Botezul bebelusul este un eveniment plin de semnificatii pentru intreaga familie. Ca in cazul oricarui asemenea ritual, pe langa slujba de botez propriu-zisa, exista o multime de obiceiuri si traditii, fiecare cu semnificatia proprie.
Obiceiuri si traditii de botez
Exista parinti care aleg sa respecte strict toate aceste traditii de botez, in timp ce altii le aleg doar pe cele pe care le considera pe placul lor. Afla care sunt cele mai des intalnite traditii si obiceiuri legate de botezul bebelusului si semnificatiile pe care le au! Ai fixat botezul exact in ziua in care bebelusul implineste 40 de zile, sau l-ai amanat pana cand bebelusul e mai mare si mai rezistent, sau pana cand anotimpul calduros a sosit? Ai discutat cu nasii copilului ca evenimentul sa fie cat mai simplu, sau nici nu se pune problema sa nu respectati toate traditiile din batrani? Citeșpe pe larg despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
La crestini, botezul este una dintre cele mai importante momente din viata.
Botezul il absolva pe micut de pacatul originar, il aduce aproape de Dumnezeu. Iata ce obiceiuri si traditii crestin-ortodoxe intalnim pe parcursul desfaurarii botezului, atat la biserica cat si la baia de a doua zi:
- Participantilor la botez li se pune in piept cate o cruciulita, cu o fundita roz sau albastra, in functie de sexul bebelusului.
- Crijma – panza in care preotul pune bebelusul cand il scoate din cristelnita – trebuie sa fie alba, necusuta, nefinisata, fara broderie.
- Fasa trebuie sa aiba o lungime potrivita. Daca e prea scurta, copilul se va casatori prea devreme. Daca e prea lunga, se va casatori tarziu. Atat crijma cat si fasa trebuie cumparate de natre nasi.
- Nasii trebuie sa ii ofere preotului un sapun si un prosop, cu care acesta se va spala pe maini inainte de a scalda copilul.
- Nasii trebuie sa cumpere un rand complet de haine cu care sa imbrace copilul dupa botez.
- Obligatiile nasilor legate de biserica constau in: aducerea unei sticle de ulei si a uneia de vin, cumpararea unei iconite care va fi sfintita de preot si care ii va fi daruita copilului, cumpararea pentru bebelus a unei perechi de cercei (daca e fetita) sau a unui lantisor (daca e baietel).
- Lumanarea de botez trebuie adusa de catre nasi si trebuie impodobita cu flori de crin, frunze de feriga, o crenguta de brad si floricele de „Floarea miresei”. Florile de crin sunt considerate florile Maicii Domnului, feriga garanteaza sporul pe care il va avea cel mic in tot ceea ce va intreprinde, bradul e pentru sanatate, iar florile ii aduc noroc in casatorie.
- Intre botez si baia de mir nimeni nu are voie sa pupe copilul sau sa il strige pe nume, caci se spune ca „ii ia mirul”.
Citește și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
- La baia de mir, facuta a doua zi, nasa trebuie sa aiba tot ceea ce e necesar pentru a spala copilul si a-l imbraca dupa aceea. Dupa ce il spala, nasa il striga pe nume.
- In timpul baii de mir lumanarea de botez trebuie sa fie aprinsa. In cadita se pune fasa, care se va usca apoi atarnata de oglinda.
- Inainte de a spala copilul, nasa trebuie sa il „descante” cu o crenguta de busuioc: la ochi casa vada lucruri frumoase, la urechi ca sa stie sa asculte si sa invete, la gura ca sa rosteasca lucruri intelepte, la manute sa fie priceput, pe cap sa fie destept, pe piept sa fie iubitor si darnic si pe picioare ca sa il duca mereu acolo unde trebuie.
- In apa la baia de a doua zi dupa botez se pun petale de trandafiri, flori de tei, un ban de aur sau de argint, un fulg, un strop de zahar, orez, grau, o verigheta, ou, lapte, busuioc, marar, menta si romanita, seminte de canepa si de mac, apa sfintita si sare. Semnificatiile tuturor acestor obiecte variaza de la zona la zona.
- Apa de la baia de mir se arunca numai la radacina unui copac batran.
Citește și despre: Sfânta Taina a Botezului Ortodox. Tot ce trebuie să știe părinții
In zona ta ce traditii legate de botez cunosti? Tu le-ai respectat pe toate cele amintite mai sus?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE