Desi tusea este frecvent asociata de catre nespecialisti cu pneumonia, acesta este un diagnostic destul de serios. Cu alte cuvinte, tusea poate avea diverse alte cauze, mult mai putin severe. Iata ce trebuie sa stii despre pneumonie la copii.
Probabil ca „pneumonia” este cel mai des diagnosticata de catre bunici in parcurile pentru copii, si cea mai des mentionata alaturi de indemnuri triste de genul „nu mai alerga ca o sa transpiri”, „nu bea apa acum ca esti incalzit” si asa mai departe.
Totusi, ce este pneumonia de fapt?
Cu termenul de pneumonie este denumita orice infectie la plamani. Pneumonia poate fi provocata de o gama foarte variata de microbi printre care virusuri, bacterii, fungi si paraziti. Cele mai multe cazuri de pneumonie totusi sunt de origine virala. In general, pneumonia debuteaza ca o infectie a nasului sau a gatului, care progreseaza astfel ca dupa 2-3 zile apar simptomele caracteristice afectarii plamanilor. Diagnosticul de pneumonie trebuie luat in serios, caci el este principal cauza de deces in randul copiilor la nivel mondial.
Care sunt simptomele de pneumonie?
Simptomele pot varia in functie de varsta celui mic si de tipul de pneumonie pe care o are, insa exista cateva semne comune care te pot duce cu gandul la diagnostic:
- copilul face febra si poate avea frisoane
- are nasul infundat, respiratia sa este rapida si zgomotoasa
- de multe ori se aud secretiile din caile respiratorii atunci cand respira.
In cazuri grave copilul respira dificil, umfland narile cand inspira, iar coastele ii devin vizibile in efortul de a respira. Aceste simptome indica un grad de insuficienta respiratorie care ar trebui sa te trimita cu copilul la o camera de garda cat mai repede.
Prezenta secretiilor abundente ii face pe unii copii sa verse. Altii acuza dureri de piept si de abdomen. Copilul bolnav este apatic, refuza alimentatia si consumul de lichide.
Exista diferente intre pneumonia virala si cea bacteriana?
Teoretic, da. In general, in cazul pneumoniei bacteriene, starea generala a copilului este foarte proasta, simptomele se instaleaza foarte rapid si debuteaza cu temperatura mare si cu o respiratie rapida si anevoioasa.
Pneumonia virala, pe de alta parte, are simptome mai putin grave, care se instaleaza gradual. Totusi, whhezingul (respiratia suieratoare) este mai frecvent in pneumoniile virale decat in cele bacteriene.
Pneumonia este contagioasa?
Da! Virusurile si bacteriile care cauzeaza pneumonia pot fi regasite in secretiile nazale si in sputa bolnavului. Prin urmare, boala se poate raspandi atunci cand bolnavul stranuta sau tuseste, cand foloseste vesela in comun cu alti copii.
Obiceiul de a pune mana la gura cand tuseste sau stranuta este bun, dar nu cel mai bun. Ar fi mult mai util ca cei mici sa fie invatati sa foloseasca o batista sau un servetel, caci atingerea jucariilor cu mana plina de stropi de saliva infectata nu face decat sa raspandeasca boala in colectiv.
Cum se diagnosticheaza pneumonia?
De cele mai multe ori este suficienta efectuarea unui examen clinic a micutului pacient pentru ca medicul sa formuzele diagnosticul de pneumonie. Uneori insa, medicul poate solicita efectuarea unei radiografii pulmonare, a unor teste de sange sau a uui examen bacteriologic a sputei.
Cum se trateaza pneumonia?
In general copiii pot fi tratati la domiciliu, cu antibiotice date pe cale orala. Exista insa si cazuri particulare in care copiii sunt internati daca sufera de insuficienta respiratorie si au nevoie sa li se administreze oxigen suplimentar, daca sufera de boli cronice care le afecteaza sistemul imunitar, daca varsa mult si nu le pot fi administrate medicamenele sau daca a mai avut in istoricul medical recent alte infectii pulmonare.
Pneumonia la copii – Ce trebuie sa faci tu?
Este important sa duci copilul la o evaluare medicala daca incepe sa aiba simptomele mentionate mai sus.
Daca medicul iti prescrie antibiotic, asigura-te ca il adminsitrezi in dozele recomandate si la orele fixate. Nu administra medicamente care opresc tusea, caci astfel nu faci decat sa impiedici eliminarea mucusului acumulat, lucru nociv pentru organism.
Monitorizeaza temperatura copilului de macar 2 ori pe zi si suna medicul daca aceasta depaseste 39 de grade.
Observa cu atentie buzele si unghiile copilului, sa aiba o culoare roz sanatoasa. Daca cumva incep sa devina albastrii sau cenusii, contacteaza de urgenta mediculs au prezinta-te la camera de garda a spitalului, caci acesta e un semn de insuficienta respiratorie.
Practica tapotajul. Du copilul in baie, porneste robinetele pe apa fierbinte si stati 10 minute in aburi. Apoi, cu palma facuta caus, bate copilul pe spate in zona plamanilor, pentru a mobiliza secretiile existente in caile respiratorii. Incurajeaza copilul sa tuseasca. Repeta operatiunea de cateva ori, cu scurte pauze. Tapotajul poate fi facut de 3 ori pe zi.
Nu administra siropuri de tuse fara a consulta medicul. Unele siropuri inhiba tusea, facand ca secretiile sa stagneze in plamani. Altele produc o hiperfluidifiere a secretiilor, declansand o tuse persistenta si obositoare si facandu-le dificil de eliminat.
Poti preveni pneumonia?
Da, pe cea provocata de o bacterie. Cea mai buna cale de preventie a pneumoniei bacteriene este vaccinarea. Igiena personala, evitarea persoanelor cu infectii ale tractului respirator,interzicerea fumatului in spatiile in care este prezent copilul contribuie de asemenea la reducerea numarului de cazuri.
Copilul tau a avut vreun episod de pneumonie? Cum l-ati tratat? Cat a durat pana cand cel mic s-a simtit mai bine sau pana cand tusea sa a disparut ?