Mult timp medicul stomatolog era rezervat adultilor sau copiilor cu probleme la schimbarea dentitiei de lapte cu cea definitiva. Lucrurile s-au schimbat insa. Afla cand trebuie sa mergi la prima vizita la medicul stomatolog impreuna cu cel mic, si de ce!
Vizita la stomatolog nu este unul dintre momentele noastre preferate, ca adulti. Multi inca ne amintim de perioada in care anestezicele nu erau prea folosite, iar tratamentul stomatologic era echivalent cu o sedinta de tortura mai mult sau mai putin intensa. Lucrurile insa s-a schimbat enorm in ultimii ani.
Cand trebuie sa ducem copilul la prima vizita la medicul stomatolog?
Sfatul nostru – si al medicilor dentisti – este ca prima vizita la stomatolog sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, preferabil odata ce au inceput sa erupa primii dinti de lapte. Ulterior, este bine ca cel mic sa fie dus la controale periodice o data la fiecare 6 luni.
De ce trebuie sa mearga copilul la stomatolog?
Dupa cum stim cu totii, este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Primele vizite cu bebelusul la stomatolog iti vor oferi informatii legate de cum sa realizezi igiena orala corecta. Medicul iti va recomanda periutele de dinti cele mai potrivite, pasta de dinti adecvata celui mic si iti va da sfaturi despre cat de des trebuie spalat pe dinti bebelusul si ce masuri este bine sa iei ca sa eviti riscul de aparitie a cariei de biberon.
Urmarind periodic dentitia celui mic, medicul va fi capabil sa identifice eventuala aparitie a problemelor si sa le trateze inainte ca ele sa se agraveze. In plus, cel mic va invata ca stomatologul este prietenul sau si va fi mult mai deschis si mai cooperant atunci cand va fi nevoie de tratarea unei mici carii, decat daca cei doi vor face cunostinta numai atunci cand exista o problema.
Mai tarziu, medicul stomatolog va urmari eruptia molarilor si schimbarea dentitiei de lapte cu dentitia definitiva. Monitorizarea atenta a acestor schimbari previne aparitia problemelor. Astfel se va putea interveni prompt si eficient pentru corectarea dintilor crescuti „stramb” din cauza maxilarului prea mic, a dintilor de lapte care se incapataneaza sa nu cada atunci cand cresc cei defintivi.
Cum alegem medicul stomatolog pentru copil?
Exista doua variante la care poti apela. Daca ai un medic stomatolog curent, care te cunoaste si de care esti multumita, poti incerca sa apelezi la serviciile dumnealui si pentru copilul tau.
Dar nu toti medicii stomatologi sunt dispusi sa lucreze cu copiii. Unii nu au rabdare, altii nu au timp, iar altii pur si simplu nu sunt persoane agreate de cei mici. In acest caz iti recomandam sa apelezi la o clinica stomatologica specializata pe lucrul cu copiii. Exista numeroase avantaje ale unei asemenea optiuni. Aceste clinici au un aspect mult mai prietenos pentru copii, iar personajele de desene animate de pe pereti au darul de a face pe oricine sa se simta mai bine. De multe ori pe copii ii sperie necunoscutul, prin urmare o atmosfera placuta e de natura sa ii incurajeze. In clinicile destinate special copiilor medicii sunt joviali, programarile sunt facute la intervale de timp mai mari in asa fel incat copilului sa i se ofere sansa sa se acomodeze si sa colaboreze cu medicul, fara stress-ul depasirii intervalului de timp alocat. Desigur ca laudele pentru acceptarea colaborarii nu lipsesc, iar o mica tratatie dulce la final ii lasa celui mic o amintire placuta despre intregul eveniment.
Cum pregatim copilul pentru vizita la stomatolog?
Ca in cazul oricarei vizite la medic, este important sa ii oferi copilului o imagine realista despre ceea ce urmeaza sa se intample. Incearca sa ii descrii cat mai realist cabinetul si dotarile lui. Spune-i ca medicul are un scaun special in care lumea se aseaza ca sa stea mai comod si ca medicul sa poata vedea mai bine cum arata dintisorii. Spune-i ca maselutele nu se vad foarte bine, de aceea medicul va folosi o oglinda mica, cu un maner lung, pentru a vedea mai bine. Copilul trebuie sa stie ca medicul stomatolog este prietenul nostru si ca ii va arata cum sa se spele corect pe dinti.
Insista ca daca medicul are nevoie sa faca vreo manopera, sa ii explice copilului la ce trebuie sa se astepte. Daca copilul este mintit isi va pierde increderea, si mereu va fi in defensiva, asteptandu-se sa il doara.
Daca cel mic nu vrea sa colaboreze la prima vizita la stomatolog cel mai bine este sa renunti si sa reprogramezi. Folosirea fortei, a pacalelilor sau a mitei nu te va ajuta prea mult. Mai degraba renuntarea de moment il va convinge pe copil ca nu urmeaza sa i se intample nimic de speriat.
Tu la ce varsta l-ai dus pe cel mic la primul control stomatologic? Cum a cooperat cu medicul?