Este deopotriva minunat si infricosator sa devii parinte. Sanatatea copilului tau este principala ta responsabilitate, iar linia de demarcatie intre un parinte supraprotector si unul exagerat de relaxat este atat de fina uneori! Lista simptomelor care ar trebui sa iti atraga imediat atentia si sa te trimita imediat la cel mai apropiat medic in randurile de mai jos.
Simptome la bebelusi (0-12 luni) pe care nu trebuie sa le ignori
Cianoza cand buzele devin albastrui sau o tenta albastruie a pielii. Acesta este un indiciu ca bebelusul tau nu primeste destul oxigen. Consecintele lipsei de oxigen sunt extrem de severe, constand in afectarea uneori ireversibila a organelor interne si a creierului. Daca observi asta la bebelusul tau, suna imediat la Salvare!
Respiratia dificila. Daca bebelusul respira des si zgomotos, miscarile pieptului sau sunt prea ample, narile se umfla la fiecare inspiratie, probabil ca sufera de insuficienta respiratorie. In acest caz, contacteaza imediat medicul pediatru si, daca acesta nu este disponibil pentru moment, indreapta-te catre camera de garda a celui mai apropiat spital de pediatrie, sau cu sectie de pediatrie!
Febra peste 38 de grade, masurata rectal, la bebelusi mai mici de 3 luni. In acest caz, mergi imediat cu bebelusul la spital, deoarece orice infectie la aceasta varsta poate fi extrem de periculoasa. CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Icterul prelungit la nou nascut sau care se agraveaza. Desi icterul este frecvent la nou-nascuti, el ar trebui sa cedeze treptat in timp. In cazul in care persista, sau daca se agraveaza, este necesara o reevaluare din partea medicului. Acumularea exagerata a bilirubinei in organism poate determina afectarea creierului. CITEȘTE ȘI: Icterul prelungit la nou nascut
Deshidratarea (poate fi usoara, moderata, severa). Bebelusii ar trebui sa ude minim 6 scutece pe zi. In cazul in care asta nu se intampla, bebelusul apare apatic, somnolent, are ochii infundati in orbite sau buzele si gura uscate, contacteaza imediat medicul pediatru. Rehidratarea bebelusului se va face numai cu lapte matern sau lapte praf, sau in mediu spitalicesc. Administrarea de apa la bebelusii mici nu este o idee buna! CITEȘTE ȘI: Deshidratarea ii pune viata copilului in pericol
Voma verde sau negricioasa. Bebelusii vomita si regurgiteaza mult, si asta nu ar trebui sa fie o problema. Insa daca voma lor apare de culoare verzuie sau negricioasa, este semn ca intestinele lor sunt blocate sau ca sufera de hemoragie gastrica. In acest caz, este esential sa ajungi cat mai repede cu bebelusul la spital pentru a-i salva viata! CITEȘTE ȘI: Copilul vomită – Ghidul simptomelor și când trebuie să mergi de urgență la medic
Simptome la copii mai mari de 1 an pe care nu trebuie sa le ignori
Febra asociata cu o stare generala proasta. Unii copii zburda cand au 40 de grade, in timp ce acelasi copil poate avea o stare generala cumplita la o temperatura de 38.5 grade Celsius. Asadar, parintii ar trebui sa fie foarte atenti la starea generala a copilului si, daca acesta se simte evident rau, sa consulte medicul pediatru. Febra care nu cedeaza la antitermice sau care persista mai mult de 3 zile impune de asemenea un consult medical. CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!
Durerea intensa de cap. Majoritatea durerilor de cap dispar cu o doza de paracetamol sau ibuprofen, insa durerile de cap serioase nu cedeaza atat de usor. Daca durerea de cap este atat de intensa incat nu ii permite copilului sa isi urmeze programul zilnic sau sa se joace, consulta imediat medicul. In cazul in care durerea de cap este insotita de voma, febra sau intepenirea gatului, mergi imediat la camera de garda deoarece poate fi vorba despre meningita, o urgenta medicala. CITEȘTE ȘI: Cum recunosti meningita la copii, boala care poate ucide în câteva ore
Eruptia cutanata generalizata care nu dispare la presiune. Exista numeroase infectii virale care se asociaza cu eruptii pe piele, insa in aceste cazuri, petele rosiatice dispar daca le apesi cu degetul si reapar cand presiunea este inlaturata. Daca ele raman prezente, poate fi semn de septicemie, o infectie generalizata in sange, care reprezinta o urgenta medicala majora. O alta situatie care trebuie sa te ingrijoreze este cand eruptia pare sa fie urticarie si este insotita de umflarea buzelor sau a fetei. Aceasta este o alta urgenta medicala, deoarece reactia alergica poate avansa si poate duce la blocarea cailor respiratorii.
Gastroenterita grava. In cazul in care copilul varsa mult sau are multe scaune diareice, trebuie sa contactezi medicul deoarece riscul de deshidratare este mare.
Modificarea aspectului alunitelor. Mai ales in cazul alunitelor prezente de la nastere, este necesara evaluarea lunara a aspectului lor. In cazul alunitelor care isi modifica culoarea, care au margini neregulate sau sunt in relief, este necesar sa consulti imediat medicul.
Durere abdominala in dreapta jos. Aceasta poate fi un semn de apendicita. Daca durerea se intensifica atunci cand copilul topaie, este bine sa consulti cat mai repede medicul. CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Umflarea buzelor sau a limbii sau a intregii fete. Este semnul unei reactii alergice violente, care ii poate pune in pericol viata!
O cazatura insotita de simptome neurologice sau de voma. CITEȘTE ȘI: Totul despre traumatismul cranian la copii
Oboseala extrema. Poate fi un semn de anemie, infectie grava, malabsorbtie sau depresie.
Scaderea in greutate. Scaderea spontana in greutate poate fi semnul unor probleme serioase, de aceea nu este bine sa o ignori.
Sete extrema. Copiii care au activitate fizica intensa pe vreme calduroasa vor consuma mai multe lichide, insa setea extrema este un caz cu totul particular. Ea poate fi un prim simptom de diabet, asa ca este bine sa ii vorbesti medicului despre aceasta problema. CITEȘTE ȘI: Cum arată deshidratarea ușoară, moderată sau severă la copii
Durerea la urinare. Poate fi un prim semn al infectiei tractului urinar, care poate deveni periculoasa daca nu este diagnosticata si tratata la timp.
Ce alte simptome ti-a recomandat medicul copilului tau sa ai in vedere in ceea ce il priveste pe cel mic? Cand ti-a spus ca trebuie sa te prezinti la medic de urgenta?
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC – Clubul Bebelusilor