Calciu, calciu, calciu, iata un refren de care iti amintesti din vremea copilariei tale si care pare sa te insoteasca toata viata, de vreme ce il asculti si in perioada sarcinii, si cat bebelusul e mic, si cand copilul incepe sa creasca. Afla de ce este calciul atat de important, care este necesarul de calciu in functie de varsta copilului si dupa ce simptome se recunoaste lipsa de calciu. Vorbim si despre excesul de calciu.
Ce rol are calciul in organism?
Dintre toate mineralele calciul se gaseste in cea mai mare proportie in corpul uman. La varsta adulta omul are intre 0,9 si 1,3 kg calciu. Calciul indeplineste numeroase functii in organismul uman:
- intra in structura oaselor,
- este implicat in transmiterea influxului nervos,
- este esential pentru procesul de coagulare,
- stabilizeaza tensiunea arteriala,
- permite comunicarea intre celulele organismului asadar are un rol esential in functionarea aparatului endocrin,
- sta la baza mecanismului de contractie musculara, iar lista este mai lunga de atat.
99% din calciu se gaseste in oase si dinti, unde actioneaza impreuna cu fosforul si siliciul sa le mentina puternice. La copii, calciul ajuta organimul sa asimileze fierul, acesta fiind foarte importat de asemenea la varste mici. Ne oprim aici deoarece ai inteles deja cat de important este calciul in organism.
Calciul si dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii
In perioada sarcinii, doza zilnica recomandata de calciu este crescuta. Dezvoltarea scheletului fetusului necesita o cantitate destul de mare de calciu. Gravida trebuie sa consume mai mult calciu in dieta deoarece altfel risca sa aiba probleme legate de propriul schelet si de rezistenta oaselor. Pe scurt, daca necesarul de calciu nu este acoperit pe perioada sarcinii, creste riscul de demineralizare osoasa si de aparitie a osteoporozei.
Pe de alta parte, natura are grija de noi inca dinainte de a aparea medicamentele. Nivelul crescut de estrogen care caracterizeaza sarcina te ajuta sa asimilezi mai bine calciul din alimente. Totusi, este nevoie ca alimentatia ta sa fie bogata in calciu! Lactatele, oul, semintele de susan dar si fructele si legumele verzi sunt surse bune de calciu. Necesarul zilnic de calciu calculat pentru gravide este de 1200 mg. Totusi, mare atentie ca doza de calciu ingerata zilnic sa nu depaseasca 2500mg, deoarece asta presupune risc de travaliu prematur.
Necesarul de calciu la bebelusi si copii mici
Bebelusii cresc foarte repede in cursul primului an de viata. Asta inseamna ca necesarul lor de calciu este mai mare decat in cazul adultilor, raportat la greutatea lor corporala. Totusi, simpla administrare de calciu nu este suficienta pentru a garanta sanatatea oaselor si buna dezvoltare a scheletului. Vitamina D este de asemenea esentiala. Trebuie sa ai in vedere ca alimentatia bebelusilor este, prin definitie, bogata in calciu. Laptele – matern sau formula – si apoi iaurtul, branza calcica, smantana, multe legume verzi sunt surse de calciu. Avand in vedere ca bebelusii sunt foarte delicati, iar dimensiunile lor reduse ii expun riscului unei supradozari, este bine ca administrarea suplimentelor de calciu sa se faca doar la sfatul medicului, eventual dupa analize de sange.
Doza zilnica recomandata de calciu pentru copii:
- De la nastere la 6 luni – 400 mg
- 6-12 luni – 600 mg
- 1-3 ani – 800 mg
Copiii de 1 pana la 3 ani sunt de asemeni caracterizati de o crestere rapida. Alimentatia la aceasta varsta este mult mai variata, meniul unui copil de 2 ani fiind similar celui al unui adult sanatos. In functie de sursa citata, necesarul zilnic de calciu pentru copiii de aceasta varsta este dupa unii autor de 500mg/zi, iar dupa altii de 700mg/zi. Iti atragem atentia ca aceasta reprezinta cantitatea totala de calciu ingerata intr-o zi, deci suplimentarea medicamentoasa este necesara doar daca dintr-un motiv sau altul copilul nu primeste suficient calciu in alimentatie. Insistam asupra faptului ca dupa varsta de 1 an necesarul de vitamina D al copilului este de aproximativ 600UI zilnic si ca vitamina D joaca un rol esential in absorbtia calciului.
Copiii intre 4 si 8 ani au nevoie de 700-1000g de calciu in fiecare zi. Desigur, mentiunile legate de sursele alimentare de calciu si de importanta vitaminei D raman valabile.
Dupa varsta de 9 ani necesarul de calciu este similar celui al adultului sanatos, de aproximativ 1000mg pe zi. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este ca asimilarea calciului depinde de mai multi factori decat de simplul aport. Vitamina D, fierul, magneziul sunt doar cateva dintre cei mai importanti factori implicati in absorbtia calciului.
Surse bune de calciu pot fi:
1/2 cana lapte batut = 150 mg
1/2 cana iaurt = 137 mg
15 g branza de vaci = 70 mg
30 g migdale = 75 mg
30 g seminte de in = 76 mg
2 linguri varza = 45 mg
2 linguri broccoli = 21 mg
100 ml suc portocale = 100 mg
Dupa ce simptome se recunoaste lipsa de calciu?
Urmareste aceste semne pentru a identifica lipsa calciului in alimentatia ta sau a copilului:
- crampe musculare,
- amortirea bratelor sau a picioarelor,
- dureri ale incheieturilor,
- palpitatii cardiace,
- puls scazut,
- carii dentare,
- insomnie,
- nervozitate,
- disfunctii de crestere.
Lipsa de calciu la copii poate duce la rahitism, o boala caracterizata prin deformarea oaselor. Calciul trebuie sa fie intr-un echilibru corespunzator cu fosforul deoarece prea mult fosfor duce la deficiente de calciu. Evita bauturile racoritoare, acestea fiind foarte bogate in fosfat de sodiu – un aditiv alimentar care le face spumoase.
CITEȘTE ȘI: Nutrienti esentiali care sa NU lipseasca din alimentatia bebelusului dupa 6 luni
Excesul de calciu provoaca rar intoxicatii!
Intoxicatia cu calciu este mai degraba rezultatul unei alte disfunctii a organismului. Exista insa alte complicatii provocate de excesul de calciu: constipatie, greata, balonare, calcifierea oaselor, litiaza renala, depozite de calciu pe artere si vene. De aceea este bine sa eviti automedicatia si sa apelezi la parerea unui medic. De asemenea este bine ca, odata cu analizele anuale de sange, sa determini si nivelul de calciu din sange. Astfel, medicul tau va putea alege informat daca este sau nu cazul ca tu sau copilul tau sa primiti un supliment medicamentos, care ar trebui sa fie compozitia acestuia si doza necesara. CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
Tu ce parere ai despre administrarea suplimentelor de calciu la copii?