Prima intrebare de la care ar trebui sa pornim este: de ce ducem copilul la gradinita? Raspunsul care ar veni imediat, chiar fara o scurta reflectie anterioara, ar putea fi: ca sa socializeze cu alti copii, sa capete deprinderi care sa-i dezvolte autonomia, sa invete multe lucruri utile, pe scurt: pentru binele lui.
Dar daca ar fi sa ne facem o introspectie serioasa raspunsul cel mai sincer ar fi : fiindca noi, mamele, suntem nevoite/dorim sa ne reluam viata profesionala, trebuie sa ne intoarcem la serviciu din diverse motive (sa castigam bani, sa nu fim date afara sau pur si simplu pentru ca ne place profesia noastra) si fiindca nu avem persoane de incredere carora sa le incredintam copilul, decidem sa-i ducem la gradinita.
Desigur ca avantajele gradinitei (daca e bine aleasa) se vor vedea pe parcurs si pana la urma intr-adevar copilul va dobandi, in urma frecventarii gradinitei, autonomie, prieteni, incredere in sine si ceilalti, deprinderi utile, dar trebuie sa tinem cont ca pentru un copil de 2-3 ani (majoritatea copiilor incepand gradinita la aceasta varsta) ruperea de mama, familia restransa pentru a fi dus in colectivitate nu este un lucru placut si nici usor, dimpotriva, in functie de sensibilitatea copilului poate fi chiar o trauma serioasa.
Astfel incat noi, ca mame, trebuie sa tratam alegerea gradinitei cu cea mai mare seriozitate, o alegere neadecvata putand avea mari repercusiuni asupra psihicului copilului.
Cum alegem gradinita potrivita ?
O gradinita ideala (sau mai bine spus cat mai apropiata de ideal, fiindca se stie ca perfectiunea n-a fost inca inventata) trebuie sa ofere copilului securitate fizica si emotionala astfel incat noi, mamele, sa stam linistite si cu incredere la serviciu iar copilul sa se dezvolte, fizic si psihic, armonios.
Din pacate de multe ori primul si singurul criteriu luat in considerare la alegerea gradinitei este proximitatea .
Parintii prefera gradinita cea mai apropiata de casa, pentru a economisi timp, benzina sau din motive de comoditate. Dar acesta chiar nu ar trebui sa fie principalul criteriu, deoarece destul de rar se intampla ca tocmai gradinita cea mai apropiata de casa sa fie cea mai potrivita .
Prin urmare ar trebui sa luam in calcul mai ales aspecte legate de : siguranta fizica oferita copiilor de catre gradinita, personalul gradinitei, nutritie, program, activitati desfasurate. Ar fi mai multe aspecte dar acestea sunt cele mai importante.
Siguranta fizica oferita de gradinita. Ce ar trebui sa ai in vizor:
- Patrunderea in gradinita sa nu fie accesibila oricui, sa existe porti inchise, video-interfon sau macar interfon. Fii foarte atenta la aceste detalii.
- Curtea sa fie cat mai sigura, cu gazon sau gazon artificial, cu covor care amortizeaza in jurul toboganelor, leaganelor sau balansoarelor, sa nu existe la vedere obiecte care ar putea rani (bolovani, greble etc), sa asigure umbra pentru zilele caniculare, sa fie suficient de mare, in functie de numarul de copii pe care ii adaposteste.
- Interiorul sa fie un mediu prietenos cu copiii, cu mobilier adecvat, fara colturi periculoase, fara obiecte neadecvate varstei copiilor si cu care s-ar putea rani, cu bai accesibile copiilor (reductor de WC, chiuvete la inaltimea lor etc).
- Daca gradinita are etaj, este de dorit sa existe porti de siguranta intre nivele, treptele sa nu fie prea abrupte. Daca dormitorul este situat la etaj trebuie sa ne asiguram ca exista intotdeauna cineva care-i vegheaza la ora somnului si ca geamurile au dispozitive de siguranta pentru a nu putea fi manevrate de catre copii.
Personalul gradinitei
Personalul gradinitei are un rol extraordinar de important atat in adaptarea copilului la gradinita cat si in traseul ulterior al copilului ca „gradinar”.
E de ajuns o educatoare sau o ingrijitoare nepotrivita ca intreaga operatiune „gradinita” sa se transforme intr-un esec. Sigur ca fiecare mama stie, in functie de personalitatea copilului, cam ce tip de educatoare i s-ar potrivi, dar in general personalul gradinitei ar trebui :
Sa aiba clare abilitati pedagogice (din pacate ele nu vin neaparat “la pachet” cu scoala absolvita ci au si o latura nativa, unii oameni pur si simplu nu pot intelege copiii, oricate cursuri de pedagogie ar absolvi) si anume: rabdare, empatie, intelegere, autoritate (dar nu bazata pe ton ridicat si pedepse), sa stie dezamorsa conflictele intre copii, sa nu foloseasca metode umilitoare in educatia copilului . Din nefericire inca exista, in secolul nostru, pedepse ca pus in genunchi, la colt sau cu capul pe scaunel, buline negre puse direct pe pielea copilului, smucit, zgaltait, plesnit !
Sa aiba deschidere spre comunicare cu parintii, sa fie deschisi la dialog, sa nu respinga din start orice sugestie, daca e pertinenta, doar in virtutea faptului „ca stiu ei mai bine”.
O atentie sporita trebuie sa acordam si alimentatiei care se ofera in gradinita copilului nostru.
Inainte de a alege o gradinita ar fi bine sa vedeti si ce ofera din punct de vedere al nutritiei, daca mancarea se prepara in bucataria proprie sau daca este in sistem catering, de cate ori se face aprovizionarea cu alimente proaspete pe saptamana si eventual puteti intreba de unde.
Orice gradinita ar trebui sa aiba afisat meniul pe o saptamana, cereti sa vedeti un meniu, daca nu e afisat. Ideal ar fi ca gradinita sa aiba bucatarie proprie, nu mancare in regim de catering, mai ales daca veti alege pentru copil programul lung care va cuprinde mai multe mese.
Evitati gradinitele care au in meniu „bunatati” de genul mezelurilor (cremwursti, parizer, salam etc- toate sunt ingrozitor de nocive, cu aport nutritional minim si pline de apa, sare si chimicale), care ofera drept desert biscuiti cu crema sau napolitane sau care ofera carne zilnic, chiar si de 3 ori/zi.
Pentru o digestie corecta ideal ar fi ca o gustare de fructe, daca exista, sa fie servita macar cu 1 ora inainte de mancare, in niciun caz ca desert (ele se digera mult mai repede decat alte alimente iar daca sunt blocate in stomac de celelalte alimente fermenteaza si produc balonari, gaze, dureri de burta).
Avand in vedere ca din momentul intrarii in gradinita acolo va lua copilul masa cel mai des, trebuie sa ne asiguram ca va primi hrana de calitate si ca nu i se vor crea obiceiuri alimentare nesanatoase.
Program si activitati desfasurate
Exista multi parinti care din ambitie sau crezand sincer ca e spre binele copilului, cauta gradinite care ofera copiilor de 2-3 ani fel si fel de optionale (pictura/limba germana/dansuri populare etc etc), optionale care de cele mai multe ori nici nu sunt compatibile cu varsta si interesul copilului si inseamna doar bani in plus.
De asemenea multi parinti cauta educatoare „cu experienta” care fac niste serbari grandioase de zici ca reprezinta spectacolul de deschidere al Jocurilor Olimpice.
Pentru majoritatea copiilor, asemenea activitati nu reprezinta decat suprastimulare care duce la agitatie, stres, angoasa.
Nu asta este vital pentru un copil de 2-3 ani, sa invete poezii pe banda rulanta, sa faca matematica (fie ea si distractiva), sa invete limbi straine etc. Acestea sunt activitati potrivite in grupele mai mari de gradinita.
Pentru un copil de 2-3 ani important este sa se joace, sa invete sa comunice si sa convietuiasca cu alti copii, sa-i fie respectate preferintele sau inclinatiile, sa se dezvolte armonios intr-un mediu calm, relaxant, placut.
Cum spuneam la inceput, gradinita ideala este imposibil de gasit, dar fiind atente la toate aspectele mentionate vom putea fi impacate si multumite cu gandul ca am facut cea mai buna alegere pentru copilul nostru.
Succes si adaptare usoara !
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copilului dupa varsta de 1 an
Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Unele din temerile copiilor mici
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Cum faci o alegere potrivita a bonei ?
Copilul tau musca? Uite ce sa faci
Cand si cum incepe antrenamentul la olita
Cauzele alergiilor alimentare
Fereste-l de intoxicatiile alimentare
Legatura dintre antibiotice si colita pseudomembranoasa
Bucura-te de zilele insorite intr-un mod sanatos
5 obiecte pe care copii le pot inghiti
Cum sa limitezi timpul petrecut la televizor
Cum sa invatam copii sa interactioneze cu animalele fara sa se puna in pericol