Iata-te, tinand bebelusul adormit in brate si intrebandu-te cand a crescut atat. Ti-l amintesti cum arata cand l-ai vazut prima oara, cum antebratul tau care il sprijinea era mai mare decat el, cat de fragil parea cand i-ai facut prima baita. Ti-ai pus vreodata intrebarea care este, pentru tine ca parinte, cea mai frumoasa perioada din viata celui mic? Noi avem argumente solide care sustin ca primele 12 luni de viata ale bebelusului sunt perioada cea mai plina de farmec.
9 Motive pentru care PRIMUL AN al bebelusului este cel mai MINUNAT
Marea intalnire cu bebe, minunea ta mica!
Ce poate fi mai emotionant decat momentul in care iti vezi prima oara bebelusul, cand ii asterni pe nasuc primul pupic, cand il pui prima oara la san? Surpriza pe care o ai cand vezi cat de mult par are, ce ochi mari sau ce gura leit tati are, nu poate fi egalata de nimic.
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Schimbari fantastice au loc in primul an de viata.
Primul an al bebelusului este si cel mai plin de schimbari in ceea ce il priveste. Nou nascutul creste intr-un ritm incredibil. Din soricelul murat din primele zile, care isi misca necontrolat manutele, la finalul primului an iti strangi in brate mica printesa sau un veritabil flacau in miniatura. Te-ai fi asteptat la o asemenea transformare?
Mirosul de laptic, miros unic si irestibil.
Crede-ne pe cuvant, daca nu l-ai simtit niciodata, nu ai de unde sa stii. Nou nascutii miros absolut delicios, irezistibil. Mirosul de laptic din primele luni nu il vei regasi niciodata…decat tot la un bebe!
Dependenta totala de tine.
Este normal ca in primul an bebelusul sa fie complet dependent de tine, parintele sau. Este de asemenea firesc ca pe masura ce copilul creste, sa isi castige pas cu pas independenta. Desi uneori coplesitoare, aceasta dependenta a bebelusului de mamica si taticul lui este un sentiment incantator.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Lupte castigate, schimbari importante in viata de cuplu.
Niciodata pana acum nu ai fost pusa atat de atent la incercare. Rezistenta la oboseala, rabdarea, capacitatea de daruire. Nici relatia de cuplu nu a trecut pana acum prin asemenea cumpene: nopti nedormite, schimbare de roluri si locuri in „ierarhia” familiei.
Viata sociala nu mai este si nu va mai fi niciodata asa cum era. Si totusi, in ciuda greutatilor, sau poate tocmai datorita lor, realizezi ca sunteti acum, mai mult decat oricand, o familie rezistenta, bine sudata. Ati castigat aceasta lupta si inca va sunteti alaturi unul celuilalt!
Reusitele bebelusului sunt semne de crestere si devoltare armonioasa.
Nicio alta perioada din viata copilului nu este atat de plina de reusite ca acest prim an. Cata bucurie simti ca ti se cuibareste in suflet cand il vezi tinandu-si ferm capul, rostogolindu-se pentru prima oara, ridicandu-se in 4 labe, mergand de-a busilea, tinand singur lingurita, rostind primele silabe? Stim, nu se compara cu premii de excelenta la concursuri scolare, cu rezultate fabuloase la examene sau cu clipa anuntarii logodnei, insa nu vei trai aceste clipe de doua ori!
Puritate si inocenta nu le intalnesti decat la copiii foarte mici.
Ce poate fi mai curat si mai nevinovat decat un bebelus? Ei sunt fundamental buni, nu manipuleaza, nu mint, nu pacalesc. Furiile lor trec la fel de repede ca ploaia de vara. Pupicii lor sunt cei mai dulci. Manutele lor mangaie cel mai dragastos. Mutritele pe care le fac sunt delicioase.
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Emotii diverse.
Iti amintesti ca, vreodata in viata, sa fi trait atatea emotii intr-un timp atat de scurt? Mandrie, bucurie, spaima, intrebari, griji, toate ti se ingramadesc in suflet inca din primele ore de viata ale celui mic.
Implinire, cea mai mare implinire!
Mamicile spun ca abia atunci cand si-au tinut prima oara in brate puiul au simtit ce inseamna cu adevarat implinirea. Chiar daca el va fi mereu puiul tau cel mic, in primul an de zile cordonul ombilical nu este inca pe deplin taiat, trairile voastre sunt comune, starile voastre sufletesti pot fi percepute imediat de celalalt. Este o comuniune pe care nu o vei mai trai nicicand, niciodata…decat la urmatorul copil!
Citește pe larg despre:
Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Tu de ce ai simtit ca primul an de viata al copilului tau este cel mai grozav?
Ce anume iti amintesti cel mai pregnant de atunci?
CITEȘTE ȘI: Primul An de viata al bebelusului pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.