Aparitia unui copil in familie ar trebui sa fie, la modul ideal, un prilej de mare bucurie, momentul celei mai mari impliniri, sursa celei mai profunde fericiri. Insa realitatea arata ca nu de putine ori dupa aparitia copilului cuplul se confrunta cu diverse probleme, unele mai marunte altele chiar grave. Cateodata problemele sunt insurmontabile si duc la destramarea cuplului spre mirarea celor din jur:”cum, cu copil atat de mic si s-au despartit?!” Sa vedem care sunt situatiile care provoaca cel mai des disensiuni, certuri, nemultumiri, divergente de opinie intre soti:
Un caz frecvent este cand relatia de cuplu “scartaia” anterior dar ambii membri sau doar unul au decis ca un copil va schimba lucrurile, va “suda” familia. Uneori se intampla asa insa cel mai probabil este ca daca lucrurile au mers rau anterior, dupa aparitia copilului vor merge la fel de rau, daca nu si mai si, apoi se ajunge la divort. De aceea ar fi bine ca un cuplu sa evalueze foarte bine si in mod obiectiv sansele de a ramane impreuna, potrivirea dintre ei, idealurile comune. Din nefericire inca mai exista femei care cred cu tarie ca un copil il va aduce pe calea cea buna pe partener, ca un copil ii va reapropia, ca un copil “il va tine langa ea” iar descoperirea contrariului va fi frustranta. CITEȘTE ȘI: Cele mai frecvente 5 greșeli în relația de cuplu care pot duce la DIVORȚ
Barbatul nu e pregatit sa faca fata schimbarii aduse de aparitia unui copil
In general femeile se adapteaza usor la noua postura de mama si le vine firesc sa se adapteze schimbarilor inerente ce vin “la pachet”. Multi barbati insa sunt imaturi, in ciuda varstei, pot fi chiar egoisti, nemultumiti de schimbarile din rutina zilnica. Ei pot fi gelosi pe mutarea centrului de interes al femeii dinspre el spre copil, pot continua sa aiba aceleasi asteptari de la sotie: sa gateasca, sa tina casa ordonata, sa-i acorde atentie chiar daca cel putin in primele luni acest lucru este foarte greu, daca nu imposibil. Pentru a evita asemenea manifestari de copil rasfatat sau “print cazut in dizgratie” ar fi bine ca membrii cuplului sa discute mult inainte despre ce implica aparitia unui copil, despre schimbarile ce vor surveni, despre modul in care vor trebui sa se reorganizeze.
Femeia nu-i permite barbatului sa se apropie de copil
Aceasta indeosebi printr-o atitudine critica. Unii tati ar vrea sa se implice in cresterea copilului dar mamele sa fie posesive sau hipercritice, reprosandu-i partenerului ca nu stie sa tina bebelusul corect, ca nu schimba scutecul cu indemanare, ca nu stiu sa-i faca baie la fel de bine ca ele. O asemenea atitudine il indeparteaza pe barbat nu doar de copil ci si de partenera, prin sentimentul de respingere si inutilitate provocat.
CITEȘTE ȘI: Rolul tatalui in cresterea copilului
Copilul tinde sa acapareze tot timpul familiei
Desigur ca noul membru este o fiinta neajutorata care solicita intreaga atentie a parintilor si astfel ramane prea putin timp pentru viata de cuplu. Dar in loc ca partenerii sa se lamenteze ca nu mai pot pleca singuri in excursii sau ca nu mai pot lua cine romantice in oras ar putea sa profite de orice clipa libera care le permite apropierea, constituirea unui moment plin de intimitate, inclusiv vizionarea unui serial in timp ce copilul doarme sau un mic dejun in doi in care sa povesteasca, in timp ce copilul este distrat de bunica. Comunicarea in cuplu este foarte importanta si dupa aparitia copilului!
CITEȘTE ȘI: Dupa naștere este normal ca libidoul să fie scazut
Tatal nu se implica in cresterea copilului
Este o situatie frecventa aceasta in care mama e nemultumita de timpul putin petrecut de tata cu copilul, de lipsa lui de implicare. Este bine de stiut ca uneori tatii nu se implica nu din dezinteres ci din teama sau nestiinta. Unui barbat poate sa-i fie teama de fragilitatea bebelusului si din acest motiv sa nu doreasca sa-i faca baie, de exemplu. Sau pur si simplu nu stie cum sa-l manevreze si ce sa faca, fiindca unei mame ii vine totul mult mai natural pe cand tatii sunt uneori debusolati. Nu inseamna ca nu-si iubesc copilul, trebuie doar incurajati sa participe mai mult la activitatile zilnice ale copilului. De asemenea multi barbati se vor arata niste tati buni cu adevarat abia dupa 1-2 ani cand copilul capata mai multa autonomie si tatal se bucura ca de acum se poate juca impreuna cu copilul.
CITEȘTE ȘI: Conectarea tatălui cu bebelușul | Moduri de implicare în noua viață de familie
Viziuni de crestere si educare a copilului diferite
Acesta este un motiv serios de certuri si probleme in cupluri. Cand diferentele sunt legate de chestiuni minore, cum ar fi disputa daca in casa sa fie 20 sau 22 de grade, daca bebelusul sa poarte caciulita dupa baie sau nu, ele nu pun probleme majore. Insa cand viziunile sunt total diferite, cand unul crede ca educatia se face prin respect iar altul prin autoritate excesiva si duritate, cand unul crede ca este benefic co-sleepingul iar altul insista ca bebelusul trebuie sa doarma singur in camera, lucrurile pot degenera si atmosfera poate deveni tensionata si frustranta. Incercati sa discutati chestiuni de genul acesta inca dinainte de a se naste copilul, dati-i partenerului sa citeasca literatura de specialitate, informatii de ultima ora, carti de parenting.
Argumentati-va punctul de vedere cu calm, incercati sa intelegeti si parerile partenerului, aduceti dovezi in sprijinul afirmatiilor voastre nu incercati sa le impuneti cu forta. O buna comunicare poate fi de mare ajutor si in acest caz.
Dupa aparitia copilului cum e evoluat relatia ta de cuplu?
CITEȘTE ȘI: Tu stii care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.