Indiferent de ideologiile si valorile proprii sau de metodele de parenting puse in practica, parintii au in comun un singur lucru: dorinta de a-si sti copiii sanatosi si de a le oferi tot ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios.
De la preocuparea privind alimentatia sanatoasa la aceea de a integra copilul intr-un sistem de educatie performant, toate lucrurile pe care le fac parintii duc in aceeasi directie. Sanatatea insa nu se limiteaza intotdeauna la oferirea unor alimente bogate in nutrienti, iar perspicacitatea si gandirea logica nu se exerseaza neaparat in scoli. Exista insa activitati si jocuri care isi pot aduce aportul in ambele aspecte ale vietii copilului tau:
Jocurile de societate
Sahul sau jocul scrabble sunt primele optiuni care iti vin in minte cand te gandesti la jocuri de societate, dar exista o multime de alte alternative si tot ce trebuie sa faci este sa iti incurajezi copilul sa le experimenteze si sa le identifice pe cele care i se potrivesc.
La sah, copiii invata sa fie calmi si rabdatori, dar si sa anticipeze miscarile si sa gandeasca strategic. Pe de alta parte, jocurile care implica folosirea cuvintelor, asa cum este scrabble, il pot ajuta sa-si dezvolte vocabularul si sa scrie corect.
Jocurile puzzle
Jocurile clasice de puzzle sau cele 3D nu trebuie sa lipseasca din colectia de jucarii a copilului tau. Acestea il vor invata sa isi dezvolte gandirea critica. Punerea piesei potrivite in locul potrivit sau rezolvarea unui cub Rubik – care este considerat tot o forma de puzzle – il va determina pe cel mic sa isi calculeze miscarile pentru a-si duce sarcina la bun sfarsit.
La fel ca in cazul jocurilor de societate, copiii invata astfel si cum sa devina rabdatori si sa gandeasca intr-un mod calm, dar si sa analizeze inainte de a face o miscare si sa nu actioneze impulsiv.
Jocurile pe computer
Desi inca exista mituri privind nocivitatea acestor jocuri, studiile arata ca acestea au o serie de beneficii in dezvoltarea copiilor. Acestea pot include cunostinte legate de matematica sau strategie, si, in functie de caracteristicile fiecaruia, copilul tau poate beneficia de o serie de cunostinte importante.
Va invata sa caute si sa gaseasca cele mai usoare cai de a trece peste obstacole, se va obisnui cu respectarea si citirea integrala a instructiunilor si, in cazul jocurilor de retea, va invata si cat de importante sunt aliantele si prieteniile.
Sporturile
Daca jocurile mentionate anterior s-au concentrat pe dezvoltarea cunostintelor si a gandirii critice, sporturile sunt cele care vor contribui la sanatatea copilului tau.
Fotbalul il poate ajuta sa devina mai puternic deoarece implica alergare si lovirea mingii, inotul il poate ajuta sa-si construiasca rezistenta fizica, sariturile la trambulina ii vor activa limfa si circulatia sangelui, in timp ce orice fel de sport ii va fi de folos in a arde grasimile intr-un mod eficient si sanatos. Competitivitatea, dar si spiritul de echipa vor fi, de asemenea, dezvoltate in acest fel.
Activitatile in aer liber
Pe langa sporturile practicate afara, e important sa gasesti si alte pretexte si modalitati prin care copilul tau sa petreaca mai mult timp in aer liber. De la plimbarile in parc la jocuri precum De-a v-ati ascunselea, sunt o multime de lucruri pe care le poate face in afara casei.
Astfel, va avea ocazia sa cunoasca oameni noi si sa isi faca prieteni, sa isi consume energia in moduri constructive, dar si sa respire aer curat in zone plina de verdeata asa cum sunt gradinile sau parcurile.
Joaca este importanta pentru orice copil, iar activitatile care nu doar ca ii ocupa timpul, dar il si ajuta sa dobandeasca abilitati noi sau sa isi mentina starea de sanatate sunt mai mult decat dezirabile si folositoare pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau.