Multe mame se ingrijoreaza in legatura cu cantitatea de lapte matern care ajunge la nou-nascut: oare se satura? Oare nu e prea putin? Daca ar trebui completare cu lapte praf? Din nefericire multe mame se ghideaza dupa niste false indicii, care de fapt nu sunt semne ca bebelusul nu mananca suficient.
Sa vedem intai cateva dintre aceste false indicii:
Nou-nascutul nu doarme toata noaptea, are treziri dese.
Asta nu inseamna nici ca “laptele nu e satios” nici ca e insuficient, dimpotriva, e un tipar de somn normal, specific bebelusilor.
Bebelusul plange chiar si dupa ce e alaptat.
Sunt multe motive pentru care nou-nascutii plang: adaptarea la viata extrauterina dureaza, le este cald, le este frig, sunt suprastimulati, au nevoie sa fie tinuti in brate, au reflux. Daca ti se pare ca plange de foame verifica atasarea corecta in loc sa suplimentezi cu formula.
Bebelusul nu ia in greutate “conform graficelor”.
Sigur ca bebelusul trebuie sa creasca in greutate dar graficele sunt facute pe bebelusi hraniti cu lapte praf, in primul rand, si in al doilea rand copiii nu sunt roboti sa creasca standard, fix atatea grame in atatea zile.
CITEȘTE ȘI: 8 motive pentru care se ofera suplimentul de lapte praf
Indicii că bebelușul primește suficient lapte matern și nu are nevoie de supliment
Esti in permanenta ingrijorata cu privire la cantitatea de lapte matern pe care o ia bebelusul la fiecare masa? Nu stii ce semne sa urmaresti sa te asiguri ca se hraneste corespunzator? Iata la ce sa fii atenta! Acum fiindca totusi trebuie sa scapam de nelinisti, sa vedem care sunt indiciile pe care ne putem bizui pentru a sti ca bebelusul isi ia destul lapte matern și nu are nevoie de suplimentare cu formula de lapte! Citește pe larg despre: Indicatorii alăptării, cum știm că hrănirea nou-născutului cu lapte matern decurge bine
Bebelusul pune in greutate, creste in lungime si in circumferinta capului.
Chiar in primele zile e normal sa aiba o scadere in greutate, de pana la 10% din greutatea la nastere. Aceasta pierdere in greutate ar trebui sa fie recuperate in maximum 2 saptamani. Media punerii in greutate este de 150-200 de grame/ saptamana in primele 3 luni, de 100-150 grame/ saptamana intre 3 si 6 luni si de 70-90 grame/saptamana pana la 1 an. Citește pe larg despre: Ce trebuie să știe mamele despre ritmul de creștere în greutate la bebelușul alăptat
Bebelusul are scaune suficiente.
Primul scaun al bebelusului este negru si gros si se numeste meconiu. Dupa aproximativ 24 de ore culoarea scaunelor devine maronie si apoi tot mai decolorata, mustarie si consistenta lichida. Din a 5 a zi, daca bebelusul ia suficient lapte matern, va avea cel putin 3 scaune pe zi. Sunt si bebelusi care au un singur scaun pe zi, mai “masiv”. Scaunele mustarii cu “bobite” albe e semn ca bebelusul e bine hranit dar oricum scaunul bebelusului alaptat are o varietate mare de culori considerate normale, inclusiv verzi cand copilul primeste mai mult lapte “de inceput”.
In primele 6 saptamani este obligatoriu sa aiba scaun in fiecare zi, dupa aceasta perioada scaunele se pot rari si este normal inclusiv sa aiba doar un singur scaun la cateva zile. Bebelusul alaptat exclusiv nu se considera constipat nici daca are un scaun la 10 zile daca este un scaun de consistenta lichida, nu sub forma de bobite tari.
Uda suficiente scutece.
In primele 5 zile nou-nascutul va avea cel putin atatea scutece ude cate zile de viata are, de exemplu 3 scutece ude in a 3 a zi de viata. Dupa a 5 a zi trebuie sa aiba cel putin 5 scutece pline cu urina pe zi. Culoarea trebuie sa fie deschisa la culoare si sa nu aiba un miros puternic. Urina inchisa la culoare sau/si insuficienta poate fi semn de deshidratare si atunci trebuie cercetate posibilele cauze.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.