Este stresant pentru orice părinte să își vadă copilul bolnav, dar este cu atât mai înfricoșător pentru părinții nou-născuților, mai ales că bebelușii nu pot comunica și nu ne pot spune ce îi doare sau îi deranjează. Oricâte măsuri de precauție ai lua, este inevitabil chiar și pentru cel mai sănătos bebeluș să nu se îmbolnăvească, la un moment dat. De aceea, este important să știi de la bun început care sunt simptomele celor mai frecvente afecțiuni în rândul bebelușilor, să înveți să recunoști chiar și semnele subtile, astfel încât să îți dai seama când este cazul să mergi la medicul pediatru.
În plus, la fel de importantă este și vârsta bebelușului tău; unele afecțiuni se pot manifesta mai agresiv în cazul copiilor de doar câteva luni, care nu au încă sistemul imunitar foarte bine dezvoltat, și îi pot vulnerabiliza pe cei mici. Iată care sunt cele mai întâlnite boli ale copiilor și ce poți face pentru a le preveni:
Bronșiolita
Virusul respirator sincițial este un virus foarte contagios, care afectează plămânii și căile respiratorii, fiind una dintre cele mai răspândite boli respiratorii în rândul copiilor cu vârste sub doi ani. Deși majoritatea simptomelor coincid cu cele ale unei răceli, acest virus poate fi periculos pentru bebelușii născuți prematur sau pentru cei care au deja sistemul imunitar compromis. În cazul bebelușilor care nu au împlinit încă vârsta de un an, virusul respirator sincițial, lăsat netratat, poate evolua în bronșiolită sau pneumonie, devenind una dintre cele mai frecvente cauze ale internării celor mici, potrivit Mayo Clinic.
Simptomele includ:
- congestie nazală
- apetit scăzut
- tuse, strănuturi
- febră
- respirație rapidă sau îngreunată
- respirație șuierătoare
- pielea cu aspect albăstrui, cauzată de faptul că organismul nu primește suficient oxigen
- iritabilitate
În cazul bebelușilor, apariția a câtorva dintre aceste simptome înseamnă că va trebui să ceri sfatul unui medic pediatru, singurul care poate pune un diagnostic și recomanda apoi tratamentul de urmat.
Otita
Otita este o inflamație acută a urechii medii și apare mai des în rândul copiilor, deoarece aceștia au tuburile auditive mai scurte. Aceste tuburi conectează urechea cu gâtul, așa că atunci când cel mic este răcit, bacteriile din gât pot migra prin aceste tuburi auditive până în urechea medie, cauzând infecția. Copiii mai sensibili pot avea infecții ale urechii de mai multe ori într-un an; sunt cazuri în care cei mici au avut câte o infecție pe lună. Există două surse ale apariției otitei la copii: de ordine virală sau bacteriană, așa că este important ca medicul să-l evalueze pe cel mic pentru a determina cauza.
Otita prezintă mai multe simptome, cele mai frecvente fiind durerea la nivelul urechii, febră, diminuarea temporară a auzului, iar în cazul bebelușilor se observă adeseori iritabilitate, agitație, apetitul scăzut, dar pot apărea și diareea sau vărsăturile. Evită să îi dai celui mic medicamente care nu au fost prescrise de medic, întrucât acestea pot agrava problema. De asemenea, diagnosticul timpuriu este extrem de important pentru a preveni cronicizarea afecțiunii sau complicațiile.
Refluxul gastroesofagian
Numit și refluxul acid infantil, această afecțiune apare atunci când conținutul stomacului revine în esofag și poate cauza dureri. Refluxul este destul de întâlnit în rândul sugarilor, întrucât sfincterul esofagian inferior, mușchiul care ține alimentele în stomac, nu este suficient de dezvoltat. Fenomenul dispare, de regulă, după vârsta de 18 luni. Sunt foarte rare cazurile în care refluxul poate fi un semn al unei alte boli sau alergii. Totuși, în cazul bebelușilor care au un reflux gastroesofagian puternic, alimentația poate deveni o problemă, întrucât sugarul poate refuza mâncarea, mănâncă puțin și nu ia suficient în greutate.
Alte simptome ale refluxului gastroesofagian includ disconfortul apărut după hrănire și vărsăturile. Dacă observi că bebelușul nu ia în greutate sau că începe să prezinte simptome mai severe, este bine să mergi la medic, pentru a elimina suspiciunea unei alte afecțiuni, mai grave.
Sursă foto:Daria Shevtsova from Pexels