Nașterea naturală e bună: pentru mamă și pentru bebeluș. Are o mulțime de beneficii pentru amândoi. Trebuie privită ca un proces firesc și îmbrățișată și acceptată ca atare. Foarte adevărat! Dar există și unele lucruri despre care nimeni nu vorbește, atunci când vine vorba despre nașterea naturală, și pe care le poți afla din acest articol.
Apa nu se rupe niciodată ca în filme
Multe viitoare mame se tem să mai și iasă din casă în apropierea datei probabile a nașterii, deoarece au văzut prin filme cum ți se poate rupe apa în mijlocul magazinului, astfel încât să faci o ditamai băltoaca.
Ruperea membranelor nu este deloc un eveniment atât de spectaculos, ci mai degrabă o pierdere de lichid constantă, dar cu un volum mic, care e mai accentuată atunci cînd stai culcată decât când ești în picioare. De ce? Capul bebelușului acționează similar unui dop care acoperă cervixul, atunci când te afli în poziție verticală.
Dacă membranele nu se rup singure, medicul va alege să le rupă el
Ruperea mebranelor de către personalul medical este o practică frecvent întâlnită în spitale, și asta deoarece are efectul de a intensifica contracțiile, accelerând astfel travaliul. Ruperea membranelor se realizează cu ajutorul unui instrument asemănător unui ac lung, cu un cârlig la unul dintre capete. Manevra nu ar trebui să fie dureroasă, dar unele paciente o descriu ca inconfortabilă.
RAMONA (cititoare clubulbebelusilor.ro): Tot doua nașteri, una naturală si o cezariană. Nu-mi permit să dau sfaturi, dar eu as alege cezariana de 1000 de ori. Nu aș mai alege să nasc natural niciodată.
Contracțiile sunt partea cea mai neplăcută
Dacă nu ai trecut prin asta, probabil că te gândești că expulzia este partea cea mai dureroasă, dar majoritatea mamelor susțin că travaliul și contracțiile intense sunt partea cea mai dificilă. Deși încep similar crampelor menstruale – nu e chiar așa de rău!, spun o parte din viitoarele mame, ele se transformă relativ repede în evenimente intens dureroase, față de care expulzia pare o variație bine-venită.
Maria (cititoare clubulbebelusilor.ro): Am 2 nașteri naturale fără niciun fel de anestezic, de ar fi să mai nasc de 10 ori tot natural aș alege, acum când îmi amintesc ce nebunii comice am scos pe gură, asta până sa înceapă contracțiile alea dinaintea întâlnirii cu minunile, cel puțin la a 2 naștere eram un fel de râmă păianjen când pe sus când pe jos, ma găsea moasa, când în apă, când pe podea, dacă aș povesti peripețiile de la amândouă….dar au trecut toate durerile în secunda când le-am strâns la piept. Din păcate femeile nu sunt încurajate să nască natural și e trist…
Poveste de naștere: Doare nașterea naturală, travaliul poate fi extrem de dureros, dar aș mai naște de 1000 de ori tot natural, la privat
Epidurala e un fel de ecstasy medical, mai ales dacă e făcută la momentul potrivit
Probabil că perspectiva unui ac lung, înfipt în coloană, nu ți se pare prea atractivă, dar nici măcar nu doare! Iar odată cu anestezicul injectat, dulcea agonie a contracțiilor care te vor aduce mai aproape de bebeluș dispare ca prin minune.
ERIKA (cititoare clubulbebelusilor.ro): Este cumplită nașterea naturală dar atingi cerul cu mâna când ți-l pune în brațe … Plus că te refaci miraculos de repede chiar daca sunt dureri cumplite aleg nașterea naturală!!!
E bebe, sau e treaba mare?
Momentul în care ai ajuns la dilatație maximă și trebuie să începi să împingi este anunțat de o senzație acută că trebuie să mergi la toaletă pentru treaba mare. E firesc având în vedere că bebelușul apasă pe toate țesuturile din zonă, inclusiv pe receptorii care îți indică nevoia de a merge la toaletă.
Chiar dacă o vei ruga pe asistentă să te lase să mergi la baie, răspunsul va fi ferm: NU. Accidentele – când organismul decide să evacueze orice conținut intestinal pentru a face mai mult loc pentru bebeluș – sunt frecvente și toată lumea e obișnuită cu ele – în afară de tine, desigur.
Prin comparație cu contracțiile, expulzia pare mai degrabă presiune și disconfort, decât durere intensă. Iar dacă ai montată și epidurala, lucrurile devin cu mult mai simple.
E posibil să nu naști cu medicul tău
Și asta pentru simplul motiv că medicul tău e posibil să fie liber, să fie după o gardă lungă sau să fie prins cu o urgență medicală. Deși acum pare de neimaginat – să naști cu un medic despre care nu știi nimic – adevărul este că, în acele clipe, tot ce contează este ca bebelușul să iasă odată din tine. Cu medicul, cu moașa, cu asistenta, cu instalatorul, nu are nici o importanță!
Poveste de naștere: Am 26 de ani și 5 nașteri naturale, primele 4 au fost superbe, spontane. Ultima mi-a pus capac, era să-mi pierd copilul
Epiziotomia e o practică frecventă
Deși de multe ori evitabilă sau inutilă, epiziotomia este o practică frecventă în spitalele românești, dar lucrurile nu sunt chiar atât de neplăcute, cel puțin pe moment. Este vorba despre tăierea controlată a perineului, care face mai mult loc pentru capul bebelușului.
Adrenalina de moment, presiunea din zonă și, eventual, epidurala fac ca durerea epiziotomiei să nu fie percepută decât cel mult ca o jenă locală. Iar pentru procesul de vindecare, există trucuri și recomandări care te pot ajuta să reduci gradul de disconfort.
ANDRA (cititoare clubulbebelusilor.ro): Doua nașteri, una naturală și una prin cezariană de urgență. Nu as naște de bunăvoie prin cezariană nici moartă.
Uneori, bebelușul e extras cu vacuum
Nu, nu vine medicul cu Dysonul spitalului ca să îl extragă pe bebe, dar uneori se impune acordarea unei mâini de ajutor unei mămici care nu reușește să împingă eficient. Pentru a se evita, pe cât posibil, folosirea forcepsului, care este ceva mai traumatizant, se utilizează un dispozitiv similar unei ventuze care se aplică pe creștetul bebelușului și care îl ajută să iasă mai rapid. Singura dovadă a folosirii vacuumului este creștetul țuguiat al nou-născutului, dar nu te teme: forma își revine la sfericul normal în câteva zile – săptămâni.
Poveste de naștere: După 5 ore de travaliu cumplit, implorând să mi se facă epidurala, am născut cu ajutorul ventuzei o fetiță de 3150 grame
După bebe, urmează placenta
Evenimentul principal, expulzia bebelușului, s-a încheiat. Nu și treaba medicului, care trebuie să aștepte până la eliminarea placentei și să verifice dacă aceasta este întreagă. Prin comparație cu nașterea, expulzia placentei aproape că trece neobservată pentru fericita mămică.
E ca și cum ai avea o menstruație care durează 6 săptămâni
Absența menstruației pe perioada sarcinii a fost, cu siguranță, încântătoare. Cu puțin noroc, mai ales dacă alăptezi la cerere, ea va mai întârzia o vreme. Dar există o probabilitate foarte mare ca lohiile, tot o sângerare vaginală, până la urmă, să dureze nu mai puțin de primele 6 săptămâni post partum.
Fiecare mămică privește propria naștere diferit. Dar dacă vrei să obții o relatare cât mai precisă a evenimentelor, e important să porți discuția asta în primele 3 luni post partum. Pe măsură ce trece timpul, mintea blochează amintirile neplăcute. Nu de alta, dar altfel nimeni nu ar mai face un al doilea copil, cu atât mai puțin pe al treilea!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul