Fiind bogata in substante nutritive si usor digerabila, este foarte potrivita de oferit bebelusilor la inceputul diversificarii alimentatiei.

Cand se introduce banana in alimentatia bebelusului?

RECOMANDARI: Banana poate fi introdusa in alimentatia bebelusului de la 6 luni avand risc scazut de a produce alergii. 

Ofera-i bebelusului banane foarte bine coapte, cate nu mai au deloc parti verzi. Cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt mai dulci si mai usor de digerat. Exista opinii potrivit carora gustul dulce al bananei l-ar putea determina pe micutul tau sa refuze mai tarziu alimente cu alt gust.

Banana este un aliment prebiotic, continand fructo-oligo-zaharide care incurajeaza dezvoltarea bacterii bune in intestin. De asemenea actioneaza ca o protectia impotriva ulcerului, dar consumata in cantitati mari ar putea provoca constipatie.

Banana contine triptofan, unul din aminoacizii esentiali, responsabil cu starea de bine.

O parte din pediatri recomanda introducerea bananei mai tarziu in alimentatia copilului datorita fungicidelor cu care sunt stropite acestea. Deoarece coaja bananelor este poroasa ar putea permite fungicidelor sa fie absorbite in pulpa. Ideal este sa-i oferi bebelusului banane organice.

Ce vitamine si minerale contin bananele?

VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C,  acid folic, vitamina B3,B5,B6, vitamina E.

MINERALE continute: potasiu,  magneziu, fier, fosfor,  calciu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.

Cum sa alegi banane bune pentru bebelusi:

Alege banane care nu sunt deteriorate. Toata coaja ar trebui sa fie intacta cu o parte din coada inca atasata, evita-le pe cele cu coaja crapata. Nu este nimic gresit in a cumpara banane in orice stadiu de coacere, de la complet verzi si necoapte, la complet galbene si cu pete maronii.

Cu cat sunt mai galbene si cu puncte maronii cu atat sunt mai coapte si mai usor de digerat. Lipsa partior verzi este un indicator ca amidonul s-a transformat in zaharuri usor de asimilat. Daca le-ai cumparat verzi si necoapte nu trebuie decat sa le lasi descoperite la temperatura camerei 1-2 zile.

Unora le plac bananele usor necoapte, cele galbene cu putin verde la coada. Bebelusului este recomandat sa ii din cele foarte coapte deoarece atunci sunt foarte nutritive si se paseaza foarte usor.

La ce masa se introduce banana in alimentatia bebelusului?

Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui.

La inceputul diversificarii bananele se paseaza bine in blender pana cand avem un piure foarte fin, urmand ca din luna a 8-a sa schimbam consistenta. Bananele se servesc crude, nu se gatesc niciodata. Exceptie face painea cu banane.

Retete cu banane pentru bebelusi:

Crema de avocado si banana

Mix de fructe cu banana pentru bebelusi

Crema de caisa si banana

Budinca de mei cu banana

Asocieri corecte ale bananelor cu alte alimente:

Bananele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: marul, para, avocado, mango, prune, afine, capsuni. 

Ai putea adauga banana, cubulete sau piure, in terciul de cereale sau in iaurt.

In schemele de diversificare a multor pediatri  sunt des intalnite propuneri de asociere a fructelor cu orez sau alte cereale, iaurt, branza de vaci. Cu toate acestea sunt nutritionisti care nu recomanda asocierea fructelor cu cereale sau lactate (amidonoase si proteine) datorita proceselor de fermentatie rezultate, considerandu-le asocieri indigeste, propunand in schimb consumarea fructelor singure pe stomacul gol, inainte de masa cu cel putin 30 de minute sau la o distanta de 2 ore dupa masa. Acelasi principiu se recomanda si in cazul sucurilor de fructe.

Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:

Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene 
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice

Te-ar mai putea interesa:

Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 10-12 luni