La inceputul diversificarii, multi dintre bebelusi incep sa aiba probleme legate de consistenta scaunului. La unii dintre ei aceasta problema se remediaza usor, odata cu cresterea si cu mici ajustari alimentare. La altii, problema persista si mai tarziu, constipatia devenind un chin.

Inceperea diversificarii este un moment delicat pentru bebelus.

Dupa ce a consumat timp de 6 luni de zile doar lapte, el incepe deodata sa primeasca diverse alimente solide. Sistemul sau digestiv trebuie sa se adapteze la asta si, pana reuseste sa o faca, pot aparea probleme de tranzit.

Inceperea diversificarii cu radacinoase ridica si ea probleme din acest punct de vedere. Morcovul, pastarnacul, patrunjelul au risc alergen aproape zero, insa nu contribuie deloc la un tranzit mai rapid, dimpotriva!

Atunci cand optiunile disponible sunt mai largi, incluzand legumele si fructele de baza, sa spunem, exista alimente de care ar trebui sa iti feresti copilul in perioadele sale de constipatie. Iata aici cele mai frecvent utilizate ingrediente ale mancarii pentru copii, care pot agrava constipatia.

Morcovul. Este adesea primul aliment introdus la inceputul diversificarii, pentru gustul sau dulceag.

Din pacate insa, morcovul este recunoscut si pentru proprietatile sale de a „lega scaunul”, asadar el trebuie evitat in perioadele de constipatie. Sucul de morcov sau morcovul rontait crud pot fi administrate, insa morcovul gatit nu!

Orezul. Se stie ca orezul este prima optiune in ceea ce priveste mancarea de regim in tulburari gastrointestinale.

Cerealele cu orez, orezul expandat, mucilagiul de orez au acelasi efect de intarire a scaunului si accentueaza constipatia. Este bine sa eviti orezul in alimentatia copilului tau, daca stii ca are probleme.

Bananele.  Bananele sunt singurul fruct crud acceptat in dieta in cazul gastroenteritelor.

Ele sunt o foarte buna sursa de potasiu si in general de minerale, sunt usor digerabile, iar gustul dulce si aromat si consistenta cremoasa le face iubite de copii. Din pacate, ele constipa, asa ca e bine sa le eviti pana cand scaunul celui mic se regleaza!

Branza este un alt aliment important in alimentatia copilului, insa si ea constipa. Pentru a evita probleme suplimentare sau agravarea starii copilului tau, portiile de branza pe care i le administrezi trebuie sa fie nu foarte frecvente.

Discuta cu medicul copilului tau la ce alte surse de proteine si calciu poti apela!