Constipatia apare atunci cand copilul nu are scaun pe o perioada mai mare de timp. Cu cat scaunul nu este evacuat cu atat el se va intari iar micutul este posibil sa acuze dureri de burtica, agitatie si plans neconsolat si este posibil sa evite defecatia.

Cand vine vorba de miscarile intestinelor bebelusului tau, nu putem lua in considerare un model sau program „normal” care sa serveasca drept termen de comparatie si asta pentru ca fiecare organism are specificul lui. Copilul tau poate avea scaun dupa fiecare masa, dar e posibila si situatia cand scaunul se produce la un interval de 1 zi sau doua. Programul fiecarui organism depinde de mai multi factori:

  • De tipul de hrana si de lichide ingerate
  • De cat de activ este copilul
  • De cat de rapid este metabolismul sau

In timp ce un nou-nascut poate avea de la 1 la 8 scaune pe zi la varsta de 1 an majoritatea copiilor au 1-2 scaune pe zi. Scaunul nou-nascutilor difera mult in functie de felul in care sunt hraniti. Cei alaptati se constipa foarte rar, laptele matern avand o compozitie echilibrata ce face ca scaunul sa fie usor de eliminat.

Bebelusii hraniti cu lapte praf au tendinta sa dezvolte constipatie, scaunul lor fiind mult mai consistent. De asemenea odata cu inceperea diversificarii alimentatiei bebelusul se poate constipa dar aceasta problema poate disparea de la sine de indata ce sistemulul lui digestiv se acomodeaza cu alimentele solide.

Cum iti dai seama ca bebelusul este constipat sau nu ?

Daca iti faci griji ca bebelusul ar putea fi constipat, exista cateva indicii care te-ar putea face sigura sau nu de acest fapt.

Primul indiciu este numarul mai mic de scaune fata de cel obisnuit, mai ales cand nu a mai avut scaun de 2 sau 3 zile, iar atunci cand in sfarsit are unul, acesta este eliminat cu dificultate si are consistenta tare.

De asemenea daca prezinta scaune tari si greu de eliminat, chiar daca ele sunt frecvente – copilul poate fi constipat.

Un alt semn ar fi scaunele foarte lichide, despre care initial ai crede ca sunt semn de diaree, dar care ar putea fi de asemenea un simptom al constipatiei. Explicatia prezentei acestor scaune lichide ar consta in faptul ca acest lichid depaseste blocajul din intestinul gros ajungand in scutec mai repede decat materia solida.

Cum spuneam numarul de scaune difera de la caz la caz. O problema exista atunci cand scaunele sunt tari si uscate si creeaza disconfort. Atunci se pune problema constipatiei. Scopul tau este mentinerea unui numar constant de scaune astfel incat constipatia sa nu se repete. 

Momentul renuntarii la scutece poate prilejui de asemenea aparitia constipatiei deoarece un copil ocupat si activ nu realizeaza importanta eliminarii fecalelor. Daca el ignora primele semnale de a merge la toaleta si are tendinta de a tot amana, nevoia eliminarii scaunului dispare si daca acest lucru se intampla constant atunci apare constipatia.

In cazuri de intoleranta la lactoza poate aparea constipatia. Discuta cu medicul tau si stabiliti de comun acord daca un regim alimentar care exclude laptele de vaca si derivatele lui ce contin lactoza ar ajuta. 

Exista solutii simple prin care poate fi combatuta constipatia.

Fructe, legume si fibre impotriva constipatiei

Aportul zilnic de fructe si legume crude poate asigura o digestie buna si o regularitate a scaunelor. Inca de la inceperea diversificarii include in meniul copilului tau alimente care sunt o sursa buna de fibre. Acestea ajuta mult tranzitul intestinal si au un efect pozitiv asupra sanatatii tubului digestiv. Nu trebuie insa sa exagerezi cu fibrele. De asemenea este important sa cresti cantitatea treptat de fibre. O cantitate prea mare de alimente bogate in fibre ar putea provoca scaune diareice. Atentie suplimentele de fibre nu sunt recomandate in alimentatia bebelusilor si copiilor mici.