Indiferent de cat de devreme ai incepe antrenamentul la olita copilul va invata sa ceara sa fie pus undeva dupa varsta de 2-3 ani, in unele cazuri chiar mai tarziu, acest lucru nefiind un indicator al dezvoltarii sale.

Daca bebelusul tau nu merge inca bine sau nu se arata nemultumit ca scutecul este ud, nu te grabi, inca nu este cazul sa incepi sa-l pui pe olita.

Da-i posibilitatea copilului sa afle cum este si fara scutec, pentru a putea face o diferenta si a o simti pe pielea lui.

In zilele de vara lasa-l fara scutec, dar strange covoarele si protejeaza canapele cu paturici absorbante. Chiar daca se va intampla un accident va invata de unde iese urina.

Lasa rusinea deoparte si arata-i din timp la ce foloseste toaleta.

Dupa ce a inteles cum stau lucrurile, invata-l ca nu se intra la toaleta decat daca bati la usa inainte. Este important ca de fiecare data cand te indrepti spre toaleta sa-i spui de ce mergi acolo si sa-i arati ca iti place. Arata-i ca voi purtati chiloti adevarati si nu scutece. Apoi zambeste-i.

Acest mesaj va fi intarit daca copilul va vedea alti copii folosind toaleta sau olita.

Daca observi ca micutul tau are deja stabilit un ritm natural, cum ar fi dupa masa, nu ezita si pune-l pe olita de fiecare data.

Daca nu se intampla nimic timp de 10 minute, il vei ridica si ii vei spune ca incercati mai tarziu. Este recomandat ca asezarea la olita sa se faca din 2 in 2 ore.

Chiar daca copilul s-a obisnuit cu olita vor exista si accidente iar tu nu trebuie sa faci mare caz din acest lucru. Explica-i frumos si calm. In nici un caz nu trebuie sa-l certi sau sa-l pedepsesti.

Scutecul va fi folosit in continuare in timpul somnului sau intr-o calatorie cu masina, trenul sau avionul.

Se pare ca fetitele sunt mai pregatite de a renunta la scutec mai deveme decat baietii.  

Incontinenta urinara in timpul noptii, mai ales la baieti, nu este ceva neobisnuit. Protejeaza salteaua cu pilote speciale, impermeabile sau cu paturici absorbante.

A insista cu asezatul la olita in cazul in care copilul refuza cu indarjire se poate dovedi o greseala mare ce va intarzia si mai mult procesul renuntarii la scutece.

O idee buna pentru copii care refuza olita este achizitionarea alteia in prezenta copilului si dupa preferintele sale.

Unii copii reticenti fata de asezatul pe olita se arata incantati fata de folosirea toaletei parintilor cu ajutorul unui reductor. Fiind la cumparaturi, explica-i ce este acesta, cum se foloseste si lasa-l pe el sa aleaga modelul.

Renuntarea si la scutecul de noapte se produce mai tarziu dupa ce copilul se trezeste cateva dimineti la rand cu scutecul uscat. 

La ce varsta ai renuntam sa mai cumperi scutece ? Cum a fost procesul de renuntare la olita: usor, greu, natural ?

Te-ar mai putea interesa:

De ce nu e bine sa grabim copiii?
Unele din temerile copiilor mici
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani