Din urmatoarele motive ar trebui sa astepti cel putin 4 luni inainte de a incepe diversificarea alimentatiei bebelusului tau.

1. Inainte de varsta de 4 luni sistemul digestiv al bebelusului este mult prea imatur sa digere alimente solide, ii lipsesc anumite enzime digestive. 

Pentru digestia amidonului prezent in cereale sau legume bebelusul are nevoie de enzima numita amilaza care lipseste la aceasta varsta.

2. De asemenea inainte de a implini 6 luni, organismul sau intampina dificultati daca trebuie sa digere anumite grasimi. Unele alimente vor tranzita tubul digestiv nedigerate si vor ajunge in scutec.

Alimentele bogate in proteine animale cum ar fi: carnea, oul, lactatele administrate prea devreme ar putea afecta rinichii imaturi ai bebelusului.

3. Din punct de vedere fizic bebelusul nu este suficient de dezvoltat pentru a consuma alimente solide.

Inainte de cel putin 4 luni, muschii gatului nu sunt suficient de dezvoltati incat sa poate inghiti alimente solide. Tot in jurul varstei de 4 luni bebelusul deprinde abilitatea de a-si folosi limba pentru a transfera hrana din partea din fata in partea din spate a cavitatii bucale.

4. Atunci cand ii atingi limba cu lingurita, bebelusul reactioneaza impingand-o in fata si in spate, acest reflex de impingere al limbii numindu-se reflex de expulzare, reflex innascut care il impiedica sa nu se inece.

Acest reflex dispare abia dupa varsta de 4 luni. Cand ii vei servi prima lingurita se poate intampla ca el sa scuipe mancarea sau sa inchida gura intr-un moment nepotrivit, semnificand ca bebelusul nu a deprins inca reflexul de impingere a limbii si nu ca nu ii este foame sau nu ii place mancarea.

5. Introducerea prematura a alimentelor solide a fost asociata cu aparitia problemelor de sanatate aparute mai tarziu in viata, cum ar fi obezitatea, alergiile alimentare si afectiunile respiratorii.

6. Alimentele solide nu vor ajuta bebelusul sa doarma mai bine noaptea sau sa nu se mai trezeasca. Trei sferturi din bebelusi la varsta de 3 luni dorm toata noaptea indiferent daca au inceput sau nu diversificarea.