50-90% dintre reactiile alergice severe produse de alimente se datoreaza unui numar de doar 8 ingrediente. Sa vedem care sunt ele si de ce au capacitatea de a declansa asemenea reactii.

Cele mai frecvent intalnite alergii alimentare la copii sunt diferite de cele intalnite in cazul adultilor. Vestea buna este ca majoritatea copiilor scapa de aceste alergii pe masura ce cresc.

Vestea proasta este ca cei mai multi dintre ei vor dezvolta alte alergii mai tarziu in decursul vietii.

O alta veste buna este ca alimentele alergene trebuie trecute pe eticheta tuturor produselor care le contin. Aceasta insa nu este o reglementare valabila pentru toate tarile, asadar este necesara atentie si extra prudenta.

Cele mai frecvente alimente alergene sunt, in ordinea frecventei:

Alimente alergene – Laptele

S-a calculat ca 2.5% dintre copii au alergie la laptele de vaca. Totusi cei mai multi dintre ei o depasesc pana la varsta de 3 ani. Medicii au calculat ca pana la 80% dintre copii depasesc aceasta alergie inainte de varsta de 6 ani.

Laptele este un ingredient ascuns in diferite produse din carne, in frisca, in produse de ingrijire a pielii si parului, in tonul la conserva si unele vopseluri.

Este important ca parintii sa nu confunde alergia la proteina laptelui de vaca cu intoleranta la lactoza. Copiii alergici la laptele de vaca nu au voie sa consume nici macar produse lactate fara lactoza.

Alimente alergene – OUL

Ouale sunt al doilea cel mai frecvent intalnit alergen. Peste 1,5% dintre copii sunt alergici la ouale de gaina. Este de cele mai multe ori o alergie pasagera, caci 80% dintre copii o depasesc pana la varsta de 6 ani.

In cazul acestui tip de alergie, se impune o atentie sporita in momentul administrarii vaccinurilor.

Multe dintre vaccinuri se obtin prin cultivarea virusurilor pe oua de gaina, asadar trebuie sa discuti cu medicul pediatru care sunt optiunile valabile pentru copilul tau.

Exista si alte medicamente care pot contine ou, cum este cazul unora dintre anestezice. Este posibil ca cel mic sa fie alergic doar la galbenus sau doar la albus, sau la ambele. Tine cont insa ca nu prea este posibil sa separi complet albusul de galbenus atunci cand gatesti.

Alimente alergene – Alunele

1,4 % dintre copii si 0,6% dintre adulti sunt alergici la alune. Unele studii releva faptul ca alergia la alune este in crestere in randul copiilor.

Problema majora in cazul alergiei la alune este ca ea are de cele mai multe ori forme severe. Frecventa socului anafilactic in cazul alergiei la alune este mai mare decat in cazul altor alergii.

In plus, de multe ori ea se mentine pe intreaga durata a vietii. Doar 20% dintre copii reusesc sa depaseasca alergia la untul de arahide pana la varsta de 6 ani. In plus, persoanele cu alergie la alune, sunt de multe ori alergice si la alte nuci si seminte.

Alimente alergene – Crustaceele

In cazul adultilor, alergia la crustacee este cea mai frecvent intalnita. Dintre copii doar 0,1% sunt afectati de acest tip de alergie, insa e de cele mai multe ori o forma severa de alergie, care dureaza intreaga viata.

Persoanele afectate de acest tip de alergie trebuie sa fie atente la continutul diverselor complexe de vitamine, la mancarea pentru animale, fertilizatori si alimentele care contin peste.

De asemenea, pot dezvolta reactii violente daca inspira aburii emisi in timpul fierberii acestor crustacee.