Atunci cand vine vorba despre varsta la care ii poti oferi bebelusului tau diverse tipuri de nuci in alimentatie, parerile variaza mult. Unii medici iti vor spune ca oricand dupa varsta de 12 luni este in regula, altii iti vor recomanda sa astepti pana dupa varsta de 3 sau 5 ani. Iata cum stau lucrurile de fapt.

Ce intra in categoria nucilor?

Cu termenul de „nuci” sunt denumite fructele cu coaja lemnoasa. Desigur, nucile fac parte din aceasta clasa, insa lor li se adauga migdalele, nucile pecan, caju-ul,fisticul, nucile braziliene si alunele de padure.

Alunele (arahidele) NU sunt nuci. Ele sunt impropriu incluse in aceasta categorie, dar ele nu sunt fructe, ele cresc in pamant si sunt mai degraba considerate „legume” de catre specialisti. 

De ce sunt nucile si alunele interzise pana la o anumita varsta?

Administrarea nucilor este asociata cu doua riscuri importante:

Primul dintre ele este reprezentat de aparitia unei reactii alergice. Nucile sunt considerate alergeni puternici, iar alunele sunt primele in aceasta lista, fiind de asemenea situate in primele 3 locuri in ceea ce priveste frecventa alergiilor pe care le determina si severitatea acestora.

Cel de-al doilea risc este reprezentat de inecarea celui mic. Aceste fructe sunt uscate, de dimensiuni mici si pot fi usor aspirate de cel mic, cunoscut fiind cat de usor de distras este atentia celor mici. 

Cand se introduc nucile si alunele in alimentatia copilului sanatos?

Opinia generala este ca in cazul bebelusilor fara alergii si fara un istoric familial de alergii, nucile pot fi administrate incepand cu varsta de 12 luni. Desigur, administrarea lor trebuie facuta cu prudenta, respectand regula celor 4 zile si incepand cu cantitati foarte mici.

Este de asemenea o idee buna ca la bebelusii de 12-18 luni sa alegi mai degraba nucile „locale”, decat diverse frcte exotice. Motivul este acela ca aceste fructe cu coaja lemnoasa dezvolta foarte repede diverse specii de mucegai, multe dintre ele imposibil de vizualizat cu ochiul liber.

Cand se introduc nucile in alimentatia copilului cu alergii?

In cazul acestor copii, medicii pediatri recomanda ca introducerea nucilor sa fie amanata pana dupa varsta de 2 ani. Alti medici considera ca varsta de 3 ani ar fi mai potrivita, in timp ce unii, mai extremisti daca se poate spune asa, recomanda sa se astepte pana dupa varsta de 5 ani. 

...si alunele?

Alunele (arahidele) pot provoca reactii alergice severe. Opiniile legate de varsta la care ar trebuie ele oferite copiilor variaza substantial, unele surse recomandand precautii deosebite la introducerea alunelor in alimentatia copilului inainte de varsta de 7 ani, indiferent de existenta unui teren alergic.

Ce este foarte important sa stii e ca daca cei mai multi copii scapa, odata cu inaintarea in varsta, de alte alergii, cum sunt alergia la proteina laptelui de vaca sau la ou, alergia la alune ramane prezenta toata viata adultului, iar reactiile alergice pot deveni din ce in ce mai grave, la intrarea in contact cu alergenul. 

Cum evit riscul de inecare cu nuci sau alune?

Medicii recomanda ca inainte de varsta de 5 ani, copiii sa NU primeasca nuci intregi. Ele trebuie oferite taiate in bucatele mici, maruntite si introduse in diverse preparate sau sub forma untului de arahide pentru e reduce riscul de inec. Oricum, atunci cand copilul consuma nuci ar trebui sa stea cuminte la masa. Evita situatiile in care cel mic alearga, topaie, rade sau vorbeste in timp ce consuma nuci.

Asadar, cand sa ii ofer nuci si alune copilului meu?

Este esential sa discuti acest aspect cu medicul pediatru al copilului tau si cu medicul alergolog, caci numai ei sunt in masura sa iti faca recomandari in aceasta privinta. Regulile pe care ti le-am prezentat sunt generale si este important sa tii cont de ele, insa medicul care cunoaste bine copilul iti poate da sfaturi pertinente, individualizate pentru micutul tau. 

Tu la ce varsta i-ai oferit celui mic primele nuci si alune? Care au fost ele si cum au fost primite?