Cand se introduce iaurtul in alimentatia bebelusului?

Iaurtul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni, unii pediatri recomandand introducerea lui chiar mai tarziu, intre 8-10 luni. Iaurtul este o sursa buna de calciu si proteine necesare pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. 

Care sunt beneficiile pe care le aduce iaurtul in alimentatia bebelusului?

Spre deosebire de laptele de vaca care se recomanda a fi introdus dupa varsta de 1 an, lactatele precum iaurtul si branza de vaci pot fi introduse si mai devreme deoarece sunt sortimente mai usor de digerat care contin culturi de bacterii  vii ce ajuta bebelusul sa-si formeze o floara intestinala sanatoasa. Flora intestina este alcatuita din bacterii probiotice, prezente si in iaurt. Bacterii bune (probiotice) ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos in tubul digestiv si impiedicara inmultirea bacteriilor rele.

Iaurtul este un aliment viu si o sursa buna de calciu, proteine, fosfor, potasiu, vitamina D, B2 si B12.

Iaurtul poate spori eficienta sistemului imunitar prin cresterea productiei de interferoni gamma care joaca un rol important in lupta impotriva anumitor alergii si infectii virale. Iaurtul contine vitamina B12 necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos. Iaurtul degresat pierde o parte din vitaminele liposolubile A, D si E deoarece acestea necesita grasime pentru absorbtie. Copiilor li se dau lactate integrale deoarece ai au mare nevoie in dezvoltarea fizica si a creierului de grasimi, cel putin pana la varsta de un an.

De ce trebuie sa tii cont cand cumperi iaurt pentru bebelusi?

Cumpara iaurt  integral, cu 3,5 – 4 % grasime, care contine bacterii vii. Uita-te pe ambalaj dupa mentiunea “culturi vii si active". Cele mai multe iaurturi au adaos de lapte praf. Evita iaurtul cu adaos de zahar, arome, gelatina si indulcitori artificiali.

Cum se introduce iaurtul in alimentatia bebelusului:

Cand ii oferi prima data iaurt si bebelusul arata ca ii place nu ii da tot iaurtul odata. Iaurtul se introduce in alimentatia bebelusului treptat precum celalalte alimente solide, pentru a verifica toleranta, la inceput o lingurita, apoi 2, pana vei ajunge la cantitatea de 100-150 ml de iaurt. 

Iaurtul este o sursa excelenta de calciu si proteine insa nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern sau formulele de lapte deoarece acestea sunt surse importante de fier.

Adauga in iaurtul simplu fructe zdrobite  si fulgi de cereale dupa varsta de 1 an.

Cu ce alimente se asociaza corect iaurtul?

Iaurtul se asociaza bine cu celalalte lactate, cu cereale, ou, fructe.

Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau:

Galbenusul Carnea Ficatul de pui Iaurtul Branza de vaci Albusul Pestele

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Fructele Cerealele Legumele Proteinele