Cand se introduce galbenusul in alimentatia bebelusului?

RECOMANDARI: Galbenusul de ou poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni sau dupa 8 luni. Albusul de ou se introduce dupa varsta de 1 an avand un risc ridicat de alergii. Copiii cu alergie la albusul de ou o depasesc dupa varsta de 5 ani in cele mai multe cazuri.

Care este valoarea nutritiva  a oului?

Oul contine toate substantele necesare dezvoltarii copiilor mici si adolescentilor. Oul este cel mai echilibrat aliment dar care nu contine glucide si vitamina C. Alaturi de ficat si unt, oul este o sursa bogata de vitamina A. De asemenea oul este o sursa de vitamina B12 necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.

Un ou furnizeaza:

  • 40% din doza zilnica de proteine;
  • 50% din necesarul de vitamina A pentru un copil si 20 % pentru adult;
  • 25% din doza zilnica de fosfor pentru copii si 17% pentru adulti;
  • 15% din doza zilnica de fier;
  • 76% din doza zilnica de biotina;
  • 50% din doza zilnica de vitamina B3;
  • 90% din doza zilnica de vitamina B6;
  • 40% din doza zilnica de vitamina B2;
  • 90% din doza zilnica de vitamina B1;

Toate ouale contin colesterol, insa important este procentul de grasimi saturate (grasimile rele) care este mai putin de 2 grame la un ou in timp ce procentul de grasimi nesaturate (grasimile bune) este de 4 grame. Nu uita ca bebelusii au nevoie de grasimi.

Nu oferi niciodata oua crude copiilor.

Salmonela este o bacterie foarte periculoasa care ar putea fi pe coaja  oualor sau in interiorul lor. De aceea trebuie sa le gatesti bine, mai ales daca sunt de tara. De asemenea este de evitat contactul oualor crude cu alte alimente, cu blaturile de bucatarie sau tacamurile. Dezinfecteaza-le si spalate pe maini ori de cate ori intri in contact cu un ou crud.

Cum sa aleg ouale proaspete?

Cel mai indicat este sa cumperi oua crescute in regim ecologic. Aceste oua provin de la gaini crescute in libertate, hranite corespunzator, avand spatiu suficient, fara a fi tinute intr-o cusca si a nu vedea lumina soarelui. Aceste oua sunt mai scumpe, in medie  cu 30% decat cele obisnuite, dar merita.

Nu folosi oua care se apropie de perioada de expirate deoarece ele se deterioareaza mult mai repede. Pentru a verifica prospetimea unui ou scufunda-l intr-un vas. Oul proaspat va sta la fund, daca pluteste este prea vechi pentru a fi consumat. Daca se rastoarna are 3-4 zile, daca sta drept are aproximativ 10 zile.

Miscarea unui ou in apa este determinata de cantitatea de aer de sub coaja, care patrunde incet, intr-o anumita perioada de timp. Cu cat este mai mult aer, cu atat se ridica mai mult oul in apa. Ouale mai vechi au albusuri apoase, in loc de albusuri groase si consistente.

Culoarea galbena a galbenusului este data de carotenul din hrana gainilor. Culoarea cojii are legatura cu rasa gainii si nu influenteaza calitatile nutritionale ale oului.

Cum se introduce galbenusul de ou in alimentatia bebelusului ?

Cel mai usor de digerat este oul cu galbenusul cremos si albusul coagulat si cel mai greu oul fiert tare. Din cauza pericolului contaminarii cu Salmonela bebelusilor li se va da ou fiert tare. Verifica galbenusul cu o furculita pentru a vedea daca e tare pana in centru. Nici o parte din galbenus nu trebuie sa fie cruda, deoarece poate contine salmonela.

Pana la varsta de un an pediatrii recomanda se se  adauge in piureul de legume sau la prepararea budincilor doar galbenus de ou, albusul putand produce alergii la acesta varsta. 

forum-diversificarea-la-bebelusi

Galbenusul de ou se introduce in alimentatia bebelusului pe durata a 4 saptamani, astfel:

Prima data vei adauga un sfert dintr-un galbenus de la un ou fiert tare, preferabil in piureul de legume. Daca bebelusul tolereaza galbenusul peste o saptamana vei creste portia la jumatate de galbenus. Peste inca o saptamana vei adauga la piureul de legume trei sferturi dintr-un galbenus. In ultima saptamana vei adauga la piureul de legume un galbenus intreg.

Odata introdus galbenusul il vei adauga in meniul bebelusului cel putin o data pe saptamana. La varsta de 1 an bebelusul mananca cel putin 2 galbenusuri de ou pe saptamana.

Dupa implinirea  varstei de 1 an poti incerca sa introduci si albusul de ou dupa aceeasi schema ca la galbenus, incepand cu un sfert de albus plus un galbenus intreg si observand cu atentie aparitia eventualelor reactii alergice. In lipsa acestora vei continua in saptamana urmatoare cu jumatate de albus plus un galbenus intreg, si tot asa.

Uneori la oul fiert tare dupa ce il decojesti se vede o parte verde, neatragatoare. Este total inofensiva fiind o reactie chimica intre fierul din galbenus si sulful din albus.

Punctele de sange care apar ocazional atunci cand spargi un ou crud sunt cauzate de hemoragii din tractul reproducator al gainii si nu reprezinta un pericol la adresa sanatatii.

Cu ce alimente se asocieaza corect oul? 

Oul se asociaza bine cu cereale, legume si lactate. Folosit in retete cu carne poate deveni greu de digerat. 

Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau:

Galbenusul Carnea Ficatul de pui Iaurtul Branza de vaci Albusul Pestele

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Fructele Cerealele Legumele Proteinele