Cand se introduc prunele in alimentatia bebelusului?

Prunele pot fi introduse in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni. Prunele sunt o sursa buna de potasiu iar pentru vegetarieni sunt o sursa buna de fier, 100g de prune acopera 33% din DZR de fibre si 20% din DZR de fier.

Pediatrii recomanda introducerea prunelor mai ales atunci cand bebelusul se confrunta cu episoade de constipatie.

Totusi, alte fructe precum marul, para, caisa, piersica sunt mai potrivite pentru varsta de 6 luni decat prunele, asa ca adaugarea lor in piureurile de fructe pentru bebelusi este o alegere personala.

Prunele contin fenilstatina, o substanta care stimuleaza musculatura intestinala, motiv pentru care sunt recomandate ca efect laxativ. De asemenea contin sorbitol, un tip de zahar de asemenea cu efect laxativ.

VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C,  acid folic, vitamina B1,B1,B3.

MINERALE continute: potasiu,  magneziu, fier, fosfor,  calciu  si o mica cantitate de: cupru si zinc.

Cum sa alegi prune bune pentru bebelus:

Prunele pot avea diferite forme si marimi. Aroma si dulceata prunelor variaza in functie de soi. Prunele proaspete sunt tari.

Poti opta si pentru prune uscate, acestea fiind o sursa buna de fibre si vitamica C. Unele soiuri au samburii neaderenti, acestia ies foarte usor ca la piersica.

Alege fructe care au o culoare vie pentru soiul lor. Prunele ar trebui sa fie consistente, nu prea moi, umede si nici prea tari si zbarcite. Alege prune fara pete, moi sau cu taieturi.

Prunele fac parte din categoria fructelor sarace in pesticide. Ramane la alegerea ta daca ii vei da bebelusui prune ecologice sau cele provenind din agricultura intensiva unde se folosesc pesticide si alte substante nocive. 

La ce masa se introduc prunele la inceputul diversificarii?

Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui. Cel mai simplu se introduc prunele in combinatie cu alt fruct deja introdus si pe care bebelusul il accepta cu placere. Combinatia cu marul ar putea fi una foarte potrivita.

Se spala sub jet de apa rece prunele, se curata de coaja, se indeparteaza samburele si se prepara un piure de fructe cu consistenta adaptata varstei copilului.

La inceputul diversificarii alimentatiei se pot gati prunele, pregatindu-le in prealabil la aburi timp de 10-15 minute, sau se pot oferi sub forma de compot. Prin gatirea la abur se vor pastra cei mai multi nutrienti.

Asocieri corecte ale prunelor cu alte alimente:

Prunele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum:piersicile, caisele, marul, afinele.

Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:

Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene 
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice

Te-ar mai putea interesa:

Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 10-12 luni