Organizatia mondiala a sanatatii recomanda mamelor sa inceapa diversificarea dupa varsta de 6 luni in paralel cu alaptarea. Laptele matern si formulele de lapte pot satisface nevoile nutritionale ale bebelusului pentru primele 6 luni, uneori chiar mai mult.

Sistemul digestiv imatur al bebelusului nu poate sa foloseasca prea bine amidonul in primele luni, o mare parte din acesta fiind eliminat neschimbat in scaun. Amidonul se regaseste in majoritatea legumelor si cerealelor, singurul fruct care contine amidon este banana insuficient coapta. In cazul ei cu cat este mai coapta cu atat amidonul se transforma in zaharuri usor asimilabile.

Bebelusul tau a implinit 6 luni ? Poti incepe diversificarea alimentatiei

Dupa aceasta varsta sistemul digestiv al bebelusului  este mult mai pregatit  sa  digere alimentele solide. Asa ca pregateste-te pentru multa distractie, dezordine si pete de mancare.

Reguli simple de urmat la inceputul diversificarii alimentatiei la 6 luni:

  • Introdu cate un singur aliment;
  • Respecta un interval de minim 4 zile intre alimente diferite.
  • Ofera-i progresiv dintr-un aliment nou. La inceput o lingurita, apoi 2, apoi 3 pana vei ajunge la cantitatea recomandata pentru varsta bebelusului si vei putea inlocui o masa de lapte.
  • Asigura-te ca bebelusul tolereaza individual alimente pe care intentionezi sa le combini.
  • Nu adauga sare sau zahar cand prepari mancarurile pentru bebe.
  • Serveste mancarea la temperatura corpului.
  • Adauga alimente care sunt o sursa buna de fier.
  • Incepe de pe acum sa-l obisnuiesti pe bebe cu igiena mesei: il vei spala pe maini inainte de masa, ii vei pune bavetica, il vei spala la gurita si pe maini dupa masa. Incearca sa creezi un ritual al mesei !

In ce ordine se introduc grupele alimentare cand se incepe diversificarea alimentatiei?

Ordinea in care introduci alimentele nu este foarte importanta. Poti incepe cu cereale, cu fructe sau cu legume dar nu cu proteine. Mai important este, daca te-ai hotarat sa incepi cu o anumita grupa, sa introduci mai multe alimente permise din grupa respectiva  inainte de a trece la o alta grupa, nu introduce azi cereale (orezul), peste 4 zile fructe (marul), apoi legume (morcovul) si te intorci iar la fructe si introduci para. Alegerea primului aliment pe care il vei servi copilului se individualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare ale copilului. La cei cu o curba ponderala buna se poate incepe cu fructe si legume, la cei cu o curba ponderala slaba cu cereale fara gluten.

forum-diversificarea-la-bebelusi

Intreaba pediatrul copilului tau care este cea mai indicata grupa de alimente cu care sa incepi diversificarea in functie de evolutia lui de la nastere. Alaptarea sau hranirea cu formule de lapte nu trebuie sa inceteze deoarece laptele este cea mai importanta sursa de nutrienti pe durata primului an de viata. Atata timp cat iti hranesti bebelusul cu lapte matern  sau formula de lapte poti fi sigura ca are o alimentatie adecvata, asa ca nu te necaji prea tare daca bebe a mancat la o masa doar cateva lingurite. Cantitatea de lapte va scadea treptat lasand loc meselor solide insa va continua cat mai mult posibil.

Sugestii de alimente pe care poti sa le introduci la inceputul diversificarii alimentatiei la 6 luni:

CEREALE

La varsta de 6 luni sunt recomandate doar cerealele fara gluten. Ii poti da bebelusului cereale pe baza de  orez. Alege cerealele imbogatite cu fier si evita-le pe cele cu adaos de zahar.

Verifica pe spatele cutiilor de cereale pentru copii modul de preparare, acesta este uneori diferit de la o marca la alta.

Daca ai inceput diversificarea inainte de 6 luni si  ai introdus deja cerealele fara gluten ai putea incerca sa le combini. In caz contrar asigurate ca le-ai introdus individual si bebelusul le tolereaza inainte de a le combina sau a alege cereale pentru copii formate din mixuri de fainuri. Citeste mai multe despre introducerea Orezului