Regimul fara sare genereaza spaime si lipsa de apetit in randul adultilor. In ceea ce ii priveste pe copii insa, lucrurile stau cu totul altfel. Iata tot ce trebuie sa stii despre sarea in alimentatia copilului.

Fara sare pana la varsta de 1 an a bebelusului!

Alimentatia copilului mic trebuie sa respecte cateva reguli esentiale, pentru ca bebelusul sa creasca sanatos. In ceea ce priveste sarea, aceasta este absolut interzisa in alimentatia bebelusului cu varsta de pana la 1 an.

Dar nu trebuie sa iti faci griji legate de gustul alimentelor. Aminteste-ti ca diversificarea este o perioada in care bebelusul incepe sa cunoasca si altceva decat gustul laptelui matern sau al laptelui praf.

Acum el testeaza, experimenteaza, se obisnuieste cu noi gusturi, texturi, arome. Bazele unor obiceiuri alimentare sanatoase se pun incepand de la prima lingurita de mancare oferita celui mic.

De ce bebelusii nu au voie sare?

In primul rand, aceasta afirmatie este falsa. Toti oamenii au nevoie de sare pentru a supravietui. Insa bebelusul obtine suficienta sare din hrana pe care o consuma, nemaifiind nevoie sa suplimentezi si tu cantitatea pe care o primeste zilnic.

Laptele matern contine clorura de sodiu (sare), la fel ca si formulele de lapte praf. Legumele, fructele, carnea si oul de asemenea contin sare. Problema este ca in cazul in care bebelusul primeste prea multa sare, rinichii sai nu sunt capabili inca sa reactioneze adecvat.

Rinichiul masoara cantitatea de minerale – printre care si sodiu – care este eliminata prin urina, si retine in organism o parte dintre acestea. Rinichii imaturi ai bebelusului nu functioneaza in aceiasi parametri ca cei ai unui adult, de aceea trebuie menajati.

Ce se intampla daca bebelusul primeste prea multa sare?

O alimentatie prea bogata in sare produce o solicitare suplimentara a rinichilor bebelusului. Pe termen lung, sau in cazul administrarii unor cantitati mari de sare, aceste obiceiuri pot duce la declansarea insuficientei renale.

In cazuri grave, hipertensiunea asociata retentiei lichidelor in organism poate produce leziuni cerebrale grave.

Cu siguranta ca iti doresti ca micutul tau sa creasca cat mai sanatos si sa fie intr-o stare buna de sanatate la varste mai mari.