Trezitul în timpul nopții la bebeluși este normal?
Pici de oboseala, iar cel mic se trezeste de cateva ori pe noapte? Te intrebi daca e normal sa se intample asta, si pana la ce varsta? Iti oferim raspunsurile! Probabil ca ti s-a intamplat si tie, macar o data, ca terminata de oboseala fiind, sa te intrebi daca totusi este normal ca cel mic sa se trezeasca de atatea ori noaptea. Ei bine, iata de ce se intampla si este spre binele copilului!
DA este cat se poate de normal ca bebe sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii. Studiile efectuate pana in prezent atesta faptul ca abia la varsta de 6-7 ani devine normal ca un copil sa doarma intreaga noapte, fara intreruperi. Si chiar si dupa aceasta varsta, copiii se pot trezi din diverse motive.
Mamele par sa aiba multa rabdare cu bebelusul in primele cateva luni dupa nastere. E adevarat, sunt ajutate si de hormonii secretati in aceasta perioada! Cumva societatea ne face sa credem ca dupa varsta de 5-6 luni, bebelusii nu ar trebui sa se mai trezeasca noaptea. Este un mit, generat de relatarile rarelor mame care au bebelusi care intr-adevar, nu se mai trezesc noaptea de la varste foarte fragede, si care, sub influenta oboselii, sunt uneori invidiate de celelalte mame, care nu isi mai amintesc ultima noapte de somn nederanjat.
Pana la varsta de 6 luni este perfect normal ca bebelusul sa se trezeasca la minim 3-4 ore in fiecare noapte, insa in primele 3 luni de viata se poate trezi chiar mai des decat din ora in ora! Intre 6 luni si un an, de obicei trezirile nocturne se mai raresc.
Majoritatea parintilor isi amintesc ca abia dupa varsta de 3 ani copiii lor au inceput sa doarma mai bine noaptea, fara sa mai ceara sanul sau biberonul cu lapte, ceai sau apa. CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
De ce se trezesc bebelusii noaptea?
Trezirile nocturne sunt, in prima faza, un mecanism de supravietuire a speciei. Pur si simplu nou nascutul si bebelusul pana la 3-4 luni nu ar putea sa se dezvolte normal daca ar dormi neintrerupt cate 8 ore pe noapte. Bebelusii au nevoie de multa energie ca sa isi mentina constanta temperatura corpului, au nevoie sa fie incalziti si alintati de mamicile lor si au nevoie de lapte ca sa isi acopere necesarul energetic. Mai tarziu, se pare ca hranirile nocturne nu mai sunt atat de importante, strict ca sursa de substante nutritive necesare pentru dezvoltare.
Trezirile nocturne ale copiilor pot avea alte cauze:
Cea mai frecventa cauza a trezirii in timpul notii este nevoia celui mic de a se asigura ca parintele este in apropiere, ca este protejat, ocrotit, ingrijit.
Asocierile gresite legate de somn.
Un copil invatat sa adoarma doar leganat, isi va da seama ca leganatul a incetat atuci cand se afla intr-o faza de somn superficial, asa ca se va trezi de-a binelea, cautand sa fie indeplinite toate conditiile intrunite in momentul in care adormise initial.
Setea.
Multor bebelusi li se face sete noaptea, mai ales daca dorm imbracati prea gros, sau intr-o incapere prea calduroasa.
Factori legati de mediu.
Zgomotele puternice, televizorul din camera, uitatul la televizor chiar inainte de culcare si asa mai departe, pot determina probleme legate de somnul celor mici.
CITEȘTE ȘI: Greșeli de somn pe care le facem noi, părinții
Eruptia dentara este o importanta cauza a noptilor agitate pana pe la varsta de 18 luni.
Alergiile alimentare sau intolerantele pot tulbura somnul unui copil din cauza disconfortului generat de simptomele asociate.
Supraoboseala.
Un copil foarte obosit va avea un somn mai agitat decat in mod normal. Un somn de pranz prea lung il poate face pe cel mic sa adoarma greu seara.
Prea multa lumina in dormitor.
Stim ca agreezi ideea de lampa de veghe, ca sa il poti verifica pe cel mic noaptea fara sa calci pe jucarii sau sa te impiedici de usa, insa creierul uman asociaza lumina cu activitatea si starea de trezire, asa ca prea multa lumina in dormitor il poate face pe cel mic sa adoarma mai greu.
O alta cauza medicala.
Cea mai frecventa afectiune a celor mici, care se asociaza cu un somn prost, este otita. Dupa cum stii, durerile se acutizeaza noaptea, asa ca cel mic poate tolera bine durerea in timpul zilei, dar se poate trezi plangand in repetate randuri noaptea.
Cosmarurile si terorile nocturne sunt frecvent intalnite la copiii mici, iar manifestarea lor este de-a dreptul dramatica.
Copilul tau la ce varsta a inceput sa aiba un somn de noapte neintrerupt?
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.