Recomandarile pediatriei moderne spun ca diversificarea ar trebui inceputa dupa varsta de 6 luni, si ca pana atunci bebelusul ar trebui sa fie alaptat exclusiv. Cu alte cuvinte, prima gura de ceai, apa sau suc este sinonima cu inceperea diversificarii.
Desi copii se nasc si se cresc de cand lumea, pediatria evolueaza de la an la an, iar noile descoperiri in domeniu sunt clare: diversificarea bebelusului trebuie inceputa la varsta de 6 luni. Aceasta reglementare este perfect sustinuta de argumente stiintifice si de cercetari care dovedesc numeroasele beneficii ale diversificarii dupa 6 luni.
Diversificare la 6 luni – Avantaje pentru bebelusul tau
Mancarea nu este la fel de hranitoare ca laptele matern sau ca laptele praf. De fapt, prin comparatie, mancarea solida este saraca in substante nutritive si bogata in calorii, iar diversificarea precoce se asociaza cu un risc crescut de obezitate.
Mancarea solida este greu de inghitit. Chiar daca este administrata in forma semilichida, bebelusul este nevoit sa faca eforturi suplimentare pentru ca pur si simplu nu este pregatit sa primeasca altceva decat lapte.
Diversificarea precoce merge mana in mana cu o serie de probleme medicale: alergii, eczeme, diabet, boala celiaca.
Inainte de varsta de 6 luni, intestinul bebelusului pur si simplu nu este pregatit sa primeasca si sa digere alimente solide. Inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni scade riscul de aparitie a gastroenteritelor si a otitelor.
Enzimele digestive incep sa fie secretate abia in jurul varstei de 4-5 luni, iar secretia lor ajunge la cantitatea necesara pentru o alimentatie solida abia dupa varsta de 6-7 luni.
Reflexul lingual dispare abia la varsta de 6-7 luni. Acest reflex il ajuta pe bebelus la supt si il face sa impinga cu limba afara din gura tot ceea ce…nu e lapte. Asadar, e dificil sa „convingi” lingurita sa il hraneasca inainte de disparitia acestui reflex.
De ce sunt parintii tentati sa inceapa diversificarea mai devreme de 6 luni
La sfatul rudelor sau al altor cunostinte. Presiunea pe care o exercita cei care au deja experienta cresterii unui copil este extrem de dificila pentru o mamica lipsita de experienta.
Sa nu uitam insa ca parintii nostri ne-au crescut intr-o vreme in care la varsta de 3 luni se incepea diversificarea cu crenvursti si parizer…! Sucul de portocale se oferea des inca de la varsta de 6 saptamani!! Consulta aici o shema de diversificare adaptata recomandarilor din zilele noastre.
La sfatul medicilor de familie insuficient informati sau al pediatrilor de moda veche. Din pacate inca exista destul medici care recomanda inceperea diversificarii cu suc de portocala la varsta de 3 luni.
Stiai cat de agresiv este sucul acid de portocala pentru stomacul delicat al bebelusului si cat de gresita este inlocuirea laptelui cu o cantitate cat de mica de suc…!
Ca bebelusul sa doarma mai bine noaptea. De fapt, este absolut normal ca in primii ani de viata, bebelusul sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte. Este un instinct care a asigurat supravietuirea noastra ca specie.
Daca incepi diversificarea devreme, vei avea surpriza unui somn si mai agitat, cu gaze si dureri de burtica.
Pentru ca bebelusul nu se satura cu lapte. Pana la varsta de 6 luni exista numeroase pusee de crestere, in timpul carora bebelusul poate cere sa fie alaptat din ora in ora, sau poate dori sa stea la san ore in sir.
Este absolut normal, sunt perioade care ajuta la ajustarea productiei de lapte in asa fel incat sa corespunda nevoilor belelusului.
Citeste mai departe despre diversificarea bebelusului dupa 6 luni!
Pentru ca bebelusul nu ia destul in greutate. Compozitia laptelui matern este atat de complexa si atat de variabila, incat nu exista lapte matern care sa nu corespunda nevoilor propriului bebelus.
Curba cresterii in greutate variaza in functie de multi factori, si este indicat sa ceri sfatul mai multor medici pediatri inainte de a decide sa il diversifici pe cel mic mai devreme, doar pentru acest motiv.
In plus, laptele matern este mai bogat in nutrienti decat orice alta mancare i-ai putea tu oferi bebelusului, si avand in vedere alimentele cu care se incepe diversificarea (si care au indice caloric mic) si scepticismul bebelusilor la inceputul diversificarii, trecerea celui mic la alimentatia solida va rezulta probabil intr-o scadere in greutate.
Diversificare la 6 luni – Cum sa faci fata sfaturilor si presiunilor?
In primul rand ai mare incredere in tine. Documenteaza-te temeinic despre avantajele alaptarii. Alege medicul de familie si medicul pediatru si in functie de atitudinea pe care o au fata de alaptare.
Discuta cu medicii copilului tau despre informatiile pe care le-ai citit in legatura cu diversificarea precoce, cere-le sfatul si opinia. Daca te sfatuiesc sa incepi diversificarea inainte de 6 luni, si invoca motive medicale, nu ezita sa soliciti mai multe opinii inainte de a decide.
Alege-ti cu grija luptele pe care le porti. Daca vecina de la 4 te intreaba de ce nu ii dai sa manance pufuleti, spune-i ca sfatul medicului e sa mai astepti si nu incerca sa o convingi de beneficiile alaptarii sau ale diversificarii dupa 6 luni.
Pe de alta parte, daca bunica bebelusului e la voi zilnic si are opinii puternice despre cat de buna ar fi o gurita de ceiut sau o lingurita de mar cu biscuit ofera-i si ei surse de informare si ia-o cu tine la vizita lunara la medic, ca sa inteleaga de ce pediatria moderna nu mai e de aceeasi parere cu ea.
Tu ce sfaturi ai primit referitor la diversificarea dupa 6 luni? Cand ai inceput diversificarea puiului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.