Ritmul de crestere a bebelusilor alaptati exclusiv difera de cel al copiilor hraniti cu lapte praf. Medicul tau ti-a comunicat asta? Cresterea in greutate a fost mult timp privita de catre medici pediatri ca un indicator al starii de sanatate a copilului si a cat de hranitor este laptele matern. Aceasta idee a condus la numeroase sfaturi eronate oferite mamelor lipsite de experienta si la privarea copiilor de unul dintre cele mai de pret daruri: laptele matern.
Vrei sa stii cat iau in medie in greutate bebelusii alaptati? Iata care este adevarul in legatura cu acest subiect de maxim interes pentru o mamica care alapteaza!
Cresterea in greutate la bebelusul alaptat
Manualele de pediatrie si internetul sunt pline de grafice si de tabele de crestere. Toate te invata cat ar trebui sa ia copilul in greutate „in medie” in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna. Tabelele cu percentile sunt ceva mai prietenoase cu mamicile si par sa reflecte mai corect realitatea ca fiecare copil e diferit, si ca bagajul genetic joaca si el un rol esential in determinarea felului in care iau in greutate bebelusii.
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in minte daca alaptezi este ca tabelele nu sunt create pentru copiii alaptati exclusiv. Atunci cand au obtinut datele, medicii au inclus in studii si copii hraniti exclusiv cu lapte praf, si copii la care diversificarea s-a inceput foarte devreme, si copii care au primit cantitati mari de ceai indulcit cu zahar si asa mai departe. Asadar, pana acum, nu exista un grafic de crestere special pentru copiii alaptati exclusiv!
Ce trebuie sa stii despre felul in care iau bebelusii in greutate
Chiar daca graficele despre care discutam nu au fost elaborate inca, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont privind felul in care copilul tau trebuie sa ia in greutate:
- In primele 3 zile dupa nastere, bebelusii pierd pana la 10% din greutatea avuta la nastere.
- Ajung inapoi la greutatea de la nastere la varsta de aproximativ 2 saptamani.
- Intre 2 si 12 saptamani ar trebui sa ia in greutate macar 20g/zi.
- In prima luna de viata bebelusul ia in greutate in medie 112-200g/saptamana.
- In primele 6 luni de viata bebelusul ia in greutate intre 500 – 1000g/luna.
- Intre 6 luni si 1 an bebelusii iau in greutate aproximativ 500g/luna.
- In primele 6 luni de viata bebelusii cresc in lungime cu aproximativ 2.5cm/luna.
- Intre 6 luni si 1 an bebelusii cresc in lungime cu aproximativ 1.2cm/luna.
Cresterea bebelusilor nu este lina si continua, ci se face in salturi. Este foarte posibil (ba chiar probabil) ca intr-o luna in care a crescut mult in lungime bebelusul sa ia mai putin in greutate, si invers.
Adevaruri despre felul in care cresc copiii alaptati exclusiv
Studiile efectuate pana in prezent au scos in evidenta cateva trasaturi caracteristice ale felului in care cresc bebelusii alaptati in primul an de viata:
- In primele 3-4 luni copiii alaptati exclusiv si cei hraniti cu lapte praf au rate de crestere similare.
- Intre 4 si 6 luni bebelusii hraniti cu lapte praf iau mai mult in greutate decat cei alaptati, desi restul dimensiunilor (lungime, perimetrul cranian) sunt similare.
- Dupa varsta de 6 luni, bebelusii alaptati sunt evident mai supli decat cei hraniti cu lapte praf, fapt ce aduce beneficii imense pentru sanatate pe termen lung.
- Temperamentul bebelusului influenteaza ritmul in care ia in greutate.
Bebelusii cu care se practica co-sleepingul si care sunt alaptati la cerere cresc mai bine decat cei alaptati la program sau decat cei care sunt obligati sa doarma toata noaptea, prin aplicarea metodei cry-it-out sau a variatiunilor sale.
CITEȘTE ȘI: 8 motive pentru care se ofera suplimentul de lapte praf
Bebelusul meu se satura?
Exista cateva indicii ca bebelusul tau primeste suficient lapte. Iata-le:
- In primele 2 zile dupa nastere, este normal sa ude 2 scutece/zi.
- Dupa ziua 3-4 de viata bebelusul uda 6-8 scutece/zi (un scutec ud este asemanator cu un scutec in care s-au turnat 2-4 linguri de apa).
- Are 2-5 scaune pe zi in primele 2-3 luni de viata.
- Mananca de macar 8-12 ore in fiecare 24 de ore.
- I se permite sa stea la san atat cat doreste (minim 10-20 de minute la fiecare san).
- Se aude cum ingite laptele in timp ce suge.
Este extrem de important ca medicul de familie si medicul pediatru al copilului tau sa fie cu adevarat pro alaptare, si sa te sustina in acest demers. Daca medicul tau este adeptul bebelusului „gras si sanatos” si clatina dezaprobator din cap daca a luat in greutate mai putin de 900 de grame pe luna, poate ar trebui sa te reorientezi!
Bebelusul tau cat a luat in greutate in primul an de viata? A fost alaptat, sau a primit si supliment de lapte praf?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.