Cel mai mare avantaj al tratamentului cu aerosoli este acela că medicamentele ajung direct în căile respiratorii (laringe, trahee, bronhii), producând în același timp și o umidificare a aerului. Cel mai mare dezavantaj este, dacă vreți, faptul că nu se poate folosi nebulizatorul în orice tip de răceală. Infecțiile cu bacterii sunt agravate de aerosoli. Am adunat în articolul care urmează cele mai frecvente întrebări (pertinente) despre tratamentele cu aerosoli cu ajutorul unui nebulizator la bebeluși și copii.
Copiii răcesc cel mai des din cauza unui sistem imunitar încă nedezvoltat și din cauza expunerii la virusuri și bacterii odată cu intrarea în comunitate (grădiniță, școală). Acest lucru implică un mare consum de medicamente. Pentru a-i scuti de aceste tratamente care nu se lasă fără câteva efecte adverse, medicii recomandă tratamentele cu aerosoli. Sunt simplu de efectuat, sunt mult mai ieftine decât cu medicamentele orale specifice și poate fi făcute acasă.
Medicamentele recomandate pentru a fi puse în nebulizatoare sunt medicamente lichide care se combină, de regulă, cu ser fiziologic și care, odată puse în nebulizator, sunt transformate în particule foarte fine, ușor de inhalat.
Nebulizatorul este recomandat de către medici atât în boli ușoare, dar și în cazul unora mai complicate. Tratamentele cu aerosoli sunt indicate în afecțiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite), dar și în boli pulmonare (bronșite cronice, traheite, astm bronșic, emfizem pulmonar). În guturai, spre exemplu, aerosolii cu ser fiziologic pot ajuta la descongestionarea nasului, umidificând mucoasele și permițând secrețiilor să fie eliminate. CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Bronhodilatatoarele sunt folosite ca aerosoli în cazul bronșiolitelor, bronșitelor și astmului bronșic. Tratamentul îndelungat sau nepotrivit cu corticoizii recomandați în tratarea unor boli pulmonare poate duce la obezitate chiar și după o cură de 10 zile. Desigur, vei spune dacă citești aceste rânduri: nu există tratament medicamentos fără efecte secundare. Și îți dau dreptate! Numai că toate aceste efecte secundare sunt minime dacă tratamentul se face sub supraveghere medicală sau respectând indicațiile medicului.
Citește și despre:
A venit frigul! Parcă văd că iar mi se îmbolnăvește copilul!
Mucozități în gât la bebeluși și copii – ce sunt, de ce apar, cum se elimină?
Menținerea căilor nazale curate. Cum se face lavajul nazal la bebeluși și copii
Ajutor! Cum reacționăm corect când bebe are o problemă de sănătate
Cum facem față virozelor și bolilor contagioase ale copilăriei în sezonul rece
Vedeta sezonului rece – Virusul sincițial respirator (RSV) la bebeluși și copii
Iată mai jos de ce nu poți să alegi singură soluțiile și momentul tratamentului cu aerosoli pentru copilul tău:
Boli contraindicate tratamentului cu aerosoli
Infecțiile provocate de bacterii nu trebuie tratate cu ajutorul aerosolilor pentru că se pot agrava, atrag atenția medicii. Orice infecție bacteriană se agravează după tratamentul cu aerosoli. În cazul unei angine streptococice, aerosolii nu fac decât să împingă infecția spre plămâni.
Astfel, ESTE CONTRAINDICATA folosirea nebulizatorului fără recomandarea medicului, dar și substanțe medicamentoase despre care nu știi nimic, ori la care nu știi cum reacționează copilul tău. Pentru a-l folosi, chiar dacă îl ai în casă, este necesar să treci mai întâi pe la medic, ca să primești o rețetă. Atentie! Cantitatea de soluții medicamentoase care se folosește este calculată de medic la kilogram corp, după ce cântărește copilul la intrarea în cabinet. CITEȘTE ȘI: Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
Și atunci, care sunt medicamentele utilizate pentru aerosoli?
Nebulizatoarele pot fi folosite în două moduri:
Cu substanțe nemedicamentoase: lichidul este o soluție salină normală (o găsiți în farmacii) care umidifică mucoasa uscată și îl ajută pe cel mic să i se descongestioneze năsucul.
Cu substanțe medicamentoase: bronhodilatatoare sau combinații de bronhodilatatoare și corticoizi. Dar numai la recomandarea medicului și după un consult medical!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
E adevărat că nebulizatoarele sunt doar pentru adulți, nu și pentru copii?
Aceasta este o informație greșită. Chiar și bebelușii pot folosi nebulizatoarele sau, mai bine zis, pentru ei sunt aceste aparate cele mai indicate. Pentru ca ei nu știu să sufle nasul și nu știu să scuipe sputa care se adună în gât.
Ori când bebe refuză siropelele-medicament și picăturile de nas, nebulizatorul este foarte eficient în înlesnirea respirației printr-un năsuc prin de mucozități.
Am auzit că tratamentele cu nebulizator se recomandă doar celor care suferă de forme acute de astm. Așa e?
Mulți părinți se tem să folosească nebulizatorul, crezând că acesta se folosește numai în cazuri de boli grave, dar este complet greșit. În nebulizator poți pune doar apă salină și făcând aerosoli unui bebeluș cu această soluție, 5-10 minute, îl ajuți să respire pe năsuc, atunci când acesta este înfundat. De asemenea, pentru multe alte afecțiuni, atât respiratorii, cât și ORL (le amintim mai sus!), nebulizatorul este foarte bun. CITEȘTE ȘI: Aerul uscat din casa ne poate îmbolnăvi | La bebelusi e și mai grav – Clubul Bebelusilor
Nebulizatorul și inhalatorul pentru astm sunt același lucru?
Nu, sunt diferite. Inhalatorul folosit de persoanele care suferă de astm ajuta persoana să inspire medicamentul (pulverizat sub formă de vapori sau pulbere uscată) direct în gură. Acesta este un dispozitiv mic (în comparație cu nebulizatorul care este mai mare) care se ține în mână și nu are nevoie de alimentare cu curent electric pentru a funcționa. Însă pentru copiii care au probleme cu folosirea unui inhalator, un nebulizator poate înlocui cu succes inhalatorul.
Putem folosi nebulizatoare acasă?
Da, fără niciun risc, doar ținând cont de niște reguli de igienă pe care le găsiți și în cartea tehnică a aparatului. Și, desigur, repetam, nu e sănătos să folosiți substanțe medicament dacă nu aveți rețetă de la medic pentru aceste. Astfel, soluția salină și serul fiziologic pot fi utilizate pentru descongestia nazala a celor mici.
Pot folosi nebulizatorul de acasă și pentru alte soluții decât soluția salină și serul fiziologic?
NU categoric! Decât dacă doctorul a consultat copilul și i-a prescris medicamentele și dozele necesare.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Copilul trebuie să inspire adânc în timpul aerosolilor?
Nu, poate respira normal, atâta timp cât măscuța de plastic este pe fața lui, cuprinzând gura și năsucul. De asemenea, tratamentul este la fel de eficient, fie că respiră pe nas, fie că respiră pe gură.
Este adevărat că dozele din soluțiile-medicament pentru nebulizator sunt mult mai mari decât în medicamentele orale?
NU, e complet fals! Dozele medicamentelor folosite pentru nebulizator sunt mult mai mici decât în medicamentele orale. Asta pentru că ele ajung direct la locul unde trebuie să acționeze, fără să se mai piardă prin organism.
Medicamentele oferite ca aerosoli pot da reacții adverse copilului meu?
Da, mai ales dacă îi administrezi soluțiile de aerosoli fără să te consulți cu un medic. Pe de altă parte, un tratament făcut cu nebulizatorul implică, spun specialiștii, efecte secundare mult mai puțin semnificative decât provoacă medicamentele orale, cum sunt siropurile și comprimatele.
Nebulizarea provoacă dependență?
Desigur că nu. Doar medicamentele pot fi acuzate de așa ceva, nu modul de administrare. Dacă până acum îi ofereai copilului medicamentele pe cale orală, asta i-a creat dependență? Deci răspunsul este nu! Am reușit să-ți răspundem la toate întrebările? Dacă mai ai nelămuriri legate de nebulizator sau de tratamentul cu aerosoli, scrie-ne in comentarii!
CITEȘTE ȘI: Ghidul bebelușului IARNA. Topul regulilor care să-i țină de cald afără și în casă, pentru un bebe sănătos și fericit