Sunt asistentă de naștere. Deși predau de 3 ani cursuri prenatale, singura lecție cu adevărat importantă, am descoperit-o dând naștere primului meu copil. Când am intrat în travaliul, am avut o revelație. În timp ce îmi aminteam tot ceea ce știam de la cursurile prenatale pe care le predam de 3 ani, mi-am dat seama că realitatea e cu totul alta… În două secunde am înțeles că tot ceea ce le predam viitoarelor mămici la cursurile prenatale era… cum să zic… filme! În realitate, fiecare moment din travaliu, naștere sau întâlnirea cu bebe e departe de a se putea compara cu ceea ce le povesteam eu la cursuri. Viața bate filmul, crede-mă!
Când am rămas însărcinată m-am considerat o norocoasă. Nu neapărat că urma să am un copil, ci pentru că fiind moașă și predând cursuri prenatale viitoarelor mămici mă consideram un fel de semi-zeu în comparație cu mamele aflate la prima sarcină. Dar ce zic eu – eram deasupra tuturor! Văzusem în acei 3 ani de cursuri prenatale de toate, atât bune, cât și rele. Știam cu lux de amănunte toate detaliile fizice ale nașterii: dilatarea, expulzarea, etapele travaliului, timpul de împingere, dimensiunea pelviană – eu le povesteam mămicilor despre acestea!
Ce să vă mai spun despre tehnicile de împingere, sprijinul partenerilor, tehnici de respirație, relaxare și scenarii ideale. Pe toate le știam! Un singur lucru omisesem, cu obstinație parcă… Nici măcar nu simțisem nevoia să mă apropii cât de cât de acest subiect… Nici nu exista pentru mine. Până când am ajuns eu în momentul travaliului. Și am înțeles.
Ce simt în timpul travaliului – asta vor să știe mămicile!
O mare parte din practica mea medicală a fost legată de semnele fizice ale travaliului și ale nașterii. Nu-mi aminteam să le fi povestit vreodată despre emoțiile pe care le încearcă o mamă în timpul travaliului. În timp ce travaliul meu se desfășura, începeam să înțeleg acest capitol pe care nu-l predasem niciodată: ce simte o femeie în timpul travaliului? Prin ce stări trece? Iată-le acum, în premieră, de la un antrenor de cursuri prenatale aflat în travaliu. Un fel de transmitere live de la fața locului . Că tot ne specializăm cu toții în transmisiuni live în perioada asta.
De obicei, travaliul are loc în etape: prima etapă (travaliu), a doua etapă (împingerea și livrarea bebelușului) și a treia etapă (livrarea placentei). Prima etapă a travaliului va fi cea mai lungă. Această primă etapă este împărțită în trei faze: travaliul timpuriu, travaliul activ și tranziția. Majoritatea femeilor știu acest lucru. Ceea ce multe femei nu știu însă este ce emoții experimentează în fiecare dintre fazele acelei prime etape lungi de travaliu, cât de benefice sunt și cât de reale.
Încântarea este prima emoție care apare în timpul travaliului timpuriu. Mamele care traversează această etapă sunt zâmbitoare, fac poze, devin vorbărețe, ușor anxioase, neliniștite. Vorbesc mult între contracții.
Seriozitatea este a doua emoție puternică care se instalează odată cu intrarea în travaliul activ. Mișcările mamelor se încetinesc, cu grijă, nu mai vorbesc între contracții, devin extrem de concentrate.
Apoi apare îndoiala. Mama devine confuză. Poate speriată. Nu mai crede atât de mult în forțele ei. Pare că a încetat să aibă încredere în corpul ei, în medic, în partenerul care o susține. Este în ultima parte a primei etape. Asta înseamnă că bebelușul este aproape să se nască!
INFO Clubul Bebelușilor: Cum se simte travaliul
Exceptând probabil durerile menstruale, durerile travaliului (contracțiile) nu se aseamănă cu nicio durere resimțită până acum, aceasta deoarece nu ești obișnuită să simți mușchii uterini contractându-se. O contracție începe de obicei undeva sus în uter, în apropierea diafragmei, și se propagă în jos, prin abdomen, până în zona lombară. Vei simți probabil o durere în partea inferioară a abdomenului, în partea lombară, în șolduri și în partea de sus a coapselor. Această senzație a fost descrisă ca un amestec între suferință, senzație de presiune și de prea-plin, crampe și durere de spate. Pentru unele femei, durerile travaliului par să se asemene crampelor menstruale, cele dintâi fiind însă extrem de puternice. Pentru altele, senzația este cu totul alta. CITEȘTE ȘI: Bebelușii care trec prin travaliu câștigă sănătate și se vor adapta mai bine la viața extrauterină
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.