Pentru multe mame aceasta este o problema arzatoare: cum adormim copilul? De ce nu adoarme singur?! De ce nu doarme la ore fixe? Cum pot sa-l fac sa adoarma repede si fara “lupte”?
Inainte sa ne gandim la strategii de adormit copilul trebuie sa privim problema realist si sa nu avem asteptari prea mari, este clar ca nu exista vreo metoda care “sa nu dea gres” si pe care sa ne bazam oricand cu succes. Cel mai important este sa avem informatii despre somnul bebelusului ca sa ne dam seama ca de fapt ceea ce consideram noi o mare problema este de fapt ceva firesc ce trebuie inteles si acceptat:
Strategii de adormit copilul – Bebelusii nu sunt facuti sa adoarma singuri!
Indiferent daca sunt alaptati exclusiv, hraniti mixt, hraniti cu biberonul cu lapte matern muls sau exclusiv cu lapte praf bebelusii sunt setati de la natura sa aiba treziri nocturne, nu este nimic nefiresc. Nu credeti in povestile celor care spun ca la ora X pun copilul in patut, il pupa pe frunte si el adoarme instantaneu! Copiii nu au capacitatea de a se adormi singuri multa vreme, unii chiar pana pe la 4-5 ani! Nu este nici rar nici nefiresc ca bebelusii sa nu adoarma decat in prezenta mamei, la sanul ei, sau in bratele ei, sau invartindu-i o suvita de par pe degete, la fel cum nu este nici rar, nici nefiresc ca un copil de 5 ani sa nu adoarma pana nu i se citeste o poveste sau pana nu este scarpinat pe spate!
Strategii de adormit copilul – Somnul unui bebelus este diferit fata de somnul unui adult
A astepta ca bebelusul sa adoarma singur este nerealist si nu duce decat la frustrari de ambele parti, a parintilor care se ambitioneaza sa aiba un bebelus “autonom” inainte de vreme si a bebelusului care este lasat sa se linisteasca singur si nu reuseste.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Cel putin in primele saptamani, posibil chiar luni, bebelusul nu face diferentierea intre zi si noapte deci pentru el nu e nimic deosebit sa adoarma la ore tarzii, spre disperarea parintilor. In timp el se va obisnui cu ciclurile zi-noapte si isi va regla singur somnul, voi puteti sa il ajutati expunandu-l ziua cat mai mult la lumina, la soare, iar seara facand o atmosfera linistita, intunecata.
Daca un copil se culca frecvent tarziu nu inseamna ca “nu isi face somnul”, ca e obosit din cauza asta, ca e bolnav, pur si simplu el isi face necesarul de somn pe fragmente, atat ziua cat si noaptea. O data ce ai inteles diferentele intre somnul adultului si cel al bebelusului si ai acceptat faptul ca somnul lor poate parea haotic dar pentru el e ceva firesc, poti incerca si strategii de adormit copilul pentru a vedea daca vreuna i se potriveste. Dar fara sa iti pui sperante prea mari si fara sa te cramponezi de eventualul esec.
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Strategii de adormit copilul – Sugestii:
Cel mai simplu mod de adormire a copilului este la san, mai ales cand este practicat co-sleepingul.
Nu va luati dupa “gurile rele” care spun ca “nu e bine sa se obisnuiasca asa” si ca trebuie invatat sa adoarma singur, sa nu devina “dependent de san”. Cu siguranta nu va va da telefon in studentie sa luati trenul si sa ajungeti in camin la el pentru a-l alapta, nu mai dati importanta povestilor panicarde! Aici mai multe despre beneficiile co-sleepingului
Este o metoda mai simpla si mai la indemana strategia de adormit la san decat altele care pot deveni obositoare cand copilul va creste.
Poate vi se pare simplu sa-l leganati cand are 5 kilograme, dar cand va avea 12 nu va fi la fel de usor.
Poate vi se pare usor sa-i cititi cu glas bland o povestioara pana adoarme, dar cand va fi mai maricel poate va adormi abia dupa ce-i cititi primul volum din “Fratii Karamazov”! Pe cand in cazul suptului, acesta se diminueaza cu timpul, si daca la inceput vi se va parea ca stati o vesnicie cu copilul la san pana adoarme, cu timpul ii vor fi suficiente 5 minute de “somnifer”.
Incearca sa creezi o rutina astfel incat copilul sa asocieze un anumit moment din program cu momentul somnului.
Pentru multi bebelusi acest moment e reprezentat de baia zilnica, insa sunt si exceptii, copii pe care baia ii energizeaza sau le displace atat de mult incat nu mai reusesc sa adoarma, devin nervosi, agitati. Desi se spune ca “toti copiii adora rutina” nu este chiar asa, unor copii le place rutina dar cu conditia sa si-o creeze singuri, dupa propriul algoritm de cele mai multe ori greu de inteles de catre parinti iar altii pur si simplu sunt mai “dezorganizati”.
Asa cum nici adultii nu adorm zilnic fix la aceeasi ora decat daca sunt extrem de tipicari si au reusit sa isi “dreseze” organismul tot asa nu trebuie sa va asteptati nici din partea bebelusilor sa “pice” zilnic la ora fixa, oricat v-ar placea sa va ghidati si sa va faceti planurile in functie de un program fix. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Asigurati-va ca atunci cand e pus la culcare bebelusul e satul, cu scutecul uscat, cu energia consumata.
Urmariti semnele subtile de oboseala si profitati de moment caci daca va ajunge foarte obosit ii va fi mult mai greu sa adoarma. Citește și despre: Cum „trebuie” să fie adormirea și somnul bebelușului? Este greșită asocierea sân somn?
Incercati sa-i puneti in surdina muzica ambientala, unii copii adorm mai usor in astfel de conditii.
Daca varsta bebelusului este sub 3 luni puteti inca sa apelati cu succes la “sunete albe” pentru a-l adormi: uscator de par, masina de spalat, aspirator…Daca e trecut de 21 seara vecinii nu vor fi prea fericiti dar “arta cere sacrificii”!
In orice caz NU este bine sa apelati la strategii drastice, precum ferberizarea, lasatul copilului sa planga pana se resemneaza si adoarme singur, administrarea de siropele sau medicamente “de calmare”, nici macar al cunoscutului ceai de tei!
Citește și despre: Mi-am învățat bebelușul să doarmă noaptea și am devenit o mamă mai bună
Cel mai important este sa fiti relaxate si nu in cautare zilnica de strategii de adormit copilul.
Cu cat mamele sunt mai inversunate sa-l adoarma pe bebe cu atat va dura mai mult timp acest proces! Mamici, fiti alaturi de copil, indiferent ca ii oferiti sanul sau doar il tineti de mana sau il masati pe spate pana adoarme. Va veni si timpul cand va fi pregatit sa adoarma singur, cu siguranta, nu este benefic pentru el sa grabiti momentul in mod artificial.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.