- Prima luna de sarcina
- A doua luna de sarcina
- A treia luna de sarcina
- A patra luna de sarcina
- A cincea luna de sarcina
- A sasea luna de sarcina
- A saptea luna de sarcina
- A opta luna de sarcina
- A noua luna de sarcina
Sarcina pe saptamani – Prima luna de sarcina
Descopera cele mai importante momente din evolutia sarcinii pe luni si saptamani, aici, in Clubul Bebelusilor! De-a lungul celor 40 de saptamani de sarcina pentru descrierea bebelusului se folosesc termeni diferiti in functie de varsta si dezvoltarea acestuia: ovul, zigot, morula, blastocist, embrion si fat. Dupa fecundatie, ovulul denumit zigot se multiplica rapid, mai intai in 2 celule, apoi 4, 8, 16 si asa mai departe. Grupul nou format de celule numit morula va parcurge distanta dintre trompa uterina si uter. La sfarsitul primei saptamani de sarcina se implanteaza in mucoasa uterina, numindu-se acum blastocist. Divizarea celulara continua astfel ca dupa doua saptamani vorbim despre embrion pana in saptamana 12 de sarcina, de cand se va numi fat. In timp ce bebelusul trece prin aceste modificari viitoarea mamica in cele mai multe cazuri nici macar nu banuieste ca este insarcinata. Totusi, primele semne de sarcina apar chiar de la momentul conceptiei.
CITEȘTE ȘI: Sarcina pe luni – De la concepție până la naștere
In embrion incepe formarea inimii, acum apar primele pulsatii ce vor fi observate la prima ecografie de sarcina. Tot acum incepe sa se formeze ficatul, rinichii, creierul si ochii. Embrionul are o pozitie curbata pe care si-o va mentine pe toata durata vietii intrauterine. Zona capului este mult mai dezvoltata decat restul corpului. Inca de la inceput dezvoltarea are loc in sens cefalocaudal (de la cap in jos). La 5 saptamani de sarcina embrionul masoara in lungime 8-12 mm si continua sa creasca cu 1 mm pe zi. La acest moment al sarcinii nu se disting trasaturile fetei. Se evidentiaza capul care are o pozitie curbata spre burta. Ochii incep sa se formeze si apare un inceput de coada care dispare in jurul saptamanii 16 de sarcina.
Saptamanile 1-3 de sarcina
Saptamana 4 de sarcina
Saptamana 5 de sarcina
Inca de la conceptie incepe sa se secrete un hormon specific sarcinii – gonadotropina corionica (HCG) de catre vilozitatile coriale din care se va dezvolta placenta. HCG-ul este prezent in urina si sangele mamei si este utilizat de testele de sarcina.
CITEȘTE ȘI: Nume rare de fete și băieți pentru părinți îndrăzneți! Nume deosebite, cu rezonanță și semnificație aparte
Sarcina pe saptamani – A doua luna de sarcina
Saptamana 6 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina
Saptamana 8 de sarcina
Saptamana 9 de sarcina
Din saptamana 5 si pana in saptamana 14 de sarcina are loc o dezvotare rapida a bebelusului. La 6 saptamani de sarcina inima bate cu putere. In interiorul ei se formeaza zona intraventriculara cu cele 4 cavitati: 2 atrii si 2 ventricule. Prin peretele transparent al abdomenului se pot vedea organele interne care incep sa se formeze. La 7 saptamani de sarcina la nivelul fetei se pot identifica ochii, nasul, buzele, limba. Tot acum se formeaza urechea interna si cea externa. Incep sa se formeze degetele de la maini.
Uterul se mareste pe zi ce trece chiar daca din exterior nu se observa inca nici o modificare. Mucoasa uterina este ingrosata iar fluxul sanguin la nivelul uterului crescut. La 10 saptamani de sarcina uterul are dimensiunea unei mingi de tenis. Lichidul amniotic umple cavitatea uterine si are rolul de tampon pentru copil, mentinand o temperature constanta si permitand acestuia sa se miste.
Sarcina pe saptamani – A treia luna de sarcina
Saptamana 10 de sarcina
Saptamana 11 de sarcina
Saptamana 12 de sarcina
Saptamana 13 de sarcina
In saptamana a 10-a de sarcina bebelusul tau are dimensiunea unei prune. Deja se deosebesc genunchii si gleznele si coatele pe care le poate indoi. In gingii se formeaza mugurii viitorilor dinti, iar stomacul si rinichii functioneaza deja, secretand sucuri gastrice si producand urina. Daca bebelusul este baiat, testicolele sale produc deja testosteron. In continuare, fatului incep sa ii creasca primii foliculi pilosi, unghiile si, din saptamana 11, ovarele.
In a treia luna de sarcina fatul arata deja ca un om in miniatura, cu maini si picioare clar conturate, cu urechile perfect dezvoltate, cu narile deschise si cu limbuta. La sfarsitul acestei luni de sarcina aparatul digestiv incepe sa efectueze contractiile caracteristice, maduva osoasa produce celulele care se gasesc in sange iar glanda pituitara a inceput deja sa secrete hormoni. In saptamana 13 fatul are dimensiunea unei piersici mari. Incepe sa se formeze scheletul membrelor, si daca esti norocoasa ai putea vedea in timpul unei ecografii ca bebelusul isi baga degetele in gura.
Sarcina pe saptamani – A patra luna de sarcina
Saptamana 14 de sarcina
Saptamana 15 de sarcina
Saptamana 16 de sarcina
Saptamana 17 de sarcina
Saptamana 18 de sarcina
Odata cu saptamana 14 de sarcina ai intrat in trimestrul al doilea. Bebelusul are aproximativ dimensiunea unui pumn, iar miscarile sale sunt mult mai fluide. Intestinele sale incep sa produca meconiu, iar corpul este acoperit cu un par foarte fin, care va cadea pana la nastere. Fatul isi misca degetele de la maini si picioare si incepe sa faca primele miscari respiratorii. Tot in aceasta luna, urechea medie si interna sunt complet dezvoltate, deci de prin saptamana 16 de sarcina viitorul bebelus iti poate auzi vocea. Dezvoltarea muschilor faciali incepe sa ii permita sa compuna diverse expresii faciale.
Desi pleoapele sale sunt inca inchise, fatul isi poate misca globii oculari si poate percepe lumina. La sfarsitul acestei luni, bebelusul are aproximativ lungimea unei palme de adult, iar bataile cardiace sunt reglate de catre creier la o frecventa de 140-150 de batai pe minut. In fiecare clipa in care este treaz, fatul exerseaza deprinderile de baza pentru supravietuire: suptul si inghititul.
Sarcina pe saptamani – A cincea luna de sarcina
Saptamana 19 de sarcina
Saptamana 20 de sarcina
Saptamana 21 de sarcina
Saptamana 22 de sarcina
Bebelusul a crescut suficient cat sa ii poti simti miscarile, rasucirile si rostogolirile. In plus, a invatat sa caste si a inceput sa sughite. Ca un veritabil omulet in miniatura, fatul are de acum setul sau unic de amprente. Fatul are dimensiunea unui mango mare, acoperit cu o substanta albicioasa denumita vernix. Vernixul il protejeaza pe bebelus de lichidul amniotic. Daca fatul este o fetita, in aceasta luna uterul sau este format complet, iar ovarele sale contin aproximativ 7 milioane de foliculi. Daca astepti un baietel, trebuie sa stii ca testiculele sale au inceput sa coboare in scrot.
Desi a mai crescut, fatul are inca loc destul pentru acrobatii, pe care probabil le simti din plin. La sfarsitul celei de-a cincea luni de sarcina, bebelusul are dimensiunea unei banane mari si se antreneaza intens pentru momentul nasterii, inghitind lichid amniotic. Se pare ca alimentele pe care le consumi sunt capabile sa schimbe gustul lichidului amniotic, asadar mananca sanatos! sau copilul va dezvolta in copilarie o pasiune aparte pentru fast food-ul tau preferat.
Sarcina pe saptamani – A sasea luna de sarcina
Saptamana 23 de sarcina
Saptamana 24 de sarcina
Saptamana 25 de sarcina
Saptamana 26 de sarcina
Saptamana 27 de sarcina
La inceputul lunii a sasea de sarcina, bebelusul are dimensiunea unei mici papusi cu sprancene, gene si putin par pe cap. 🤰❣️ Bebe poate sesiza lumina, iti aude vocea si asculta toata ziua intreaga ritmul inimii tale, zgomotele din tractul tau digestiv si suieratul sangelui care circula prin cordonul ombilical. In aceasta perioada incep sa se formeze mici depozite de tesut adipos, astfel ca la sfarsitul lunii a sasea de sarcina fatul isi dubleaza greutatea cu care a intrat in saptamana 22.
Scheletul sau este inca vizibil prin pielea transparenta.spre finalul acestei luni incep sa se formeze alveolele pulmonare, esentiale pentru ca bebelusul sa poata respira singur in momentul in care se naste. Corzile sale vocale sunt complet formate acum.
Sarcina pe saptamani – A saptea luna de sarcina
Saptamana 28 de sarcina
Saptamana 29 de sarcina
Saptamana 30 de sarcina
Saptamana 31 de sarcina
La inceputul acestei luni de sarcina, pleoapele fatului incep incet incet sa se intredeschida. Atunci cand o lumina puternica este indreptata spre burtica ta, sau cand se aude un zgomot puternic, vei simti probabil o crestere a activitatii fetale. Si inca o veste buna! Poti incepe sa fredonezi cantece de leagan, deoarece sistemul nervos din ce in ce mai sofisticat al viitorului bebelus ii permite sa distinga si sa recunoasca vocea ta dintre alte voci. In decursul acestei luni bebelusul va adopta probabil pozitia pentru nastere, cu capul in jos.
Acum, fatul stie sa clipeasca, sa tuseasca, sa sughita si sa sa suga si continua sa exerseze miscari respiratorii. Faptul ca somnul sau include acum si faze de somn profund inseamna ca fatul ar putea sa viseze deja ! Desi e deja destul de mare, pana la nastere bebelusul isi va dubla – uneori chiar tripla! – greutatea.
Sarcina pe saptamani – A opta luna de sarcina
Saptamana 32 de sarcina
Saptamana 33 de sarcina
Saptamana 34 de sarcina
Saptamana 35 de sarcina
Saptamana 36 de sarcina
Fatul creste pe zi ce trece, la fel ca burtica ta! De asemenea, in aceasta perioada creierul sau se dezvolta rapid. Bebelusul incepe sa isi poate regla singur temperatura, asadar lanugo – parul fin care ii acoperea tot corpul – incepe sa cada. Sinapsele dintre neuronii sai se dezvolta intr-un ritm impresionant, deoarece fatul primeste acum informatii prin intermediul tuturor celor 5 simturi.
CITEȘTE ȘI: Nume regale de fete și băieți pentru prințul sau prințesa din burtică
Programul sau de somn incepe sa devina regulat. In aceasta perioada bebelusul acumuleaza depozite de grasime subcutanat, care il vor ajuta in procesul de termoreglare, si exerseaza gesturile de baza care ii vor asigura supravietuirea imediat dupa nastere. Incepe transferul de anticorpi din organismul tau catre trupusorul sau firav, anticorpi care il vor ajuta sa supravietuiasca pana ce sistemul sau imunitar va incepe sa se maturizeze. Lichidul amniotic incepe sa scada, astfel ca miscarile bebelusului pot incepe sa fie percepute diferit acum.
Sarcina pe saptamani – A noua luna de sarcina
Saptamana 37 de sarcina
Saptamana 38 de sarcina
Saptamana 39 de sarcina
Saptamana 40 de sarcina
Unghiile bebelusului au ajuns deja sa acopere complet varful fiecarui degetel, iar testicolele baieteilor se afla deja in scrot. Un mic procent dintre nou-nascutii baieti nu au testicolele coborate, dar asta nu e o problema macar pana la varsta de 1 an. Cele mai importante schimbari care au loc in aceasta perioada sunt reprezentate de cresterea in greutate a bebelusului si de dezvoltarea creierului sau. Scheletul sau, inclusiv craniul, este moale si elastic, pentru a-i permite trecerea prin canalul nasterii. Odata intrata in saptamana 37, ai ajuns la termen! Bebelusul exerseaza din plin suptul si respiratia, inspirand si expirand lichid amniotic, inghitindu-l si pregatindu-se pentru prima atasare la sanul mamei.
In saptamanile ramase, bebelusul pregateste ultimele detalii pentru venirea sa pe lume. Plamanii sai produc surfactantul necesar primelor respiratii. Vernixul si lanugo se “curata” de pe pielea sa. Odata cu saptamana 40, sarcina se considera oficial incheiata. Bebelusul a primit pana si doza maxima de anticorpi materni, care il vor proteja in primele 6 luni de viata si a caror actiune se va extinde in cazul in care alaptezi.
In cazul in care depasesti cele 40 de saptamani de sarcina, tu si bebelusul veti fi atent monitorizati de catre medic pentru a evita producerea vreunei complicatii. La cel mai mic semn de stress fetal medicul va interveni declansand nasterea.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.