Esti in primul trimestru, in luna a 2-a de sarcina care dureaza de la saptamana 6 la saptamana 9 de sarcina.
Tu ai 7 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 5 saptamani.
Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
TU: La inceputul sarcinii majoritatea femeilor simt ca au nevoie sa doarma mai mult sau sa-si faca siesta. Nevoie de somn este unul din semnele clasice ale sarcinii care cel mai probabil o vei simti in saptamana 7 de sarcina. De fapt se poate intampla chiar asa, noaptea sa suferi de insomnie, iar ziua sa vrei sa dormi la orice ora. Se pare ca vinovatul nu ar fi altul decat progesteronul. Acest hormon a carui concentratie creste pe masura ce sarcina avanseaza provoaca somnolenta.
Cu toate acestea nu se stie de ce, ca printr-o magie, la sfarsitul lunii a treia si inceputul celei de a patra, majoritatea neplacerilr dispar sau cel putin isi diminuaeza intensitatea, desi productia de progesteron continua, ea fiind foarte importanta pana in ultima zi de sarcina. La inceputul sarcinii unele femei ar putea avea doar un simptom al sarcinii, altele nici unul sau pe toate.
Senzatii de greata specifice sarcinii te sacaie in continuare. Cu toate acestea, greturile matinale pot fi un indicator al faptului ca nivelul hormonilor implicati in evolutia sarcinii este ridicat iar bebelusul se dezvolta bine.
Nevoia de a urina mai des este legata tot de modificarile hormonale si de faptul ca uterul se mareste si exercita o presiune aupra vezicii urinare. Multe femei trec prin una din cele mai dificile perioade ale sarcinii si au tot dreptul sa se planga de neplacerile care le resimt. Respecta, in masura in care este posibil, aceasta nevoie mai crescuta de somn si de odihna, pastreaza-ti calmul si relaxeaza-te, bucura-te sa sarcina.
Sarcina ar trebui sa fie o perioada in care stai de parte de situatii stesante, presante, conflictuale dar care uneori sunt greu de evitat. Cauta-ti surse de energie pozitiva. Simptomele vor disparea! Citeste in continuare evolutia sarcinii.
Ia in continuare o doza de minim 600 mg de acid folic zilnic care s-a dovedit ca reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Mentine o alimentatie echilibrata si sanatoasa si mareste apotul de lichide desi din cauza greturile este posibil sa-ti fie greu sa mananci.
O nutritie echilibrata in timpul sarcinii este necesara pentru ca bebelusul sa creasca si sa se dezvolte normal. Iar o dieta corecta nu inseamna doar sa cresti aportul de calorii in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, ci sa fii atenta la ce mananci. Toate femeile insarcinate trebuie sa consume mai multe proteine, vitamine si minerale, au nevoie de un aport sporit de acid folic si fier. O dieta sanatoasa este importanta in orice moment al vietii noastre, cu atat mai mult in timpul unei sarcini. Citeste aici care sunt sfaturile noastre pentru o nutritie sanatoasa in sarcina.
Daca inca nu ai fost la medic pentru o consultatie prenatala ar fi bine sa-ti faci o programare. Cand esti insarcinata se acorda o atentie sporita istoricului tau medical si al familiei tale. De asemenea, istoria medicala a tatalui prezinta importanta.
Vei fi intrebata despre eventualele boli sau tendinte familiale (cazuri de gemeni, tripleti in familia ta), despre alte interventii chirurgicale anterioare, daca au existat, daca ai mai foat insarcinata si ce s-a intamplat, eventualele avorturi. In functie de data ultimului ciclu menstrual se va calcula data probabila a nasterii.
Scopul controalelor prenatale la medic este acela de a verifica dezvoltarea sarcinii luna de luna pentru ca tu si bebelusul tau sa fiti sanatosi in cele 9 luni de sarcina.
Oricare viitor parinte isi imagineaza ca viitorul nascut va fi sanatos si perfect, insa grijile apar inca de dinainte de conceptie. Intrebari de genul “Ce se intampla daca are o boala incurabila?” sunt normale, luand in calcul faptul ca este vorba de o noua si plapanda fiinta. Din fericire, exista nenumarate teste care le pot infirma parintilor toate aceste ganduri negative. Clubul Bebelusilor va ofera toate informatiile despre analizele pe care trebuie sa le efectuati in timpul sarcinii. Scapati de griji informandu-va!
Citeste aici mai multe sfaturi pentru saptamana 7 de sarcina.
COPILUL TAU: Embrionul masoara acum intre 4-5 mm. In aceasta perioada copilul este extrem de vulnerabil, toate organele fiind in plin proces de formare. Evita tot ce ar putea afecta negativ evolutia sarcinii: alcool, tutun, medicamente, droguri, unele plante.
La sfarsitul acestei saptamani ficatul, rinichii, plamanii, intestinele si organelle sexual interne sunt aproape complet formate. Inima s-a divizat in cele 4 camere si bate cu 150 de batai pe minut, puls de doua ori mai mare decat al unui adult. La o ecografie efectuata in saptamanile 6-9 de sarcina se poate vedea fatul in sacul gestational. Incep sa fie vizibile si unele organe interne.
Dezvoltarea bebelusului la 7 saptamani de sarcina – Imagini
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in continuare: Saptamana a 8-a de sarcina.
Te-ar mai putea interesa:
Calculator sarcina
Sexul copilului
Trimestre de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.