Esti in primul trimestru, in luna a 3-a de sarcina care dureaza de la saptamana 10 la saptamana 13 de sarcina.
Tu ai 13 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 11 saptamani.
Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
TU: Saptamana 13 de sarcina marcheaza sfarsitul primului trimestru si corespunde perioadei in care neplacutele simptome ale sarcinii se estompeaza. Daca totusi te afli in situatia in care acestea sunt la fel de intense ca la inceputul sarcinii discuta cu medicul tau. Riscul de a pierde sarcina s-a micsorat considerabil.
Tu si copilul tau ati putea fi afectati de substante aflate la cativa metri departare, chiar in casa ta. Si unele obiceiuri precum baile fierbinti, sauna sau jacuzzi pot afecta negativ evolutia sarcinii. In ceea ce priveste animalele de companie, acestea pot convietui in continuare cu voi fara probleme, fiind putin probabil ca prezenta lor sa dauneze tie sau copilului.
In situatia unei sarcini care porneste de la premisele unei dezvoltari normale, femeia gravida nu trebuie sa considere ca urmeaza 9 luni de «stat pe tusa», de frustrari pricinuite de renuntarea la obiceiurile anterioare, de retragere din viata sociala si profesionala (daca obiceiurile anterioare nu constau in fumat, exces de alcool si orice alt obicei care este nociv oricui, cu atat mai mult gravidelor si fatului).
Cu toate ca sarcina este o stare fiziologica absolut normala, nu putem totusi nega ca exista destule modificari care uneori pot fi considerate inconveniente: starile de greata specifice mai ales primelor 12-16 saptamani, somnolenta uneori permanenta, scaderea imunitatii care se manifesta mai ales prin aparitia herpesului bucal sau vulnerabilitate crescuta la infectii, lipsa de vlaga.
Daca nu te-ai programat la morfologia de trimestrul I mai timp cel mult o saptamana sa o faci. Dublul test se realizeaza in saptamanile 11-13 de sarcina si consta in masurarea ecografica a translucentei nucale si in dozarea din sangele matern a nivelurilor free I a „hCG (subunitatea I a hormonului gonadotrofinei corionice umane) si PAPP-A (proteina plasmatica A asociata sarcinii). Triplul test se realizeaza in saptamanile 14 -21 de sarcina si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si a gonadotropinei corionice umane (HCG) din sangele matern.
Exista cateva simptome pe care, daca le experimentezi in timpul sarcinii, trebuie sa iti contactezi imediat medicul sau sa te prezinti la camera de garda a spitalului. Aceste semne pot fi „nimic grav”, dar pot de asemenea sa indice aparitia unor complicatii serioase, care va pot pune viata in pericol, tie si bebelusului din burtica. Iata care sunt cateva simptome ale unei urgente in sarcina.
Deja te-ai acomodat cu noul tau statut de viitoare mamica si iti porti burtica cu mandrie! Intreba medicul care urmareste evolutia sarcinii:
- Cum se dezvolta bebelusul meu?
- Cand voi scapa de greturi si de lipsa poftei de mancare?
- Ce analize se fac in trimestrul doi de sarcina?
- Cand voi simti primele miscari ale bebelusului?
- Triplul test – cum se interpreteaza?
Citeste mai multe sfaturi pentru saptamana 13 de sarcina.
Culoarea ochilor bebelusului ii preocupa pe multi viitori parinti indiferent daca acestia au culori diferite a ochilor sau aceeasi culoare. Asa se intampla ca partenerii care au ambii culoarea ochilor caprui nici nu indraznesc sa spere ca bebelusul va avea ochii albastri iar acei parteneri avand ambii ochii albastri nu concep ca bebelusul lor nu ii vor mosteni. Insa genetica ne poate oferi surprize. Incearca calculatorul nostru pentru a afla culoarea ochilor bebelusului.
COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 65-80 mm si cantareste in jur de 13-20 grame.
In saptamana 13 de sarcina sau la 9 saptamani de la conceptie copilul a inceput sa formeze urina pe care o elimina la nivelul lichidului amniotic. Un tesut care se va transforma in oase incepe sa se formeze in jurul capului copilului si la nivelul membrelor. Muschii de sugere de la nivelul obrajilor s-au dezvoltat, astfel incat atunci cand burtica este atinsa, bebelusul simte si va incepe sa-si miste capul spre stimul, in timp ce-si gurita este deschisa. Prin aceasta miscare copilul exerseaza un reflex foarte important care va fi prezent la nastere si care il va ajuta sa caute mamelonul atunci cand este pus la san. Citeste mai multe aici despre cele 9 etape ale orei magice dupa nastere.
Copilul desi este pe deplin format nu ar putea supravietui in afara uterului. Ochii se muta din lateral in partea frontala, de asemenea urechile ajung in pozitia normala. Pancreasul incepe sa produca insulina, ficatul sa produca bila, iar intestinele au inaintat si mai mult spre interiorul abdomenului (in ultimele 2 saptamani s-au dezvoltat in cordonul ombilical).
Desi urechile se formeaza complet in jurul saptamanii 24 de sarcina, fatul aude toate zgomotele produse de organismul mamei. La sfarsitul lunii a treia bebelusul inghite putin lichid amniotic pe care il va elimina prin urina.
Dezvoltarea bebelusului la 13 saptamani de sarcina – Imagini
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 14 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.