Exista cateva simptome pe care, daca le experimentezi in timpul sarcinii, trebuie sa iti contactezi imediat medicul sau sa te prezinti la camera de garda a spitalului. Aceste semne pot fi „nimic grav”, dar pot de asemenea sa indice aparitia unor complicatii serioase, care va pot pune viata in pericol, tie si bebelusului din burtica.
Iata care sunt cateva simptome ale unei urgente in sarcina.
Sangerari in timpul sarcinii
In sarcina, singura sangerare normala este „spotting-ul” din momentul implantarii ovulului fecundat. Acesta apare la inceputul sarcinii, in jurul datei la care ar fi trebuit sa ai menstruatia.
O alta sangerare usoara si normala este cea din apropierea DPN-ului, cand eliminarea dopulu mucos poate fi insotita de cativa stropi de sange. Sangerarea dupa un consult medical este usoara si provine probabil din colul uterin, ca si posibila sangerare usoara care apare dupa un contact sexual.
Orice sangerare puternica, cu sange rosu aprins, in cantitate mare, trebuie raportata medicului, deoarece poate fi semn de avort spontan sau de nastere prematura.
Greata, voma, imposibilitatea de a manca in timpul sarcinii
In primul trimestru de sarcina, aceste simptome sunt considerate normale. Daca insa sunt foarte intense si te impiedica sa mananci sau sa te hidratezi cate o zi intreaga, este bine sa ceri sfatul medicului, pentru ca poate fi vorba despre ceea ce se numeste o sarcina toxica.
Dureri puternice, stare generala de rau, eventual insotite de febra si frisoane in timpul sarcinii
Acestea pot indica o sarcina extrauterina – daca te afli la inceputul sarcinii si aceasta nu a fost confirmata ecografic inca – sau diverse complicatii grave, aparute intamplator odata cu sarcina, dar care iti pot pune viata in pericol.
Pierderi de lichid in timpul sarcinii
Desi de multe ori este vorba doar de o secretie vaginala mai abundenta, pierderea unei cantitati de lichid poate indica si fisurarea membanelor.
Aceasta este o urgenta medicala, ce necesita informarea rapida a medicului, care va lua masurile necesare pentru a evita evolutia unei infectii care sa va afecteze pe tine si pe bebelus.
Daca fisurarea sau ruperea membranelor are loc inainte de termen, medicul va incerca prelungirea sarcinii, cu conditia ca tratamentul adecvat sa fie instituit cat mai rapid.
Umflarea accentuata a mainilor si a picioarelor in timpul sarcinii
Mai ales in ultimul trimestru de sarcina, gravidele experimenteaza neplacuta retentie de lichide, normala pana la un anumit punct.
Totusi, umflarea vizibila a mainilor, picioarelor si a fetei poate fi indiciul evolutiei unei complicatii denumita, in functie de gravitate, preeclampsie sau eclampsie. In forma sa incipienta, afectiunea este tratabila si majoritatea gravidelor reusesc sa ajunga la termen cu tratament.
Eclampsia insa este deosebit de grava, iti pune viata in pericol si necesita de cele mai multe ori cezariana de urgenta.
Hipertensiunea in timpul sarcinii
La fiecare vizita, medicul iti va monitoriza tensiunea arteriala. Totusi, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, este o idee buna sa iti supraveghezi si tu tensiunea.
O crestere a acesteia de 14/9 sau mai mult poate fi indicatorul unor complicatii grave. Repeta masuratoarea dupa o jumatate de ora de repaos; daca valoarea ramane crescuta, contacteaza imediat medicul si cere-i sfatul.
Durere intensa in zona ficatului in timpul sarcinii
Aparitia brusca a unei dureri intense in dreapta, sub coaste, este un simptom despre care medicul tau ar vrea sa fie informat imediat. Poate fi un simptom de colon iritabil, sau poate fi simptomul sindromului HELLP.
Diagnosticul poate fi confirmat doar cu ajutorul unor analize suplimentare.
Absenta miscarilor fetale timp de doua ore sau mai mult, sau miscari fetale extrem de agitate in ultima perioada a sarcinii.
Probabil ca ai invatat deja un anumit „model” sau „program” de foiala a bebelusului. De asemenea, probabil ca stii ce anume din ceea ce faci il „trezeste”.
Daca timp de mai multe ore nu inregistrezi nici o miscare fetala, sau daca deodata bebelusul devine extrem de agitat, contacteaza-ti medicul in vederea efectuarii unei ecografii sau a unei monitorizari fetale.
In afara semnelor enumerate mai sus, exista o multime de alte „ciudatenii” care te pot pune pe ganduri. Daca esti ingrijorata, este bine sa ceri o parere avizata.
Daca esti sigura ca nu este vorba despre nici o urgenta, poti face o lista de intrebari pe care sa le adresezi obstetricianului la urmatorul consult.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.