Desi atat de mici si de fragili, nou-nascutii sunt ghidati de instincte care ii ajuta sa supravietuiasca imediat dupa intrarea lor in lumea noastra. Descopera cele 9 etape ale orei magice!
Multe mamici sau viitoare mamici au auzit de importanta orei magice, dar putine stiu la ce sa se astepte in acest interval de timp. Instinctele nou-nascutului sunt cele care il ghideaza pe acesta in primele minute dupa nastere. Descopera-le alaturi de noi!
Atunci cand viitoarea mamica se bucura de privilegiul unui travaliu si a unei nasteri fara medicatie si fara interventii medicale, avem bucuria de a vedea cum functioneaza cele mai primare instincte ale bebelusului si ale proaspetei mamici.
Specialistii in nastere si alaptare au observat ca bebelusii sanatosi, nascuti la termen si ai caror mame nu au primit medicamente care i-ar fi putut afecta, manifesta aceleasi instincte primare ca si mamiferele altor specii: ei se tarasc instinctiv spre san.
Ei au mai remarcat ca imediat dupa nastere, bebelusii manifesta 9 comportamente instinctive, intr-o ordine bine stabilita. Acest proces dureaza minim o ora si fiecare etapa are scopul ei bine stabilit.
Prima faza este reprezentata de plansetul de dupa nastere.
Este sunetul pe care toata lumea abia asteapta sa il auda, e un sunet distinct si unic, generat de prima gura de aer pe care bebelusul o trage in plamani. Unii bebelusi plang inca din timpul expulziei, in timp ce altii scot primul scancet dupa ce sunt asezati pe burta mamei lor. Si nu, contrar celor vazute in filme, nu este necesar ca bebelusul sa fie tinut cu capul in jos, asa cum si palma „traditionala” este inutila.
CITEȘTE ȘI: Tipul de naștere poate modifica MICROBIOMUL, influențând imunitatea copilului pe termen lung
Cea de a doua faza este una de relaxare, care dureaza cateva minute.
Dupa primul strigat, bebelusul devine brusc linistit. El se odihneste la pieptul mamei, iar corpul lui mic poate fi acoperit cu un prosop uscat sau cu o paturica. Este important totusi sa ii ramana capul descoperit. In timp ce se odihneste, temperatura corporala, ritmul cardiac si cel respirator se regleaza dupa cele ale corpului mamei sale.
Cea de-a treia faza este cea de trezire, care se instaleaza la aproximativ 3 minute dupa nastere.
Incet incet, bebelusul incepe sa isi studieze noul mediu.
El incepe sa isi miste capul si umerii, sa deschida ochii si sa faca miscari cu buzele si limba
A patra faza se instaleaza la aproximativ 8 minute dupa nastere si este una de maxima activitate. Bebelusul incepe sa faca miscari de supt si sa caute sanul.
Cea de-a cincea faza este una de odihna.
In calatoria sa catre san bebelusul va face mai multe pauze pentru a se odihni si pentru a putea procesa noile experiente pe care le traieste.
A sasea faza este cea de tarare.
Ea se declanseaza la aproximativ 35 de minute dupa nastere. Bebelusul incepe sa isi miste intregul corp in directia sanului. Reflexele care se vor mentine in prima sa saptamana de viata il ajuta sa se deplaseze catre san, impingandu-se cu picioarele in abdomenul mamei. Acest veritabil masaj o ajuta si pe mama, caci ii face uterul sa se contracte. Aceasta prima calatorie din viata sa poate dura pana la 30 de minute. Lichidul amniotic de pe trupul sau se intinde si pe corpul mamei, trasand o urma pe care bebelusul o va recunoaste si mai tarziu.
Cea de-a saptea faza este cea de familiarizare.
Ea debuteaza la macar 45 de minute dupa nastere. Odata ce a ajuns la san, bebelusul face pentru prima oara cunostinta cu el. Bebelusul linge, pipaie si apasa sanii, iar mama raspunde printr-o eliberare de oxitocina, hormonul iubirii. Oxitocina ajuta la formarea legaturii dintre mama si bebelus, determina contractii uterine care duc la eliminarea placentei si reducerea sangerarii si declanseaza reflexul de alaptare care „elibereaza” din san primele picaturi de colostru. Mirosul colostrului ii este deja familiar bebelusului, caci este asemanator mirosului pe care il are lichidul amniotic. Bebelusul priveste sanul, il mangaie, il atinge, se familiarizeaza cu el inainte de a trece la faza urmatoare. CITEȘTE ȘI: Planul de naştere – cum se face și ce trebuie să conțină
Cea de-a opta faza este reprezentata de suptul propriu-zis.
In medie, bebelusul se ataseaza pentru prima oara la san la aproximativ o ora dupa nastere. El face miscari laterale cu capul pana ce reuseste sa se ataseze bine la san. Brusc, se linisteste in timp ce suge primele picaturi de colostru, care ii colonizeaza intestinul cu bacterii bune in timp ce sistemul sau imunitar se intalneste pentru prima oara cu lumea de afara.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
In faza a noua bebelusul reuseste in sfarsit sa doarma.
Este ceea ce face si mama, influentata si ea de efectul relaxant al oxitocinei. In sfarsit, ambii se pot relaxa dupa efortul nasterii. Bebelusul poate fi cantarit si mai tarziu, iar orice alte manevre pot fi facute cat timp el se afla in contact direct cu trupul mamei sale.
Lucrurile nu decurg intotdeauna astfel, din numeroase motive, unele intemeiate, altele care au legatura mai degraba cu politica spitalului. Dar poti fi sigura ca bebelusii vin pe lume pregatiti pentru ceea ce ii asteapta. Instinctele si reflexele lor ii ajuta sa gaseasca cele 3 lucruri esentiale pentru supravietuire: mancarea, caldura si siguranta.
CITESTE SI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.