Desi de multe ori familia, prietenii, colegii au tendinta sa trateze gravida ca pe o bolnava si de multe ori chiar femeia insarcinata se comporta ca si cand ar fi asa, sarcina este o stare fiziologica normala care nu necesita mari modificari ale stilului de viata anterior, desigur, daca modul de viata anterior a fost unul sanatos !
Nu vrem sa ne referim in acest articol la cazuri care necesita atentie deosebita si care ies din sfera obisnuitului, cum ar fi iminenta de avort spontan, contractiile, femei cu risc de nastere prematura, placenta praevia, sarcina care necesita cerclaj, sarcina toxica, hipertensiune, diabet gestational, sarcina gemelara sau cu tripleti si orice sarcina care comporta vreun risc si necesita o monitorizare mai atenta, repaos la pat.
Facem referire la femeile fara probleme de sanatate atat anterior, cat si in timpul sarcinii si care nu se confrunta cu niciuna dintre problemele mentionate
In situatia unei sarcini care porneste de la premisele unei dezvoltari normale, femeia gravida nu trebuie sa considere ca urmeaza 9 luni de «stat pe tusa», de frustrari pricinuite de renuntarea la obiceiurile anterioare, de retragere din viata sociala si profesionala (daca obiceiurile anterioare nu constau in fumat, exces de alcool si orice alt obicei care este nociv oricui, cu atat mai mult gravidelor si fatului).
Majoritatea medicilor vor incuraja gravida sa faca miscare, exercitii fizice lejere, chiar si alergari usoare (in general tot ce tine de sport moderat, fiind excluse excercitiile solicitante precum ridicari de haltere, bungee-jumping sau curse de cai- dar banuim ca nu le faceai pe acestea nici inainte…ei bine, daca le faceai, ar fi momentul sa iei o pauza…).
Inotul este foarte recomandat, deoarece reduce incarcatura de pe coloana vertebrala si scade riscul de hernie de disc, prevenind totodata aparitia durerilor de spate provocate de kilogramele in plus care vin la pachet cu sarcina. La practicarea inotului trebuie insa avut in vedere in ce fel de apa ne scaldam, dat fiind ca la femeia gravida riscul infectiilor urinare este mai crescut. De asemenea, clorul, care abunda in anumite piscine, bacteriile samd pot reprezenta pericole pentru sanatatea mamei si a fatului!
Daca o femeie a fost activa anterior sarcinii, practicand mult mers pe jos, sport etc ii este recomandat sa continue, cu precautiile necesare. Daca femeia a fost sedentara, desigur ca nu este recomandat sa-si schimbe brusc stilul tocmai in perioada sarcinii, dar macar plimbarile in natura sau cateva exercitii medicale sub supraveghere profesionista ar face bine sarcinii si ar mentine tonusul si buna-dispozitie a viitoarei mamici.
Cu toate ca sarcina este o stare fiziologica absolut normala, nu putem totusi nega ca exista destule modificari care uneori pot fi considerate inconveniente: starile de greata specifice mai ales primelor 12-16 saptamani, somnolenta uneori permanenta, scaderea imunitatii care se manifesta mai ales prin aparitia herpesului bucal sau vulnerabilitate crescuta la infectii, lipsa de vlaga.
Majoritatea gravidelor prezinta macar unul dintre aceste simptome, daca nu chiar pe toate
Sa nu mai vorbim de sensibilitatea exacerbata specifica gravidelor si cauzata de schimbarile hormonale majore, sensibilitate care te poate face sa plangi la desene animate, sa izbucnesti in strigate si reprosuri fiindca ti se pare ca sotul nu a avut o privire suficient de tandra pentru tine sau sa te certi cu parintii fiindca nu le-ar placea numele Kunigunda pentru nepoata lor.
Nu este o perioada usoara nici pentru gravide, nici pentru cei din jurul ei, dar cu putin interes si vointa sarcina poate fi o perioada frumoasa, in care sa te simti ca o persoana sanatoasa si in deplina armonie cu actualul statul de gravida si viitorul mult-asteptat statut de mamica, si nu ca o bolnava care trebuie sa patimeasca si sa plateasca un pret crunt pentru a-si atinge visul de a avea copii. Pentru aceasta trebuie sa stii ce sa faci dar si ce sa eviti.
Ce e bine sa faci in sarcina:
- Exercitii fizice moderate, yoga, exercitii de respiratie, plimbari in aer liber, inot;
- Sa te hranesti sanatos, fara sa faci exces, caci tot tu vei fi cea care va suferi din cauza surplusului de kilograme acumulat;
- Sa ai o gandire pozitiva, sa te inconjori de oameni a caror prezenta iti face bine, sa desfasori activitati care iti fac placere;
- Sa-ti faci un grup de «colege de sarcina» real sau/si virtual (in Clubul Bebelusilor) pentru ca astfel ai un sentiment de apartenenta si ai cu cine impartasi griji, temeri, informatii sau bucurii;
- Sa continui viata profesionala pana organismul ti-o permite.
Ce ar fi bine sa eviti in sarcina:
- Extremele: nici sa sari cu parasuta, dar nici sa stai toata ziua pe canapea;
- Tigarile, alcoolul, mediul toxic, produsele care contin prea multe chimicale;
- Oamenii pesimisti si stresanti, stirile care prezinta tragedii, persoanele panicarde care iti transmit si tie stari de agitatie sau anxietate;
- Auto-medicamentatia, inclusiv in ceea ce priveste vitaminele sintetice (ele trebuie luate doar in urma analizelor care sa ateste carente si la recomandarea medicului, nu dupa ureche);
- Regula generala ar fi sa faci ce simti ca ti-ar face bine, ca te deconecteaza, ca te ajuta si sa eviti ce simti ca-ti provoaca stari de rau, suparare, stres, anxietate.
Ai o intrebare legata de evolutia sarcinii? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa:
Ce trebuie sa contina bagajul de spital?
Insarcinata dupa 35 de ani
Schimbarile hormonale in sarcina
Ce alimente sa mananci pentru a asigura necesarul de nutrienti?
Pericole de langa tine la care nu te gandesti
Medicamentele in timpul sarcinii
Care sunt infectiile grave in sarcina?
In ce consta amniocenteza?
Controalele medicale in sarcina
Incompatibilitatea de Rh
Ghidul analizelor de sange in sarcina
Preeclamsia
Efectele fumatului asupra bebelusului nenascut
Ce plante, condimente si alimente sa eviti in sarcina?
Cum alegem numele copilului nostru?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.