Relatia unui copil cu bunicii sai nu poate fi egalata de nimic! Iata de ce este atat de important ca bunicii si nepotii sa aiba o relatie apropiata! Iti amintesti cu mare duiosie de vremea copilariei si a vizitelor la bunici. Bunicii au un ceva aparte: poate dulceata de nuci verzi pe care doar acolo o mancai, poate ciresul din curte, poate mirosul de coptura al mainilor bunicii, poate fotbalul jucat cu bunicul in holul cel lung al apartamentului… Acestea nu sunt doar niste amintiri frumoase din singurii ani lipsiti de griji. Relatia cu bunicii este foarte importanta pentru copilul tau!
In mod traditional, in societatea romaneasca relatia dintre bunici si nepoti este inca una stransa si careia i se acorda importanta. Din fericire! Psihologii au ajuns la concluzia ca relatia dintre bunici si nepoti este a doua cea mai intensa relatie pe care o poate stabili copilul tau, dupa relatia pe care o stabileste acesta cu parintii. Chiar daca parintii isi iubesc copiii nebuneste, pana dincolo de orice sacrificiu, bunicii si nepotii sunt creeati astfel incat sa se conecteze unii la ceilalti intr-un mod la fel de unic, in care se bucura firesc, cu fiecare celula, unul de prezenta celuilalt.
O relatie apropiata cu bunicii are numeroase avantaje.
Cei mai multi dintre bunici sunt doritori si nerabdatori sa petreaca cat mai mult timp impreuna cu nepotii, iar o relatie apropiata intre diferite generatii este plina de beneficii. In primul rand, copiii care au contact apropiat cu mai multe generatii si cu familia extinsa, au marea ocazie de a simti ca fac parte din ceva mult mai mare decat micuta familie.
Copiii invata ca sunt parte a unei familii mari, ca au stramosi indepartati care au facut, poate, lucruri minunate, despre care vor afla cu drag de la bunicii lor care, la randul lor, le-au aflat de la bunicii si de la bunicii bunicilor.
Copiii capata astfel o identitate, nu doar individuala ci si istorica. Ei sunt urmasii cuiva, au primit o mostenire pretioasa si o vor duce mai departe. Relatarile bunicilor le vor ramane intiparite in memorie si la maturitate, cand vor capata intelesuri noi. Valorile si traditiile sunt astfel transmise din generatie in generatie. Bunicii sunt cei care creeaza copilaria. Parintii au serviciu, sunt grabiti, sunt moderni si organizeaza activitati moderne.
Bunicii sunt tacticosi, au mai mult timp liber si sunt dispusi sa si-l investeasca in nepotii lor. Ei spun povesti, incalca regulile doar ca sa ii vada pe copii fericiti, fac exceptii si redevin copii alaturi de nepoti. Alaturi de bunici copiii au ocazia de a invata intr-un mediu sigur si iubitor ca fiecare casa are regulile ei. Lucruri care pot fi permise acasa, de exemplu mancatul in sufragerie, pot fi interzise in casa bunicilor. Desi, cel mai adesea, bunicii sunt mai permisivi decat parintii. CITEȘTE ȘI: Este important să le oferi bunicilor ocazia să se implice! Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Cand bunicii nu ma asculta!
Este cea mai frecventa plangere a mamicilor. Bunicii le dau copiilor bomboane, bunicii ii rasfata, in infofolesc, le spun ca este rusine, le interzic sa alerge, ii ameninta cu pedepse care adesea nu vin niciodata. Bunicii fac exceptii de la regulile parintilor, pentru ca de asta sunt bunici, nu-i asa? Nu-ti face griji. Acestea vor fi amintirile pe care copiii tai le vor pastra despre bunicii lor. Micile nebunii si neascultari ticluite impreuna.
Vor fi unele dintre cele mai pretioase amintiri ale lor, asa ca nu le rapi! Bunicii nu iti vor „strica copilul” in cele cateva ore pe saptamana cat apuca sa stea impreuna. Mai degraba ii vor condimenta copilaria intr-un mod in care tu nu ai cum sa o faci. Dar iti va veni si tie randul peste cativa ani…timpul trece atat de repede! CITEȘTE ȘI: Avantajele colectivității pentru bebeluși versus statul acasă cu bonă sau bunică
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.