Dupa 9 luni de asteptare, de emotii si sperante, visul devine realitate si bebelusul este gata sa descopere lumea reala. Pentru o foarte buna adaptare, el trebuie sa primeasca toata dragostea si grija parintilor lui, iar hranitul la san consolideaza aceasta dragoste.
Pentru ca laptele mamei este alimentul ideal pentru sugar, copilul trebuie sa beneficieze de acesta din prima ora de viata, sa fie oferit la cerere, iar alaptarea sa fie prelungita chiar dupa varsta de 2 ani.
Laptele matern ar trebui sa fie alimentul exclusiv pana la 6 luni. Ceaiul, apa, solutiile glucozate, tetina si/sau suzeta scad secretia lactata si durata alaptarii.
Dupa varsta de 6 luni, odata cu dezvoltarea bebelusului (functionarea optima a echipamentului enzimatic salivar si pancreatic, disparitia refluxului de protruzie a limbii, tonicitatea buna a musculaturii), el trebuie pregatit pentru intrarea in lumea celor mari.
Primul pas il constituie completarea alimentatiei la san cu alimente semisolide adaptate varstei sugarului (alimente tranzitionale), care aduc plusul de energie, principii nutritive si micronutrientii necesari acestei varste.
In acest moment unele mese de san vor fi treptat inlocuite cu alimente noi (piureuri de legume si fructe, carne, oua, cereale imbogatite, etc) cu gust complet diferit fata de laptele de san, uneori greu acceptate de sugari.
Este o adevarata piatra de incercare, atat pentru sugar, cat si pentru familie si trebuie trecuta cu tact, rabdare si intelegere.
Regula de aur este: “propune alimentul, dar nu il impune!”
Articol preluat cu amabilitatea www.bepanthen.ro
Te-ar mai putea interesa:
Ce se recomanda atunci cand ai terminat alaptarea ?
Cand incepem diversificarea ?
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
De ce nutritie adecvata ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.