Deoarece orezul nu contine gluten reprezinta o cereala foarte potrivita de introdus la inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului. Deseori orezul este recomandat de pediatri ca prim aliment solid.
Cand se introduce orezul in alimentatia bebelusului?
Orezul ar putea fi introdus in alimentatia bebelusului intre varsta de 4-6 luni. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni atat in cazul bebelusilor alaptati cat si a celor hraniti cu formule de lapte.
Pana la varsta de 1 an este recomanadat sa alegi cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu fier, deoarece sunt mai usor digerabile. Evita-le pe cele cu adaos de zahar. Cerealele integrale la aceasta varsta ar putea intampina dificultati la digestie si ar putea provoca unele probleme, cum ar fi flatulenta.
La inceputul diversificarii mai potrivita este faina de orez. Mai tarziu poate fi introdus orezul bine fiert. Se incepe cu orez alb sau basmati. Dupa varsta de 1 an se poate introduce orezul brun deoarece se digera mai greu. In multe tari orezul ocupa un loc important in alimentatie. Orezul basmati este cel mai usor de digerat. Orezul integral are un timp de fierbere mai indelungat, astfel incat caldura si apa sa poata patrunde toate invelisurile bobului. Citește și despre: Retete cu orez pentru bebelusi
Orezul este o sursa buna de proteine vegetale si potasiu. O portie de orez asigura 5 g de proteine. Dezavantajul orezului si a celorlate fainoase consta in faptul ca sunt sarace in calciu si in vitaminele A, C si D, substante nutritive de care copii au atat de multa nevoie in procesul cresterii. Deoarece proteinele prezente in cereale nu asigura toti aminoacizii esentiali este indicat, mai ales in cazul unui regim vegetarian, sa se adauge legume, verdeturi, soia sau sa se asocieze cu alte cereale.
VITAMINE continute: vitamina B3 si acid folic.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier si o mica cantitate de: mangan,cupru si zinc.
Cum se pregateste orezul pentru bebelusi?
Citeste cu atentie instructiunile de pe spatele cutiilor cu cereale pentru bebelusi. Ai putea alege genul de cereale cu sau fara lapte care se prepara cu apa sau cele care se adauga direct in lapte. La inceput ii vei da o lingurita, apoi 2, crescand proportional cantitatea pana ajungi la numarul de masuri recomandate pentru varsta copilului tau.
Nu cumpara variante de cereale pentru bebelusi care sunt formate din amestecuri de mai multe fainuri de cereale pana cand nu ai introdus individual cerealele continute. Cand vei renunta la genul acesta de cereale, in cazul orezului alb, pune o cana de apa la fiert, adauga ½ de cana de orez si lasa-l la fiert la foc mic, timp de 15 minute. In cazul orezului brun, foloseste ½ cana de orez si o cana si jumatate de apa, fierbandu-l 30-45 minute. Diversele sortimente de orez se pot gati in mod diferit asa ca citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj.
Asocieri corecte ale orezului cu alte alimente:
Orezul se asociaza bine cu alte cereale sau cu legume: morcov, abitura, dovlecel, ceapa, praz, ardei,rosii, vinete, broccoli.
Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:
Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Fructele Cerealele Legumele Proteinele
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
🥣 Multe retete mancare pentru bebelusi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.