(Ne)Somn de bebeluș
Printre marile dileme ale părinților se găsesc și cele legate de somn. Ba că doarme prea mult, ba că doarme prea puțin, ba că trebuie să adoarmă singur, că altfel se “obișnuiește” prost, ba că are el o problemă și de aceea nu doarme întreaga noapte.
Motive pentru care au și apărut din senin mulți “specialiști” în domeniu care se întrec în a le oferi părinților soluții care mai de care mai salvatoare. Sunt sigură că ai auzit de celebra tehnică de a lăsa copilul să plângă singur, în camera lui, până adoarme și de “succesul” acesteia. Mie una, în afara faptului că nu e deloc de succes, mi se pare a fi o metodă total nepotrivită, ca să mă exprim extrem de politicos, din care copilul învață doar că nu vine nimeni să îl aline atunci când plânge și-atunci se oprește. Nu își mai exprimă nevoia. Asta nu înseamnă însă că nu mai are nevoia, ci pur și simplu a înțeles că nu va veni nimeni.
Cum ar fi dacă tu, om mare, ai plânge și ai fi lăsat să stai de unul singur într-o cameră, tânjind după brațele cuiva care să te liniștească? Cum te-ai simți? Singur? Trist? Dezamăgit? Părăsit? Cam da, așa-i? Și ești adult! Știi să îți gestionezi emoțiile. Imaginează-ți doar un mic ghemotoc venit pe lume, care nu prea știe ce se întâmplă și cum se întâmplă, ghemotoc care este lăsat să se liniștească și mai apoi să adoarmă… singur. CITEȘTE ȘI: Co-sleepingul (dormitul împreună cu bebe)
Cum este bine să (a)doarmă bebe
În brațele tale, la pieptul tău, lângă tine. Oriunde este înconjurat de brațe iubitoare, de o voce caldă și de o inimă pe care să o audă bătând lângă el. Poate să pară mult, mai ales dacă părinții mai au și un alt pui de crescut. Dar, pe cât e de grea perioada aceasta, pe atât este de minunată și de neprețuit. De milioane de ani, ne-am purtat puii și ei au adormit la sân. Acolo este locul lor. Acolo se simt în siguranță. Dacă bebe nu este alăptat, tu poți să te dezbraci până la mijloc, pe el să îl lași doar în scutecel și să îl hrănești prin metoda aleasă și să îl lași să adoarmă liniștit în brațele tale. Nu înseamnă că îl cocoloșești sau că îl înveți prost! Absolut deloc! Adormitul la piept este cea mai normală, naturală, biologică, evoluționistă, psihologică, fiziologică și cea mai simplă metodă de a adormi un bebeluș.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși
Cât este nevoie să doarmă copiii
Depinde. Depinde de fiecare nou-născut în parte, pentru că nu dorm toți în același fel. În principiu nou născuții dorm în jur de 14-17 ore, dar pot ajunge și la 20 de ore pe zi. Pe măsură ce cresc, necesarul de somn scade astfel:
- de la 3 la 9 luni, bebe are nevoie de aproximativ 13-15 ore de somn;
- de la 9 luni la 2 ani are nevoie de 11-14 ore de somn;
- de la 2 până la 5 ani copilul are nevoie de 10-13 ore;
- de la 5 la 13 ani are nevoie de 9-11 ore.
La începutul vieții, bebelușii nu pot dormi mai mult de 2-3 ore continuu. Dacă bebelușul tău, după ce a scăpat de icter, doarme chiar și 5 ore fără să se trezească, te poți considera un părinte norocos.
Care este normalitatea somnului la bebeluși
În primul rând este normal ca bebelușii să se trezească și noaptea! Și fac acest lucru nu doar pentru că au nevoie de hrană ci și pentru a se (re)asigura că sunt în siguranță. Și nu doar bebelușii se trezesc noaptea, ci și copii de 2-3 ani și chiar mai mari.
În al doilea rând, stresul afectează somnul, așa că e normal ca atunci când există tensiuni în familie, copilul să le simtă și din aceasta cauză să aibă probleme cu somnul. Iar în perioada aceasta, încărcată de pandemie și de temerile pe care le avem, este normal ca cei mici să nu reușească să adoarmă sau să se odihnească foarte bine.
Ce poți face pentru a reduce stresul este să te conectezi cu copilul înainte de a-l pune la somn. Nu te îngrijora că a trecut ora lui de somn și el este în vervă. Studiile au arătat ca un copil care se conectează cu părintele va dormi mult mai bine. Așa că în loc să te îngrijorezi că mititelul tău va face un tantrum pentru că este obosit, gândește-te că tantrumurile apar doar atunci când nu îi sunt îndeplinite copilului anumite nevoi și nu pentru că este prea obosit.
Bucură-te de copil, de (ne)somnul lui și cu dragoste, răbdare și un strop de cafea (chiar o cană întreagă pe zi) vei reuși să treci și peste această perioadă. CITEȘTE ȘI: Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.