In timpul sarcinii organismul femeii trece prin numeroase schimbari, atat corpul cat si psihicul incepand sa se “lucreze” serios pentru viitorul statut, acela de mama. Una dintre cele dintai modificari si poate cea mai vizibila este legata de aspectul sanilor.
De fapt schimbarile survenite la nivelul sanilor pot fi primul simptom care o instiinteaza pe femeie ca s-ar putea sa fie insarcinata: inca din saptamanile 4 – 6 de sarcina sanii devin tensionati, sensibili si isi modifica putin volumul, simptomele semanand cu cele pre-menstruale dar fiind mai intense, mai pronuntate. Pe masura ce sarcina avanseaza sanii vor trece prin noi faze, noi modificari, pregatindu-se pentru alaptare.
Sa vedem care sunt aceste modificari la nivelul sanilor in timpul sarcinii:
In primele saptamani de sarcina apare acel simptom care anunta sarcina mentionat anterior. Sanii vor fi tensionati si poate sa apara si senzatia de mancarime datorita unui flux sangvin crescut.
Dupa primele 6 saptamani de sarcina sfarcurile devin mai proeminente iar areolele mamare incep sa capete o culoare mai inchisa. Sub actiunea continua a estrogenului si progesteronului sanii devin tot mai “plini” si cumva mai inconfortabili.
In jurul a 8-10 saptamani de sarcina sanii continua sa creasca in volum iar venele sa fie din ce in ce mai vizibile pe sub pielea sensibila a sanilor, tot datorita fluxului sangvin ridicat specific sarcinii.
Inca din primul trimestru de sarcina in jurul mameloanelor, pe areola mamara, apar niste “ridicaturi” avand aspect asemanator unor cosuri. Aceste mici umflaturi sunt “tuberculii lui Montgomery”, glande care secreta o subtanta lubrefianta si antiseptica avand rolul de a usura alaptarea, de a mentine supletea pielii sanului si de a preveni infectiile sanilor. Dupa debutul alaptarii spalarea sanilor cu sapun indeparteaza aceasta substanta naturala cu rol de protectie impotriva ragadelor.
Din cel de al doilea trimestru de sarcina sanii incep sa produca lapte matern, mai précis colostru, la multe femei fiind vizibil sub forma de mici secretii. Uneori aceste secretii pot contine si firicele de sange dar este un fapt normal datorat afluxului de sange din zona. Sanii continua sa creasca in volum iar datorita cresterii bruste multe femei se confrunta cu aparitia vergeturilor la nivelul sanilor.
In ultimul trimestru sanii vor fi la “apogeu” ca dimensiuni, din ce in ce mai grei si mai inconfortabili, senzatiile de mancarime si de sensibilitate mai ales la frig se vor accentua.
Ce putem face pe perioada acestor modificari ale sanilor?
In primul rand sa tinem cont de noile dimensiuni si sa adaptam mereu sutienele la forma si volumul sanilor. Este foarte important sa oferim o sustinere corecta sanilor in sarcina si sa folosim un sutien corespunzator, cat mai confortabil. Trebuie evitate sutienele cu sarma, prea largi sau prea stramte, acestea din urma putand traumatiza sanul, compresia puternica afectand glanda mamara.
Evitati spalarea sanilor cu sapun sau cu alte produse care usuca pielea, deoarece astfel veti afecta eficienta tuberculilor lui Montgomery, indepartand substanta uleioasa benefica produsa de acestea.
Puteti sa va masati sanii cu ulei de masline sau alte produse speciale pentru gravide pentru prevenirea sau diminuarea vergeturilor.
Nu va impacientati daca schimbarile survenite nu seamana cu ceea ce ati citit sau cu ce ati aflat de la alte femei: acestea sunt doar niste linii generale si nu este necesar ca toate gravidele sa experimenteze toate modificarile. In cazul unora cresterea in volum a sanilor va fi foarte lenta sau nu va fi deloc spectaculoasa, in cazul altora colostrul nu se va arata pana dupa nastere, unele vor ramane cu vergeturi alte nu. Nu ezitati apelati la controale ale sanilor din partea specialistilor atunci cand ceva vi se pare neobisnuit sau ingrijorator.
Ai o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri.
Tu ce modificari ale sanilor ai “bifat” in timpul sarcinii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.