O dantura sanatoasa este importanta pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie. Si exista motive pentru care o dantura sanatoasa este chiar si mai importanta pentru o femeie insarcinata. Iata tot ce trebuie sa stii despre vizita la stomatolog cand esti gravida.
Sarcina este o perioada unica din viata oricarei femei, iar sanatatea orala este importanta si pentru viitoarea mama, dar si pentru buna desfasurare a sarcinii si pentru sanatatea viitorului bebelus.
Din pacate, atat gravida cat si medicul stomatolog pot fi retinuti cand vine vorba de a se efectua interventii stomatologice in perioada sarcinii. Totusi, studiile au demonstrat ca interventiile de natura stomatologica pot fi efectuate in perfecta siguranta in perioada sarcinii si ca netratatea unei probleme acute poate avea consecinte nefaste, provocand in cazuri severe nastere prematura si greutate fetala mica la nastere.
Care este momentul ideal pentru un tratament stomatologic in sarcina?
Se considera ca perioada optima pentru tratarea unei probleme stomatologice aparute in sarcina este trimestrul 2 (saptamanile 14-20). Pe de o parte este depasita perioada cu greturi si in care exista riscul de aparitie a malformatiilor, si pe de alta parte sarcina este inca destul de mica incat pozitia prelungita in scaunul dentistului sa nu fie o sursa de disconfort.
Cat de sigure sunt diverse manevre ale tratamentului stomatologic in timpul sarcinii?
Radiografiile dentare pot fi efectuate in siguranta in orice perioada a sarcinii, cu conditia utilizarii unui echipament modern, a respectarii indicatiilor de lucru si a unui echipament de protectie adecvat. Desigur, medicul stomatolog va recomanda efectuarea radiografiei doar in conditiile in care nu se poate lucra altfel, si va evita, pe cat posibil, solicitarea radiografiilor de control.
Antibioticele folosite de unii medici stomatologi pentru tratarea unor infectii pot fi perfect sigura pentru bebelus. In cazul in care esti abia in primul trimestru de sarcina, medicul s-ar putea sa nu stie ca esti insarcinata, asa ca este esential sa ii amintesti atunci cand iti prescrie medicatia. Stomatologia moderna nu mai recomanda folosirea de antibiotice decat in situatiile rare in care exista riscul de endocardita (afectarea inimii de catre bacteriile din cavitatea bucala).
Antiinflamatoarele sunt in general de evitat in perioada sarcinii. In cazul in care totusi esti nevoita sa apelezi la un antiinflamator, opteaza pentru paracetamol sau ibuprofen. Atentie, ibuprofenul este interzis in ultima luna de sarcina! Si paracetamolul se ia in sarcina cu precautie!
Exista o lista a medicamentelor si a sigurantei lor in perioada de sarcina si alaptare:
- Categoria A contine medicamente care au fost testate pe subiecti umani si care sunt perfect sigure in sarcina si alaptare.
- Categoria B include medicamente relativ sigure (cele mai comune exemple sunt paracetamolul sau amoxicilina).
- Categoria C include medicamente care trebuie folosite cu prudenta si numai la sfatul medicului.
- Categoria D include medicamente care sub nici o forma nu trebuie administrate in perioada sarcinii si a alaptarii.
Anestezicele locale sunt incluse in categoriile B si C de substante. Uneori, medicul stomatolog prefera sa le administreze in asociatie cu o substanta vasoconstrictoare, insa nu exista dovezi ca dozajul care se administreaza in momentul efectuarii unei anestezii locale ar putea influenta gradul de irigare a muschiului uterin.
Materialele folosite pentru tratamentele dentare sunt utilizate in cantitate foarte mica si nu se absorb in general in organism. Odinioara existau plombe din materiale care ar fi putut ridica probleme, insa in prezent se folosesc materiale neutre.
Pe perioada sarcinii se fac vizite regulate la medicul stomatolog?
In mod ideal, da! Hormonii se sarcina afecteaza in mod negativ starea gingiilor, care se umfla usor si sunt mereu usor inflamate. Din aceasta cauza, riscul acumularii de alimente intre gingie si dinte este mai mare. Prin urmare este esential ca medicul sa igienizeze zona gingiilor regulat, pentru a preveni dezvoltarea infectiilor.
Tu ai mers la stomatolog pe perioada sarcinii?