Fierul are un rol deosebit de important in dezvoltarea si functionarea creierului si in rezistenta la infectii. Deficitul de fier la copii poate avea ca rezultat probleme de invatare pe termen lung. De asemenea copii anemici sunt mai mult expusi bolilor si infectiilor, sistemul lor imunitar nelucrand la cote maxime.
Deficienta de fier este din pacate foarte des intalnita in randul celor mici acestia simtindu-se obositi, fara vlaga si imbolnavindu-se usor.
Laptele matern desi contine o cantitate mica de fier, acesta este disponibil intr-o forma foarte usor de absorbit de catre bebelus, fapt ce asigura o buna dezvoltare.
Formulele de lapte sunt de regula imbogatite cu fier. Daca bebe nu mai este alaptat alege formula de lapte cu o cantitate suficienta de fier (cel putin 7 mg la 100 ml) pentru o dezvoltare adecvata a creierului.
Bebelusii nascuti la termen si-au facut rezerve de fier in ultimele saptamani de sarcina ce vor fi suficiente pentru primele 4-6 luni.
In cazul copiilor nascuti prematur sau care au avut o greutate mica la nastere rezervele de fier pot acoperi aproximativ primele 2 luni. In aceste cazuri se face profilaxia anemiei prin administrarea zilnica de picaturi cu fier.
Suplimentele de fier sunt prescrise de medicul pediatru dupa analiza sangelui in prelabil sau dupa observarea semnelor evidente de lipsa de fier la nivelul tegumentelor.
Dupa varsta de 4-6 luni bebelusii ar trebui sa asimileze fier din alimente odata cu inceperea diversificarii. La controlul de 6 luni intreaba pediatrul daca este necesar ca bebelusul tau sa primeasca un supliment pe baza de fier.
Alimentele care reprezinta o sursa buna de fier sunt: carnea, galbenusul de ou, ficatul de pui, broccoli, spanacul, cerealele integrale, rosiile, lintea, quinoa, nautul, prunele uscate, avocado, afinele, zmeura.
Fierul din produsele animale (fierul hemic) se absorbe mai usor decat cel din vegetale (fierul nonhemic).
Spanacul si sfecla rosie desi sunt o sursa buna de fier contin acid oxalic care afecteaza absorbtia mai multor minerale, inclusiv fierul.
De asemenea calciul, fibrele si taninul (prezent in ceai) impiedica absorbtia fierului.
Vitamina C ajuta la absorbitia fierului asa ca este recomandat ca alimentele bogate in fier sa fie asociate cu alimente care sunt o sursa buna de vitamina C.
Anemia feripriva (lipsa fierului) afecteaza proximativ 3-5 % din copii cu varsta de 1-3 ani.
4 semne ce ar putea indica faptul ca bebelusul tau are o deficienta de fier:
- Bebelusii cu un deficit de fier sunt mai inactivi si mai putin atenti;
- Se imbolnavesc usor si des si nu isi revin repede;
- Prezinta pipsa poftei de mancare;
- Letargie, oboseala.
Sfaturi pentru evitarea anemiei prin deficit de fier:
- Alapteaza cat mai mult posibil;
- In cazul in care iti hranesti copilul cu lapte praf alege o varianta ce contine o cantitate buna de fier, cel putin 7 mg la 100 ml de lapte preparat.
- Cand incepi diversificarea alege alimente care sunt o sursa buna de fier. Cerealele imbogatite cu fier ar putea fi o alegere buna.
- Evita laptele de vaca, cel putin pana la varsta de 1 an. Si dupa aceasta varsta ai grija sa nu consume o cantitate prea mare de lapte in defavoarea altor alimente, mult mai nutritive.
- Asigura un aport bun de vitamina C.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.