Nasterea prematura este reprezentata de travaliul declansat inainte de saptamana 37 de sarcina. Exista numeroase cauze care pot declansa travaliul mai devreme decat este cazul. Poti afla din acest articol daca alimentatia reprezinta sau nu un factor declansator al travaliului prematur.
Exista voci care le sfatuiesc pe gravide ca in ultimele saptamani de sarcina sa bea ceai din frunze de zmeur care sa ajute la declansarea contractiilor uterine. Alte remedii, atentie -> populare, includ o doza zdravana de ulei de ricin in cazul in care ai depasit termenul.
Este clar ca in perioada sarcinii trebuie sa mananci cat mai sanatos si mai echilibrat. O alimentatie nepotrivita are efecte nocive asupra dezvoltarii fatului si desigur asupra organismului tau, care investeste majoritatea resurselor pentru a asigura bebelusului un mediu propice.
Malnutritia poate fi o cauza a declansarii nasterii premature. De asemenea, s-a observat ca femeile care au o greutate mica atunci cand raman insarcinate sunt mai susceptibile sa nasca prematur.
Exista alimente care declanseaza nasterea prematura?
Nu exista dovezi pana in prezent ca un anumit aliment ar declansa propriu zis contractiile uterine. Exista insa alimente sau bauturi care stimuleaza tonicitatea uterina, cum este cazul mult laudatului ceai de zmeur, recomandat gravidelor dupa saptamana 37 pentru a ajuta uterul sa se „tonifice” in vederea efortului care se apropie.
Indirect insa, alimentatia poate determina declansarea travaliului. Afla cum din randurile care urmeaza:
Infectiile digestive sau intoxicatiile alimentare evolueaza cu crampe intestinale severe. Uneori, uterul reactioneaza la aceste crampe digestive, declansand de asemenea contractii.
Voma si diareea care se asociaza indigestiilor sau toxiinfectiilor alimentare duc la deshidratare, care este un alt factor favorizant pentru declansarea travaliului prematur.
Exista o serie de alimente interzise in perioada sarcinii din cauza riscului crescut de a detemina boli cu potential mutagen sau care determina avort sau nastere prematura. Este indicat sa eviti produsele lactate nepasteurizate, carnea insuficient preparata termic, fructele de mare.
O lista completa a alimentelor nerecomandate in sarcina poti gasi aici.
Exista o serie de studii care afirma ca bauturile carbogazoase in varianta „light” – fara zahar, cu indulcitori – ar contribui la declansarea nasterii premature. Nu este clar ce cantitate de sucuri este periculoasa, insa indulcitorii nu sunt o alternativa sanatoasa, asa ca este bine sa ii eviti mereu si cu atat mai mult in perioada sarcinii.
Obezitatea este cu aiguranta asociata cu un risc crescut de nastere prematura, asa ca este bine sa iti controlezi dieta pe perioada sarcinii si sa incerci sa nu iei in greutate mai mult decat este normal. Medicul obstetrician iti va monitoriza castigul ponderal si iti va atrage atentia asupra acestui aspect la fiecare vizita prenatala.
Un alt factor neciv este reprezentat de curele de slabire. O cura de slabire drastica tinuta inainte de momentul in care ai ramas gravida poate avea efecte nocive pe termen lung. In plus, sarcina nu este deloc o perioada propice sa scazi in greutate.
Opteaza pentru o dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume, lactate, carne slaba, evita excesul de dulciuri si carbohidratii si astfel vei fi sigura ca ii asiguri celui mic tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta sanatos si ca in acelasi timp organismul tau va ramane in forma.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.