Temperaturile ridicate din timpul verii pot produce mari probleme celor mici, atât în casă, cât și afară. Iată cum reacționează un bebeluș când este supraîncălzit și află cum îl poți ajuta până când ajungeți la medic.
Vara, temperaturile caniculare pot provoca chiar și decesul bebelușilor, capacitatea de reglare a temperaturii corporale nefiind bine dezvoltată la această vârstă. Supraîncălzirea bebelușului se poate produce atât afară, în spații înguste, expuse luminii solare, cât și în casă, dacă temperatura din interior depășește 24 °C. Într-o mașină cu geamurile închise, în căruciorul acoperit cu eșarfe cu rol de a-l proteja pe cel mic, dar și în casa cu geamurile închise se poate întâmpla ca un bebeluș să se supraîncălzească, mai ales dacă suntem în plină vară toridă.
Semne de supraîncălzire la bebelusi
Foamea, setea, scutecul ud, disconfortul termic sunt principalele cauze ale plânsului unui bebeluș. Dacă observi aceste simptome la bebelușul tău, este posibil să sufere o supraîncălzire corporală:
- pielea este fierbinte și roșie (mai ales în zona obrajilor);
- are pete roșii pe corp;
- respirația este superficială și rapidă;
- starea de bine este alterată (poate fi agitat ori foarte moleșit);
- copilul transpiră la ceafă sau la tâmple (atenție, în caz de insolație, transpirația lipsește!).
Supraîncălzirea – Măsuri de prim ajutor
În cazul bebelușilor, supraîncălzirea poate fi fatală. Ea se poate manifesta printr-un plâns nervos, agitat sau printr-o stare de moleșeală pronunțată, ambele simptome putând să indice același disconfort. Mergeți la medic dacă nu ați reușit să evitați supraîncălzirea lui, dar până ajungeți acolo, iată pașii ce trebuie urmați pentru a-i ameliora durerile.
Du imediat bebelușul la umbră sau într-un loc răcoros.
Dezbracă-l de haine și acoperă-l cu prosoape udate în apă călduță (NU rece!).
Hidratează-l cât poți de mult, oferindu-i lichidul preferat (lapte, apă, suc de fructe, ceai).
După 30 de minute de stat în aceste condiții, poți să-i măsori temperatura rectală. Iată mai jos un tabel cu fluctuațiile valorilor normale ale temperaturii rectale, orală, axială și auriculară.
Temperatură | Valoare normală | Febră |
rectală | 36,5 – 38 °C | 38,2 °C |
orală | 35,5 – 37,5 °C | 38,7 °C |
axilară (subraț) | 34,7 – 37,3 °C | 38,7 °C |
auriculară (din ureche) | 35,8 – 38 °C | 38,7 °C |
* sursa informațiilor din tabel: clevelandclinic.org/HealthHub
Administrează-i antitermice (Paracetamol sau Ibuprofen) fără a depăși, însă, doza recomandată de către medicul pediatru. Așteaptă să ajungă la valori normale ale temperaturii și apoi mergeți la cel mai apropiat medic.
CITEȘTE ȘI: VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + 8 semne care indică un PERICOL major
Reguli de prevenire a supraîncălzirii bebelușului
Vara cu un bebeluș are alte reguli decât cu un copil mai mărișor. Expunerea la temperaturile ridicate poate duce la deshidratare, insolație sau chiar la decesul bebelușului. O bună documentare, însă, te ajută să îl ferești de pericole și de afecțiuni grave. Pentru că vara poate fi frumoasă și când ai un bebeluș, iată ce trebuie să știi pentru a-i asigura celui mic un confort chiar și în sezonul caniculelor:
Regula numărul 1 – îmbracă-l corespunzător.
Tu porți un tricou subțire, eventual din bumbac, ca să nu transpiri… la fel sunt și nevoile lui! Un body subțire, din bumbac, cu mânecuță scurtă și în culori deschise îi va fi suficient unui bebeluș pentru a se simți bine vara. Poți să-i pui o pereche de șosete subțiri din bumbac și neapărat pălăriuța de soare. De asemenea, poți să-l acoperi cu un cearceaf subțire din bumbac, dar nu acoperi niciodată căruciorul în care a adormit, mai ales în timpul zilei, sub razele soarelui. Se creează un efect de seră asemănător celui dintr-o mașină care stă în soare cu geamurile închise, astfel încât se poate produce asfixierea bebelușului.
Regula numărul 2 – hidratează-l și hrănește-l adecvat.
În zilele toride de vară, chiar și bebelușii alăptați au nevoie de suplimentarea volumului de lichide. Oferă-i apă plată sau ceaiuri speciale de bebeluși, neîndulcite. Pentru cei hrăniți cu lapte praf sau cu alimentație diversificată, sunt recomandate lichidele (apă plată, ceaiuri) oferite în cantități mici, de câteva ori pe zi. Atenție la cei care nu știu să ceară încă!
Meniul de vară ar trebui și el să sufere câteva modificări. Evident, această regulă este valabilă și în cazul adulților, însă dacă alimentația voastră nu diferă de cea din iarnă, ar fi bine să te gândești măcar la cel mic. Recomandarea tuturor pediatrilor este să-i oferi alimente ușor de digerat (legume și fructe, lactate), în defavoarea celor mai greu de digerat (carnea, ficatul, ouăle, grăsimile, prăjiturile sau ciocolata).
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Regula numărul 3 – trece-l la programul de vară.
Știu că abia ai așteptat să vină vara să stați toată ziua în aer liber, dar cât timp ai un bebeluș unele activități sunt încă interzise. Cum ar fi plimbările între orele 10.00 și 18.00, când razele ultraviolete au cea mai mare putere. Un bebeluș nu are ce să caute afară în acest interval. Fac arsuri solare mult mai repede decât adulții, se deshidratează, fac insolație și, de aici, încep problemele adevărate: febră, vărsături, convulsii.
Regula numărul 4 – protejează-i pielea de soare.
Folosește creme de protecție solară speciale pentru bebeluși, cele cu factor mare de protecție (50) și rezistente la apă sunt cele mai potrivite. Aplicarea acestor loțiuni se face înainte de a ieși din casă (deci nu pe plajă!) și se repetă la 2-3 ore, mai ales la nivelul feței.
Chiar și în orarul de timp potrivit plimbărilor, nu ține bebelușul direct în soare. Ține minte: pentru a-și lua porția de vitamina D de care are nevoie, e suficientă o plimbare de 15 minute cu capul acoperit sau sub umbrela de soare de pe plajă. Razele ultraviolete trec și prin aceste umbrele. Chiar și în casă, în zilele toride, se poate întâmpla supraîncălzirea bebelușului, mai ales dacă acesta este ținut într-o cameră neaerisită, în care aerul nu circulă. Pentru a se simți confortabil, bebelușul are nevoie de maximum 24 °C și o umiditate menținută între 60-65%.
Folosește aerul condiționat pentru a răci temperatura din casă, însă doar în lipsa bebelușului și având grijă ca filtrul aparatului să fie mereu curat. De asemenea, poți folosi un ventilator, însă nu orientat direct spre copil.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.