În comparație cu adulții, copiii au nevoie de o mai mare cantitate de apă pentru a fi hidratați. Specialiștii spun că 150 ml pentru fiecare kilogram corp. Motivul: aparatul renal nu e suficient dezvoltat, iar eliminarea lichidelor se face mai rapid. Iată în continuare cum descoperi dacă bebelușul tău este deshidratat, cum poți preveni deshidratarea și, mai ales, când e cazul să te îngrijorezi.
Deshidratare ușoară, moderată sau severă la copii
Nu e ușor să-ți dai seama dacă bebelușul tău dă semne de deshidratare. Desigur, dacă trece printr-un episod prelungit de febră, manifestă episoade de diaree ori vărsături, sau a fost ținut în soare, toate acestea sunt motive de îngrijorare care te duc cu gândul să verifici și gradul de deshidratare. Asta pentru că aceste afecțiuni pot provoca deshidratarea. Dar ce faci dacă starea de sănătate a copilului nu e alterată și, totuși, refuză să sugă sau să primească biberonul?
Vorbim de o deshidratare ușoară dacă bebelușul nu are o stare alterată (e în continuare activ, jucăuș), udă scutecul la cel puțin patru ore și plânge cu lacrimi, dar are buzele uscate. Cauza poate fi legată de faptul că nu bea suficient de multe lichide sau de existența unor dureri în guriță, în gât sau chiar în urechi, dureri care îi provoacă disconfort la înghițire. Nasul înfundat sau răceala ar putea fi cauze ale refuzului de a bea. Bebelușilor cu vârsta de peste trei luni li se poate oferi spre ameliorarea durerilor paracetamol sau ibuprofen, doza recomandată de medicul pediatru. Dacă e alăptat, scurtează pauzele dintre sesiunile de supt. Dacă e hrănit cu biberonul, oferă-i apă plată mai des, în cantități mici. Nu e recomandat să-i diluezi concentrația laptelui praf.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Deshidratarea moderată se instalează, de obicei, în timpul unei afecțiuni gastrointestinale care vine însoțită fie de diaree, fie de vărsături, ori de amândouă concomitent (în ultimul caz, deshidratarea este și mai rapidă). Cel mic este letargic, buzele sunt uscate, crăpate, iar gura este lipsită de salivă. E iritat, plânge fără lacrimi, este palid și nu a udat scutecul de 12 ore. Se recomandă hidratarea celui mic cu lichide oferite suplimentar (lapte, apă plată, ceaiuri de plante neîndulcite) și cu soluții de rehidratare orală, oferite în înghițituri mici. Pentru niciunul dintre cazurile de deshidratare de mai sus nu e cazul să te îngrijorezi.
În cazul în care bebelușul tău are fontanela deprimată (scufundată), respirație rapidă, letargie și somnolență, mâini și picioare reci, pielea și buzele uscate și plânge slab, fără lacrimi ar putea fi vorba de un episod de deshidratare severă, pentru care e cazul să mergeți de urgență la medic, mai ales în cazul bebelușilor. Deși este frecventă la bebeluși și la copiii mici, deshidratarea poate deveni o problemă gravă dacă nu este observată și tratată rapid.
De câtă apă are nevoie un bebeluș
Ca să previi episoadele de deshidratare trebuie să fii informată. Celebrele îndemnuri sociale de la TV, legate de consumul a cel puțin doi litri pe zi, m-au pus și mai rău pe gânduri când am aflat de la pediatrul copilului meu care este nevoia de lichide a unui bebeluș. Dacă cel puțin doi litri de apă pe zi ți se par mulți, află că un copil de aproximativ 1 an și cu o greutate de 10 kg ar trebui să consume deja un litru de apă pe zi. Conform specialiștilor, bebelușii alăptați nu au nevoie de apă oferită suplimentar până la vârsta diversificării, nici măcar în zilele foarte călduroase. Asta pentru că laptele matern conține 87% apă și se consideră că poate asigura necesarul de lichide zilnic al copilului. Dar apa nu face rău, dimpotrivă, aceeași specialiști spun că 30 ml de apă per kilogram corp poate fi oferit unui sugar când temperaturile depășesc 30 °C.
Vârsta copil: 6-9 luni >> Doza zilnică de apă (ml/kg corp): 100-125
Vârsta copil: 9-12 luni >> Doza zilnică de apă (ml/kg corp): 100-110
* sursa MentorMob.com
Aceste doze cresc când bebelușul are febră, vărsături, diaree sau când este cald. Este important să asiguri bebelușului și copiilor mici hidratarea potrivită, deoarece lipsa apei poate provoca mari neplăceri.
CITEȘTE ȘI: Protecția solară la copii – Sfaturi de la dermatolog
Care este cea mai bună apă pentru bebeluși
Tot din cauze care țin de o dezvoltare insuficientă, apa pe care o oferim bebelușilor noștri și copiilor mici ar trebui să țină cont de niște criterii:
- Să nu fie contaminată cu substanțe care i-ar periclita sănătatea (atenție la fântânile de la țară și la izvoarele a căror apă nu au mai fost supuse controlului calității).
- Să nu fie puternic mineralizată, să nu conțină mult sodiu, fluor și sulfați pentru a evita supraîncărcarea rinichilor.
- Să aibă un conținut scăzut de nitrați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca apa pentru bebeluși să conțină maximum 10 mg de nitrați/litru. Citește cu atenție eticheta sticlelor, pentru că legea românească permite comercializarea apelor cu până la 50 mg de nitrați/litru.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.