Travaliul poate fi definit ca o serie de contractii uterine care au ca rezultat modificari la nivelul colului. Aceste contractii care cresc in intensitate, frecventa si durata duc la subtierea (stergerea) colului si apoi la dilatare, pentru a permite nasterea bebelusului. Aceste contractii sunt insotite de durere. De ce apare durerea in travaliu? Care sunt sursele ei? Cum poate fi diminuata sau inlaturata? Exista mai multe teorii ale durerii.
Triunghiul frica-tensiune-durere. Una dintre teoriile durerii stipuleaza ca frica produce tensiune care conduce, la randul ei, la cresterea durerii. Durerea face ca frica sa creasca si mai mult, intrandu-se astfel intr-un cerc vicios. Cand frica scade, muschii se relaxeaza si durerea scade si ea.
Teoria portii de control. Impulsurile nervoase de la organele abdominale calatoresc spre creier mai incet decat impulsurile nervilor de la suprafata cum ar fi cei ai pielii si ai organelor senzoriale. Trimitand o multime de mesaje de placere creierului prin aceste cai rapide ajutati creierul sa fie prea ocupat pentru a se concentra pe durere.
Surse ale durerii in timpul travaliului
Ca o explicatie pentru durerile resimtite in timpul travaliului se folosesc cei patru P ai travaliului:
- pasagerul (respectiv bebelusul)
- pasajul (pelvisul)
- puterea (contractiilor)
- psihicul
Pasagerul (bebelusul) poate influenta durerile resimtite de mama prin pozitia sa, prin dimensiuni si prin presiunea ce o exercita asupra organelor mamei, oaselor si ligamentelor.
Pasajul influenteaza durerea prin conformatia, dimensiunile sale. Chiar daca in general pelvisul fiecarei femei este perfect calibrat pentru bebelusul pe care-l poarta, exista si situatii in care apare un dezechilibru intre marimea pelvisului si marimea bebelusului, putand cauza durere.
Puterea se refera la intensitatea contractiilor. Contractiile de travaliu progreseaza regulat, crescand treptat in intensitate, durata si frecventa. Contractiile sunt necesare pentru stergerea si dilatarea colului si apoi nasterea bebelusului. Pe masura ce travaliul avanseaza, muschiul uterin lucreaza din ce in ce mai mult, diminuand confortul mamei. Forta contractiilor poate fi influentata de pozitia mamei, de gradul ei de oboseala, de aportul de energie pe care-l primeste mama, de golirea regulata a vezicii urinare si de capacitatea mamei de a se relaxa intre contractii.
Psihicul se refera la starea emotionala a mamei. Teama, lipsa de informare, lipsa de somn, neincrederea in fortele proprii – sunt doar cativa dintre factorii care pot avea impact asupra capacitatii mamei de a se relaxa si pregati pentru travaliu. Educatia, exercitiile, somnul, o alimentatie potrivita, discutiile cu medicul referitoare la planul de nastere, sustinerea cuiva apropiat sunt factori care pot influenta pozitiv psihicul mamei. O mama relaxata simte mai putina durere, are mai multa energie si se simte mai stapana pe situatie.
In afara acestor surse mai exista cateva surse alternative de durere, carora adesea nu le acordam importanta. Printre ele se numara senzatiile de foame sau sete, o vezica urinara prea plina, frigul care poate duce la cresterea tensiunii musculare, anxietatea fata de ce urmeaza sa se intample. Frigul, foamea, setea sau anxietatea transmit impulsuri care pot fi usor luate drept durere in conditiile in care creierul este deja inundat de impulsuri dureroase venite de la uter.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Povești direct din sala de naștere. Ce spun mamele când nasc? Și cât de taaare?
Care sunt tehnicile de control a durerii in timpul travaliului?
Exista mai multe tehnici folosite pentru a micsora durerea resimtita in timpul travaliului. Potrivit teoriei triunghiului frica-tensiune-durere, daca actionam macar asupra uneia dintre legaturile frica-tensiune, tensiune-durere sau durere-frica, vom ajunge fie la scaderea efectiva a durerii, fie la scaderea perceptiei durerii (ambele la fel de folositoare pentru o femeie aflata in travaliu).
Frica poate fi scazuta prin informare si suport continuu.
Daca mama stie ce se intampla, de ce se intampla acele lucruri si ce rezultat vor avea, nu mai are de ce sa se simta inspaimantata, scade teama de necunoscut. In cazul in care partenerul este prezent, el poate reduce frica mamei prin informare, reamintind ceea ce s-a invatat si aratand calm, incredere si convingerea ca mamica se va descurca foarte bine.
Tensiunea poate fi redusa prin exersarea unor tehnici de relaxare si de respiratie.
Exista o multitudine de asemenea tehnici, multe dintre ele prezentate in cadrul cursurilor prenatale; este insa important ca viitorii parintii sa exerseze aceste tehnici inainte de declansarea travaliului, astfel incat sa le stie deja folosi eficient.
In cazul durerii se pot incerca mai multe lucruri: masaj, presopunctura, miscare.
In general mama este cea care „alege” (nu in mod explicit, ci prin reactiile pe care le are) metoda cea mai eficienta. Ttravaliul nu este un moment bun pentru a pune intrebari si a cere detalii cu privire la modul in care se simte mama! Se poate actiona si la nivelul celor patru P ai travaliului, astfel: pentru a micsora durerile produse de „pasager” se pot folosi schimbarea frecventa a pozitiilor, masajul, exercitii Kegel, miscarea, contrapresiunea, compresele reci/calde.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 9 Aspecte pe care nu ți le spune nimeni despre nou născut
Pentru a diminua disconfortul creat de „pasaj” se recomanda alternarea pozitiilor ce maresc deschiderea pelvisului (statul pe vine) si alegerea unor pozitii ce permit gravitatiei sa ajute.
Puterea contractiilor poate fi diminuata inlaturand sursele suplimentare de durere de care am pomenit deja, iar in ceea ce priveste psihicul, aici un rol important au informatiile si sustinerea celor din jur.
Daca e sa facem referire la teoria portii de control, stimularea organelor de simt va „incarca” creierul cu stimuli placuti, lasand mai putin loc pentru procesarea stimulilor durerosi. Partenerii pot fi creativi in producerea de senzatii placute mamicilor:
- Atingere: masaj, atingeri usoare si mangaiere, dusuri sau bai calde; atingerea buzelor cu un strugurel si masajul palmelor.
- Auz: muzica, cuvinte de incurajare, mamicile facand zgomote care le relaxeaza sau le ajuta.
- Vaz: puncte de concentrare, centrarea privirii pe lucruri/imagini dragute.
- Miros: aromaterapie, mirosuri familiare.
- Gust: gustari reconfortante in travaliul timpuriu, bauturi pe tot parcursul travaliului si al nasterii, atunci cand mama simte nevoia.
Travaliul nu este chiar cel mai placut lucru din lume, dar nu este nici bau-bau-ul de care se tem aproape toate gravidele. Se poate face fata foarte bine durerii si fara medicamente, care pot avea diverse efecte secundare, atata vreme cat suntem constiente ca durerea are rolul ei si ca este modul prin care bebelusul comunica corpului nostru ca este gata de nastere.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.