Dovleacul la bebeluși – Când se introduce, care sunt cele mai potrivite rețete pentru bebe?
Vedeta rețetelor de azi este dovleacul, considerat fruct din perspectiva botaniștilor (se formează din vița de dovleac) și catalogat drept legumă de restul lumii, deoarece este mai puțin dulce, lipsit de suculență și aromă. Dovleacul este o plantă anuală, cultivată pentru fructul și semințele sale. În unele zone ale lumii, și floarea îi este consumată ca legumă. Face parte din aceeași familie cu dovleceii, pepenii, castraveții. Chiar dacă în aparență dovleacul este un produs banal, să știți că are o mulțime de calități nutritive. Este foarte bogat în vitaminele A, C, K și în betacaroten, acel antioxidant care poate reduce apariția afecțiunilor cardiovasculare și care, ca fapt divers, contribuie cu succes la amânarea efectelor cauzate de procesul de îmbătrânire. Dovleacul reprezintă, de asemenea, o bogată sursă de fier, potasiu, fibre și proteine.
Sărac în grăsimi și calorii, prezența sa în alimentație e evident una benefică. Dovleacul la bebeluși se consumă fiert ori copt, în gustări, deserturi sau feluri principale. Pentru beneficiile aduse sănătății, dovleacul se poate introduce în diversificare, încă de la vârsta de 6 luni. Puteți hrăni bebelușul cu dovleac simplu (sub formă de piure) sau amestecat cu cereale, iaurt de casă ori cu carne de pui. Dacă îl aromatizați cu praf de scortișoară, e un plăcut mod de a vă iniția copilul în descoperirea savuroasei lumi a condimentelor (de exemplu, uns cu unt și scortișoară, iar apoi copt, dovleacul se transformă într-un deliciu culinar).
Cele mai potrivite rețete cu dovleac pentru bebe
De regulă, dovleacul nu e tratat intensiv cu pesticide, așadar este evaluat ca produs necontaminat. Astfel, achiziționarea variantei organice rămâne o opțiune personală. Pentru a nu confunda la raft soiul plăcintar cu cel de decor, citiți cu atenție etichetele. E de preferat felia în locul dovleacului întreg, ca să-i verificați pe loc miezul, textura si culoarea. Altfel, examinați-i cu atenție coaja. Ca și la pepeni, cu cât aceasta este mai verde, cu atât înseamnă că dovleacul e mai proaspăt, în sensul că nu a fost cules de mult timp. Un fruct nealterat trebuie să fie fără pete și fără porțiuni moi. Chiar dacă au un conținut ridicat de zinc, semințele de dovleac nu sunt recomandate copiilor întregi, doar măcinate. Sunt însă foarte bune pentru cei mari (potrivit OMS). Dovleacul poate fi introdus chiar de la începutul diversificării alimentației bebelușului.
Supă cremă de dovleac
Ingrediente
450 gr. piure de dovleac (proaspăt ras ori din conservă)
400 gr. stock (supă de pui/legume – vezi rețeta în sectiunea dedicată supelor)
1 ceapă
2 morcovi tăiați rondele
2 căni cu lapte condensat (de preferat neindulcit). Se pot înlocui cu 500 gr. iaurt
50 gr. smântână (opțional)
1 linguriță scorțișoară
un praf de piper (opțional)
un praf de nucșoară
un praf de sare (după 1 an)
Mod de preparare
Într-o oală potrivită adăugați supa, ceapa, morcovii, sarea. Lăsați-le la fiert circa 30 de minute (până ce legumele se înmoaie). Când sunt gata, omogenizați conținutul cu ajutorul unui blender. Combinați apoi treptat cu piureul de dovleac, cu laptele (sau iaurtul) și restul condimentelor. Amestecați și lasați la fiert pentru încă 15 minute (fără capac). Supa se mai îngroașă, căpătând o textură cremoasă. Se servește caldă, îmbogățită cu smântână, crutoane, parmezan ras, în cantitățile preferate.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
22 Sugestii de rețete pe bază de terci de OVĂZ pentru bebeluși
10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși
20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Retete cu dovleac bebelusi – Risotto
Ingrediente
100 gr ulei de măsline extra-virgin
2 cepe tocate mărunt
1 linguriță de usturoi tăiat feliuțe
500 gr orez Arborio (2 căni)
250 ml suc de mere (1 cană)
1300 – 1500 ml stock (5 – 6 căni cu supă de pui/legume – vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor)
1 dovleac curățat (1/2 din miez copt și făcut piure, 1/2 din miez crud tăiat cubulețe și tras la tigaie în puțin ulei sau unt). Dovleacul să cântărească în jur de 1 kg.
125 gr parmezan ras
4 lingurițe unt
un praf de sare (după gust, după 1 an)
Mod de preparare
Într-o cratiță potrivită (tigaie mai înaltă), puneți orezul, uleiul, ceapa, usturoiul. Tineți-le pe foc până ce orezul se înmoaie si devine translucid. Amestecați tot timpul, cu o lingură de lemn, să nu se lipească de fundul cratiței. Adăugați sucul de mere și fierbeți iar, până ce lichidul este absorbit integral (amestecați non-stop). Apoi turnați treptat supa și fierbeți compoziția în etape, la foc mic (câte o cană de lichid, pe rând, să fie absorbită în totalitate de orez, urmând a repeta procedura). Se prepară cam în 35-40 minute, important e ca orezul să fie moale. Completați cu dovleacul. Omogenizați astfel încât aromele să se întrepătrundă. Imediat cum opriți focul, combinați cu unt și parmezan. Acum e gata de pus în farfurii.
*De reținut că pentru o consitență corectă, o măsura de orez fierbe numai bine în 3 măsuri de lichid (apă, supă, stock, suc de fructe)
Felii de dovleac copt
Ingrediente
1 dovleac
75 gr unt
2 lingurițe scorțișoară
2 linguri zahăr brun (sau sirop de arțar, după 1 an)
1 linguriță ghimbir
Mod de preparare
Cumparați un dovleac plăcintar potrivit (între 1 și 3 kg). Taiați-l în jumătate, având grijă să-i eliminați semințele. Apoi feliați-l la fel ca pe un pepene. În tava acoperită cu hârtie de copt (hârtia să fie unsă în prealabil cu puțin ulei), așezați frumos feliile. Stropiți-le cu apă. Apoi, ungeți-le cu unt, zahăr brun/sirop de arțar, pudrați-le cu scortișoară și ghimbir. Sau folosiți toate ingredientele gata amestecate (ca și o pastă). Se coc la 180 grade C, timp de aproximativ 40 de minute. Se servesc calde sau reci. Preparatul este savuros, aromat, minunat.
*Untul se poate înlocui cu ulei de măsline.
**Preparatul este foarte potrivit pentru serile de toamna și iarnă.
Retete cu dovleac bebelusi – Smoothie de dovleac
Ingrediente
250 gr iaurt simplu
125 gr piure de dovleac (din conservă sau făcut în casă)
125 gr sos de mere neîndulcit (cumpărat ori preparat în casă)
1 banană
1 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță nucșoară
un praf de ghimbir
Mod de preparare
Combinați toate ingredientele într-un blender sau într-un robot de bucătărie. Amestecați până când obțineți o textură îngroșată. Adăugați germeni de grâu pentru și mai multă consistență.
După cum ați observat, dovleacului i se potrivesc perfect câteva condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, rozmarinul, piperul (cu precădere celor mari). Împreuna sau separat, îi potențează gustul, venind cu un plus de savoare.
Piure de dovleac sărat (după 1 an)
Ingrediente
2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
1 ceapă tocată
500 gr dovleac curățat de coajă și semințe, tăiat cuburi
1 cană de stock (supă de pui/legume – vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor)
un praf de rozmarin
un praf de busuioc
un praf de zahăr brut (opțional)
Mod de preparare
Amestecați ingredientele într-o cratiță potrivită. Fierbeți-le circa 30 minute la foc domol. Când dovleacul e fraged, faceți rapid un piure (cu mixerul, blenderul, robotul de bucătărie). Asezonați-l după gust cu nucșoară, ghimbir, sare, piper. Se pretează a fi servit alături de orez brun, cușcuș, linte sau chiar quinoa. Felul de mâncare va deveni astfel mai sățios.
Dovleacul la bebeluși
Alimentele recomandate de a fi amestecate cu dovleac sunt merele, bananele, afinele, piersicile, morcovii, cartoful dulce, orezul brun, lintea, carnea de pui, iaurtul. Dovlecii pot fi poșați în sirop, fierți în apă, la aburi sau copți. Tind să-și piardă valoarea nutritivă odată cu gătirea prelungită. Pentru copii se recomandă dovleacul copt (procedură ce asigură pastrarea nutrienților). Dovleacul trebuie preparat imediat după ce este secționat. Altfel, în scurt timp, prinde o pojghiță de mucegai. Dovleacul poate fi păstrat timp de o săptămână la frigider, într-un recipient de plastic sigilat, și până la 3 luni, în congelator. Când îl congelați, lăsați-i spațiu liber în recipient, deoarece își poate extinde volumul atunci când este înghețat.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.