Conform definitiilor actuale copilaria se intinde pe o perioada de la 0 la 18 ani, insa desigur ca aceasta lunga perioada este impartita in etape si sub-etape. Sa vedem care sunt principalele etape ale dezvoltarii copilului si prin ce sunt caracterizate din punct de vedere al achizitiilor fizice si psihice.
Care sunt etapele copilarei?
Prima copilarie este considerate a fi intre 0 si 3 ani si are trei faze, prima in care copilul este considerat “nou-nascut”, apoi “bebelus” ajungandu-se la sub-etapa de “anteprescolar” sau “toddler”, termen provenit din engleza dar intrat si in uzul mamelor din Romania.
Etapele primei copilarii >> Nou-nascutul
Copilul este considerat “nou-nascut” in prima luna de viata. In aceasta prima luna bebelusul se adapteaza la viata extra-uterina si principalele sale nevoi sunt hrana, somnul si, desigur, apropierea de mama, de care a fost nedespartit cele 9 luni anterioare nasterii. Unii nou-nascuti se adapteaza mai greu, pot avea colici, sistemul lor digestiv nefiind inca maturizat, pot plange mult. Oricum in aceasta etapa plansul este principalul instrument de semnalizare a nevoilor. Citeste mai multe despre cum linistesti bebelusul cand plange
Nou-nascutul doarme mult, alterneaza hranirea cu somnul, doarme in reprize scurte si frecvente, deoarece are nevoie des de hrana. Nou-nascutul are inca vederea incetosata si poate distinge figurile doar daca sunt apropiate, de aceea ii place sa fie cat mai aproape de chipul mamei. In aceasta etapa ii place mult sa fie tinut in brate, mangaiat, pupat, leganat, purtat, masat.
Etapele primei copilarii >> Bebelusul sau sugarul
Bebelusul sau sugarul este micutul cu varsta intre 1-12 luni . De la varsta de o luna bebelusul incepe sa fie din ce in ce mai atent la vocile, chipurile, miscarile si atingerile celor din jur, reactioneaza la voci familiare, auzul fiindu-le deja total dezvoltat, pot intoarce capul pentru a urmari cu privirea insa inca au nevoie de sustinerea capului cand sunt luati la verticala pana spre 3 luni. De la varsta de 3-4 luni incepe sa le placa sa stea pe burta si sa-si ridice si sustina singuri capul, se rostogolesc, isi descopera mainile si picioarele amuzandu-se sa le duca la gura, zambesc, rad in hohote, sunt atrasi de jucarii zornaitoare si colorate. Pot apuca obiecte, pe care prefera sa le bage in gura, pot manifesta teama sau neplacere la aparitia persoanelor nefamiliare. Pana la varsta de 6 luni ar trebui ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv, neavand nevoie de apa sau ceai, cu atat mai putin de hrana solida.
Primul dinte, incisiv de jos in general, poate sa apara intre 4 luni si 1 an, uneori chiar mai devreme sau mai tarziu, depinde de la copil la copil. Achizitiile din aceasta perioada sunt mersul de-a busilea, sezutul in fund fara sprijin (avand loc undeva intre 6 si 7-8 luni), ridicarea in picioare cu sprijin, mersul cu sprijin.
Intre 7 luni si 1 an poate sa apara pentru prima data anxietatea de separare a bebelusului. Unii copii pot incepe sa umble in picioare fara sprijin inainte de 12 luni, altii dupa 14-16 luni, nu este nimic ingrijorator daca copilul nu umbla singur la 1 an. Si limbajul verbal si non-verbal incepe sa se dezvolte in aceasta perioada, copilul avand mimica si gestica din ce in ce mai expresive, scotand silabe repetate sau chiar repetand cuvinte scurte.
Etapele primei copilarii >> Anteprescolarul sau “toddler-ul”
De la un an se considera depasita perioada de bebelusie, desi se recomanda alaptarea in continuare precum si atentie la alimentatia copilului, fiindu-i inca nerecomandate anumite alimente! Intre 1 si 3 ani copilul devine din ce in ce mai mobil si mai independent, incepe sa fie tot mai constient de sine si de ceilalti, isi manifesta personalitatea, au preferinte din ce in ce mai bine conturate.
Dupa varsta de 1 an copilul incepe sa umble singur, pana la 18 luni invata sa urce singur treptele, ii place sa alerge si este din ce in ce mai sigur pe el. Poate reaparea anxietatea de separare. Limbajul verbal se dezvolta, multi copii ajungand sa vorbeasca in propozitii sau chiar fraze destul de elaborate pana la 3 ani, altii insa pot incepe sa vorbeasca mai tarziu, avand achizitii mai bogate pe alte planuri si reusind sa se faca intelesi prin limbaj non-verbal.
Comunicarea este tot mai eficienta, copiii cu varsta intre 1-3 ani fiind capabili sa inteleaga si sa indeplineasca cerinte simple, pot invata si recunoaste culorile, forme geometrice, litere, depinde de inclinatiile si interesele fiecaruia. Toddlerul este foarte curios si explorator iar rolul parintilor nu este de a-i pune interdictii ci de a-i asigura explorarea in siguranta, a avea grija sa-i puna la dispozitie un mediu sigur.
Acestei varste, intre 1-3 ani, pot sa-i fie specifice crizele de personalitate, asa numitele “temper-tantrums” si parintele trebuie sa fie pregatit sa le inteleaga si sa le preintampine. De la 18-24 de luni copilului i se maturizeaza sfincterele si ar putea renunta la scutece, acest lucru petrecandu-se de obicei fara incidente intre 2-3 ani. Pana la 2 ani, chiar 3 in multe cazuri, copilul se joaca “langa” copiii de aceeasi varsta, nu “cu” ei, adica le place compania altora dar nu stiu si nu sunt interesati inca de joaca impreuna. In general in jurul varstei de 3 ani copilul incepe sa lege prietenii, sa aiba preferinte pentru anumiti copii, sa se joace impreuna cu altii.
Cat de repede creste copilul meu – A doua copilarie sau etapa prescolara
Dupa implinirea varstei de 3 ani copiii intra in etapa prescolara. In aceasta etapa copiii sunt pregatiti pentru a frecventa gradinita, desi unii merg chiar mai devreme iar altii nu sunt dati deloc la gradinita de catre parinti, in functie de convingeri sau aranjamente familiale. Este o etapa de intense si profunda dezvoltare psihica.
Jocul ramane activitatea preferata si principal modalitate de cunoastere a lumii, dar copilul incepe sa faca fata si unor activitati structurate, care presupun concentrare, intelegerea unor reguli, indeplinirea unor sarcini, astfel incat ei pot incepe sa faca un sport sau o alta activitate de tip desen, dansuri samd. Se dezvolta sociabilitatea, creste puterea de adaptare si de auto-control al emotiilor si reactiilor, apare capacitatea de sistematizare si observare a diverselor fapte si fenomene particulare, gandirea devine mai logica, memoria isi creste si ea capacitatea, invata sa faca diferenta intre posibil si imposibil, bine si rau, invata norme de comportament social.
Cat de repede creste copilul meu – A treia copilarie sau etapa scolara – 6/7 ani- 18/19 ani.
In aceasta etapa copilul va trece si prin doua dintre cele mai dificile etape si pentru el, si pentru parinti: pubertatea si adolescenta.
In perioada scolara sporeste gandirea logica, abstracta, creste capacitatea de sinteza si analiza, copilul devine capabil de operatii formale, concentrarea este mult mai puternica. Este o perioada de maxima inflorire fizica, afectiva si intelectuala. Se manifesta tot mai mult spiritul de independenta si de contradictie, spiritul critic, interesul pentru sexul opus. Fata de trecut, in zilele noastre, din diverse cause, pubertatea se instaleaza mai devreme cu cativa ani, nefiind iesit din comun ca inca de la 9 ani fetelor sa li se dezvolte sanii si sa le apara menstruatia. Parintii trebuie sa fie foarte abili si bine pregatiti pentru a face fata furtunilor hormonale si altor transformari ale copiilor care-i face sa treaca prin diverse stari, de la spirit razboinic si tendinta de a intretine mereu conflicte cu parintii la anxietate, melancolie sau chiar depresie, de la teribilism care-i poate impinge spre comportamente de risc la retragere, interiorizare.
In concluzie este important sa fim informati asupra aspectelor generale ale fiecarei etape traversate impreuna cu copilul nostru, sa stim ce e normal si ce e ingrijorator in functie de fiecare stadiu al dezvoltarii, insa in acelasi timp sa nu uitam sa ne tratam copilul ca pe un individ unic si sa avem abordarea corespunzatoare personalitatii sale.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.