Anxietatea de separare este un fenomen pe care il experimenteaza majoritatea bebelusilor, fiind o etapa fireasca in dezvoltarea lor. Ea se manifesta prin opozitia puternica a bebelusului fata de despartirea de mama, fie si pentru o scurta perioada, opozitie manifestata prin plans puternic, “agatarea” de mama, neacceptarea de a fi consolat de o alta persoana.
Cand apare anxietatea de separare la bebelusi ?
Anxietatea de separare apare prima data in jurul varstei de 7-9 luni fiindca atunci bebelusul constientizeaza ca el si mama sa sunt fiinte separate si ca ar putea surveni despartirea lor, lucru neacceptabil pentru copil, fireste.
Cum recunosti faptul ca bebelusul tau trece prin anxietatea de separare?
Exista semnale din partea copilului care iti arata clar ca sufera de anxietate de separare:
- Bebelusul isi doreste sa-si petreaca tot timpul langa mama, de preferinta in bratele sale;
- Protesteaza puternic, plange neconsolat daca mama iese din raza sa vizuala, chiar si pentru o clipa;
- Se trezeste speriat din somn si cere imperios prezenta mamei;
- Copilul este suparat de cate ori nu e mama in preajma sa si se linisteste doar in bratele sale;
- Incepe sa manifeste frica fata de straini;
- Plange cand este lasat cu alta persoana, chiar daca este o persoana familiara pe care inainte o accepta.
Dupa cum spuneam, multi bebelusi experimenteaza anxietatea de separare in jurul varstei de 7-9 luni, altii trec prin ea doar in jurul varstei de 16-18 luni iar un procent mai mic nu o experimenteaza niciodata. La unii copii apare atunci cand intervine o schimbare in viata lor: aparitia unui frate, schimbarea domiciliului, tensiuni intre parinti, intoarcerea mamei la serviciu dupa concediul de ingrijire a copilului, intrarea in colectivitate.
Este dificil si pentru mama si pentru copil dar trebuie sa avem mereu in minte ca este o etapa trecatoare si ca este un semn bun, o dovada ca s-a instituit un atasament puternic si sanatos al copilului fata de mama.
Anxietatea de separare la bebelusi – Cum sa trecem mai usor prin aceasta perioada?
Ideal ar fi ca mama sa fie alaturi de copil macar in primul an, daca nu chiar in primii doi sau atunci cand este posibil chiar mai mult. Nici atunci nu inseamna ca bebelusul nu va suferi de anxietate de separare, fiind perioade in care mama nu va putea merge nici pana la baie fara plansete de protest din partea copilului.
Dar cel mai greu este cand mama e nevoita sa se reintoarca la serviciu si sa lase copilul cu altcineva (bona, bunica) sau la cresa/gradinita. In orice caz exista metode de a usura situatia. Cateva trucuri pentru a trece mai usor peste anxietatea de separare:
- Asigura-l de fiecare data cand pleci (chiar si in alta camera) ca te vei intoarce
- Fii calma si stapana pe sine cand pleci, oricat ti-ar fi de greu. Daca te arati ingrijorata, bulversata sau chiar panicata ii vei transmite aceste stari copilului, accentuandu-i trairile care oricum sunt puternice
- Familiarizeaza-l din timp cu persoana care-ti va tine locul cat esti plecata, petreceti timp impreuna inainte de a-l lasa cu acea persoana, de preferinta intr-un mediu familiar
- Luati-va ramas bun de cate ori plecati, nu incercati sa va furisati, sa plecati pe ascuns, deoarece copilul se va simti si mai abandonat
- Nu lungiti prea mult momentul despartirii caci ii veti crea falsa impresie ca s-ar putea sa ramaneti cu el totusi
- Intotdeauna plecati cu o atitudine pozitiva, relaxata. Daca copilul va vede stresata, trista, ingrijorata atunci cand plecati va simti ca nu e in regula ceva si i se va accentua sentimentul de anxietate.
Anxietatea de separare este un fenomen firesc INSA daca simtiti ca se prelungeste prea mult sau are simptome ingrijoratoare, nu ezitati sa va ascultati instinctul: ganditi-va daca institutia pe care ati ales-o pentru el (cresa/ gradinita) este cu adevarat potrivita, daca persoana cu care ati ales sa lasati copilul este intr-adevar compatibila cu el si daca simtiti ceva in neregula nu ezitati sa cautati alte variante.
Ati putea sa apelati si la un doctor daca survin simptome precum atacuri de panica la plecarea mamei, voma, stari de greata, cosmaruri noaptea cauzate de teama despartirii.
Copilul tau a trecut prin aceasta faza? Cum ati depasit perioada anxietatii de separare?
Citește în continuare:
Frica de separare la bebelusi si copii mici de 1-2 ani
Despărțirea bebelușului de mamă și anxietatea de separare
Copilul este atât de atașat de mamă încât nu poate pleca nicăieri fără el
Nu încercăm o “adaptare” forțată a bebelușului la persoane străine
Trucuri pentru a ameliora anxietatea de separare la bebelusi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.